1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Συνταγες

Ζάχερ Τόρτε: Το κέικ – σήμα κατατεθέν της Βιέννης και η μυστική συνταγή του


Το πιο διάσημο κέικ στον κόσμο, το Sacher-Torte (Ζάχερ Τόρτε), είναι συνέπεια πολλών ανατροπών της μοίρας. Το γλυκό αυτό φτιάχτηκε για πρώτη φορά το 1832, όταν ο πρίγκιπας Klemens Wenzel von Metternich, ανέθεσε στο προσωπικό του να ετοιμάσει ένα εξαιρετικό επιδόρπιο για να εντυπωσιάσει τους καλεσμένους του.

Ο σεφ είχε αρρωστήσει εκείνο το βράδυ, αφήνοντας τον μαθητευόμενό του, τον 16χρονο Franz Sacher, να ετοιμάσει το γλυκό. Ο Franz Sacher εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία και δημιούργησε το γλυκό-σήμα κατατεθέν της Βιέννης, το κέικ σοκολάτας Sacher-Torte. Από τότε, ήταν το αγαπημένο όλων στην αυτοκρατορική αυλή και σύντομα κέρδισε τις καρδιές και τους ουρανίσκους του κόσμου!

Η αυθεντική συνταγή διατηρείται ως επτασφράγιστο μυστικό στη γενέτειρά του. Το ξενοδοχείο Sacher στη Βιέννη είναι το μοναδικό σημείο όπου φτιάχνεται η 100% αυθεντική Sacher-Torte, ενώ εκεί παράγονται περισσότερες από 270.000 τούρτες τον χρόνο! Στην ιστοσελίδα του ξενοδοχείου Sacher μπορεί κανείς να βρει μία παρόμοια συνταγή με την αυθεντική, την οποία σας δείχνουμε παρακάτω.

Υλικά

130 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα (ελάχιστη περιεκτικότητα σε κακάο 55%)

1 στικ βανίλιας

150 γρ. βούτυρο

100 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

6 αυγά

100 γρ. ζάχαρη άχνη

140 γρ. αλεύρι

Για το γλάσο:

200 γρ. μαρμελάδα βερίκοκο

200 γρ. ζάχαρη άχνη

150 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα (ελάχιστη περιεκτικότητα σε κακάο 55%)

Σαντιγί για γαρνιτούρα

Εκτέλεση

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 170°C. Στρώστε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος σε ένα στρογγυλό τσέρκι και αλευρώστε τα πλαινά.

Λιώστε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί. Αφήστε τη να κρυώσει ελαφρώς. Ανοίξτε το στικ βανίλιας κατά μήκος και αφαιρέστε τους σπόρους. Με το μίξερ χειρός, χτυπήστε το βούτυρο με τη ζάχαρη άχνη και τους σπόρους βανίλιας μέχρι να εμφανιστούν φυσαλίδες.

Διαχωρίστε τα αυγά. Χτυπήστε τους κρόκους στο μείγμα βουτύρου έναν προς έναν. Προσθέστε σταδιακά τη λιωμένη σοκολάτα. Χτυπήστε τα ασπράδια των αυγών με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και ρίξτε τα στο μείγμα βουτύρου και σοκολάτας. Κοσκινίστε το αλεύρι πάνω από το μείγμα, στη συνέχεια χτυπήστε το αλεύρι και το χτυπημένο ασπράδι αυγού.

Μεταφέρετε το μείγμα στο τσέρκι και ψήστε στη μεσαία σχάρα για 10-15 λεπτά, αφήνοντας την πόρτα του φούρνου ανοιχτή. Στη συνέχεια, κλείστε τον φούρνο και ψήστε για περίπου 50 λεπτά.

Αφαιρέστε το κέικ από τον φούρνο και από το τσέρκι και τοποθετήστε το προσεκτικά σε μια σχάρα με χαρτί ψησίματος. Αφήστετο να κρυώσει για περίπου 20 λεπτά. Στη συνέχεια τραβήξτε το χαρτί ψησίματος, γυρίστε το κέικ και αφήστε το να κρυώσει εντελώς. Κόψτε το κέικ στη μέση. Ζεστάνετε τη μαρμελάδα και απλώστε τη στη μέση του κέικ.

Για να φτιάξετε το γλάσο, βάλτε τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα με 125ml νερό και βράστε σε υψηλή φωτιά για περίπου 5 λεπτά. Βγάλτε το σιρόπι από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει λίγο. Κόψτε την κουβερτούρα σε κομμάτια, προσθέτοντάς τη σταδιακά στο σιρόπι και ανακατέψτε μέχρι να σχηματιστεί ένα παχύρρευστο υγρό.


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα