1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Χωρίς κατηγορία

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ & ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ | Τα φρούτα του φθινοπώρου είναι διατροφικός θησαυρός


Μήλο

Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη C, η βιταμίνη Α, το φυλικό οξύ και η βιοτίνη, ο φώσφορος, το κάλιο, το μαγνήσιο και διάφορες φυτοχημικές ουσίες. Τα μήλα βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου λόγω των διαλυτών και αδιάλυτων φυτικών ινών τους. Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση μήλων κάνει καλό στην καρδιά, κυρίως μέσω της μείωσης της κακής χοληστερόλης αλλά και στο μυαλό, αφού φαίνεται να παρέχει προστασία κατά της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Επίσης, το μήλο λόγω του χαμηλού του γλυκαιμικού δείκτη βοηθά στη διατήρηση των επιπέδων της γλυκόζης σε σταθερά επίπεδα και έτσι αποτελεί καλή επιλογή σνακ για άτομα που πάσχουν από διαβήτη.

Ακτινίδιο

Χωρίς να μας επιβαρύνει με περιττές θερμίδες (ένα μέτριο ακτινίδιο έχει μόλις 42 θερμίδες) είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα, συγκεκριμένα σε βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, σε φυλικό οξύ, σε κάλιο, σε μαγνήσιο και σε φώσφορο. Σπουδαία είναι και η περιεκτικότητά του σε φυτοχημικές ουσίες με αντιοξειδωτική δράση, όπως είναι η λουτεΐνη και η ζεοξανθίνη και αποτελούν ασπίδα για την όρασή μας.

Η κατανάλωση ακτινιδίων φαίνεται να βοηθά στην πρόληψη του καταρράκτη και του γλαυκώματος. Το αντιοξειδωτικό φορτίο του φρούτου φαίνεται να προστατεύει από το άσθμα. Σε μια μεγάλη μελέτη σε παιδιά στην Ιταλία, η κατανάλωση των ακτινιδίων διαπιστώθηκε ότι προλαμβάνει τα αναπνευστικά προβλήματα.

Ρόδι

Το ρόδι δεν είναι απλά ένα φρούτο, είναι μια «υπερτροφή». Ένα μεσαίου μεγέθους ρόδι μας παρέχει γύρω στις 100 θερμίδες. Οι σπόροι του σφαιρικού αυτού καρπού έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, C, Ε καθώς και σε σίδηρο, σε φυλλικό οξύ και κάλιο. Tο ρόδι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, με αποτέλεσμα να βοηθά στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι το φρούτο καθώς και ο χυμός του είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες όπως οι τανίνες, οι πολυφαινόλες και ανθοκυανίνες οι οποίες παρουσιάζουν ευεργετικά αποτελέσματα σε κάποια χρόνια νοσήματα.

Ο χυμός του ροδιού φαίνεται να έχει καρδιοπροστατευτική δράση, καθώς μελέτες δείχνουν ότι βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος σε ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα, μειώνει την αρτηριακή πίεση (συγκεκριμένα τη συστολική) και εμποδίζει την οξείδωση της κακής χοληστερόλης (LDL). Επίσης, τα συστατικά που περιέχει ο χυμός ροδιού του προσδίδουν αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις και επουλωτικές δράσεις.

Αχλάδι

Είναι ένα από τα φρούτα με την υψηλότερη περιεκτικότητα ινών, καθώς ένα μέτριο αχλάδι προσφέρει περίπου 6 γραμμάρια φυτικές ίνες. Η υψηλή σε ίνες διατροφή βοηθά στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, όπως και των επιπέδων χοληστερόλης, ενώ συνδέεται και με οφέλη στην καρδιά, καθώς και μειωμένο κίνδυνο για ορισμένα είδη καρκίνου. Το αχλάδι επίσης περιέχει βιταμίνες C, K, B2, B3 και B6, καθώς και ασβέστιο, χαλκό, μαγνήσιο, ποτάσιο και μαγγάνιο.

Πορτοκάλι

Το δημοφιλέστερο, ίσως, φθινοπωρινό φρούτο, είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β και C, ενώ αποτελεί και άριστη πηγή φολικού οξέως, καλίου, ασβεστίου, σιδήρου, ιωδίου, φωσφόρου, μαγγανίου, νατρίου και ψευδαργύρου. Η τανγκερετίνη που περιέχει διαθέτει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ενώ Αμερικανοί ερευνητές τονίζουν ότι άλλα φλαβονοειδή του πορτοκαλιού, όπως για παράδειγμα η κερκετίνη, εμποδίζουν τη δράση ενζύμων που μετατρέπουν κάποια συστατικά του καπνού του τσιγάρου, σε καρκινογενείς ουσίες. Το πορτοκάλι είναι επίσης πλούσια πηγή πηκτίνης, μιας διαλυτής φυτικής ίνας με εξέχουσες ιδιότητες στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης.

Με πληροφορίες από το Iatronet.gr


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα