1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Ορθοδοξια

Άρχοντας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας ο Δημήτρης Ασλανίδης – Thestival


Άρχων Ορφαντοτρόφος χειροθετήθηκε ο πρόεδρος του Ιεραποστολικού Συνδέσμου «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός», Δημήτρης Ασλανίδης, με απόφαση του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, κ.κ. Θεοδώρου Β’. Η τελετή της χειροθεσίας πραγματοποιήθηκε στις 25 Νοεμβρίου, στα θυρανοίξια του Ιερού Ναού της Αγίας Αικατερίνης του Σουέζ, στο Κάιρο της Αιγύπτου.

Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας τίμησε με την ύψιστη αυτή διάκριση τον Δημήτρη Ασλανίδη για την προσφορά του στα ιεραποστολικά κλιμάκια της Αφρικής μέσω του Ιεραποστολικού Συνδέσμου. «Ο ιεραπόστολος Πατριάρχης της αγάπης τίμησε δια του προσώπου μου την τριαντάχρονη προσφορά στους αδερφούς μας στην αφρικανική ήπειρο του Ιεραποστολικού Συνδέσμου «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός» ανέφερε σε μήνυμά του ο κ. Ασλανίδης.

Ο Δημήτρης Ασλανίδης έχει διατελέσει Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης Κεντρικής Μακεδονίας ενώ πριν από μερικούς μήνες ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για τον δημαρχιακό θώκο του Παύλου Μελά. Τον Μάιο του 2019 εξελέγη τρίτος σε σταυρούς περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας με την παράταξη του Απόστολου Τζιτζικώστα, συγκεντρώνοντας 23.080 σταυρούς. Έχει διατελέσει δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Παύλου Μελά. Ίδρυσε και λειτουργεί τρία φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης. Είναι παντρεμένος με την Βασιλική Σιδηροπούλου, με την οποία έχουν αποκτήσει πέντε παιδιά.

Τι είναι ο θεσμός των Αρχόντων Οφφικιάλων

Ο Θεσμός των Αρχόντων Οφφικιάλων άγει τις ρίζες του στην Ιεραρχία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Εισήλθε στον εκκλησιαστικό χώρο περί τον 9ο αιώνα, από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, όπου τα οφφίκια υπήρχαν ιεραρχημένα σε τρεις πεντάδες. Υπάρχουν βεβαίως εκκλησιαστικά οφφίκια τόσο για τους κληρικούς, όσο και για τους λαϊκούς, τα οφφίκια όμως των λαϊκών απέκτησαν μεγαλύτερη ισχύ και διάδοση κατά τους χρόνους της οθωμανικής κυριαρχίας, οπότε και βαθμιαίως επεκτάθηκαν και στα υπόλοιπα Πρεσβυγενή Πατριαρχεία της Ανατολής. Οφφικιάλοι του Αλεξανδρινού Θρόνου μαρτυρούνται από την περίοδο αυτή, η τάξη όμως και η διαδοχή των οφφικίων βρισκόταν πάντα σε άμεση συνάρτηση προς τις ιστορικές περιπέτειες της Παλαιφάτου Καθέδρας του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου.

Τα οφφίκια απονέμονται κατά «πατριαρχικήν φιλοτιμίαν και προαίρεσιν» ως ανταμοιβή υπηρεσιών προς το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, ενώ παλαιότερα ήταν συνδεδεμένα και με συγκεκριμένη θέση στην πατριαρχική αυλή και στον διοικητικό μηχανισμό του Πατριαρχείου, σύνδεση η οποία ατόνησε με την πάροδο του χρόνου.


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα