1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Διασκεδαση

Η κλοπή και η «τσαπερδόνα»


Ένα πολύ αγαπημένο τραγούδι, που το άκουγα μικρή από τις κασέτες του μπαμπά μου, ήταν η «Συννεφούλα».

Από την ηλικία ακόμη που δεν καταλάβαινα και πολλά, μου ηχούσαν τόσο γλυκά οι λέξεις «αχ, καρδούλα μου», «που μοιαζε συννεφάκι, συννεφούλα μου», «σαν συννεφά – συννεφάκι» και πάει λέγοντας. Ίσως στο παιδικό μου μυαλό να φάνταζε και ως παιδικό τραγούδι.

Μεγαλώνοντας, συνειδητοποίησα, ότι μιλά για μία κοπέλα προφανώς. Αργότερα, ο ίδιος ο Διονύσης Σαββόπουλος έλυσε το μυστήριο. Υπήρξε μία «Συννεφούλα». Διηγούμενος την ιστορία του τραγουδιού, ο «Νιόνιος» είχε αποκαλύψει την έμπνευσή του για αυτό το τραγούδι, κάνοντας μια βόλτα στο παρελθόν του, όταν ήταν έφηβος.

Τότε, μια ταινία του Τρυφώ στην οποία έπαιζε ένα βαλς, αλλά και «μια τσαπερδόνα που τον ταλαιπωρούσε εκείνη την περίοδο», υπήρξαν η αφορμή για να σκαρφιστεί για πρώτη φορά τα στιχάκια της «Συννεφούλας».

«Κράτησα την ιδέα, και αργότερα έβαλα άλλη μουσική πιο ταιριαστή σε αυτούς τους ευτυχο-δυστυχισμένους στίχους και έγινε το εξής τραγουδάκι», είπε πριν αρχίσει να παίζει την αγαπημένη «Συννεφούλα», είχε αναφέρει ο κ.Σαββόπουλος σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο  Mega, το 2020.

«Εμ κλεμμένος, εμ και δαρμένος»

Για το κομμάτι είχε μιλήσει και στο Oneman και στον Κώστα Μανιάτη.

«Σ’ αυτήν την ταινία το “Il Corsaro Nero” μου’ χουν κατακλέψει τη μουσική απ’ τη “Συννεφούλα”. Και στους τίτλους και γενικά. Το είπα στη δισκογραφική μου εταιρεία, το είπα και στην ΑΕΠΙ, δεν κάνανε τίποτα. Κι όχι μόνο αυτό. Μετά βγήκαν και διάφοροι έξυπνοι και γράφανε ότι εγώ έχω κλέψει τη μουσική αυτή από το “Il Corsaro Nero”. Δηλαδή, εμ κλεμμένος, εμ και δαρμένος», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Η ταινία προβλήθηκε στη χώρα μας, με τον τίτλο «Ο Μαύρος Κουρσάρος» στην Α’ προβολή. Στη συνέχεια, επαναπροβλήθηκε με δύο διαφορετικούς τίτλους.«Δυο Τρελοί Τρελοί Κουρσάροι» και «Κατ’ Εντολήν του Βασιλέως»…

Τη μουσική της ταινίας, υπογράφει ο Gino Peguri.

Ακούστε την ιταλική εκδοχή:

Ποια ήταν η τσαπερδόνα που τον ενέπνευσε

%ce%b7-%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%81%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%bd%ce%b5%cf%86%ce%bf%cf%8d%ce%bb%ce%b1%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b4%ce%b9%ce%bf%ce%bd%cf%8d0

Τον Δεκέμβριο του 2023, ο συγγραφέας Θωμάς Κοροβίνης «πρόδωσε» ποια ήταν η «Συννεφούλα» του Διονύση Σαββόπουλου. Ανακοινώνοντας τον θάνατο της συγγραφέα, Μαριάννας Δήτσα, αποκάλυψε την αλήθεια του πράγματος.

Σε ανάρτησή του είχε αναφέρει:

«Μας αποχαιρέτησε σήμερα το πρωί η εκλεκτή φίλη Μαριάννα Δήτσα, η Μιμίκα μας, η “Συννεφούλα” των εποχών που γεννούσαν τολμηρούς ποιητές, η Θεσσαλονικιά αρχόντισσα που άναβε φωτιές στο διάβα της, πανεπιστημιακός, νεοελληνίστρια, σύντροφος για χρόνια του κορυφαίου διανοούμενου της Αριστεράς Άγγελου Ελεφάντη, ιδρυτή και διευθυντή του εμβληματικού περιοδικού κοινωνικοπολιτικού στοχασμού της μεταπολίτευσης “ο πολίτης”, γενναία γυναίκα, μποέμισσα κι αριστοκράτισσα φίνα. Αντίο, καλή μου φίλη!

Ένα ποτήρι ακόμη ξέχειλο θα στήνω στα γλέντια μου, Μαριάννα μου, για να σε θυμάμαι, στα τσιμπούσια μας και στα μεγαλεία σου, τον καιρό της εκθαμβωτικής σου γοητείας, όταν, φοιτητής σε πρωτογνώρισα!»

Διαβάστε επίσης:

Έλενα Ναθαναήλ: 7 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζετε για την «Ντάμα Σπαθί» του ελληνικού σινεμά

Η AbbVie στηρίζει τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας με δύο δράσεις


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα