1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Συνταγες

Συνταγές των Κυθήρων


Από τότε που επισκέφτηκα για πρώτη φορά τα Κύθηρα, έχουν χαραχτεί μέσα μου ανεξίτηλα οι μοναδικές εικόνες με τις ομορφιές του νησιού αλλά και οι γεύσεις των Κυθήρων. Φαγητά και γλυκά με τοπικά υλικά αλλά και με ιδιαίτερα ονόματα. Ας τα πάρουμε όμως όλα με την σειρά.

Παραδοσιακές συνταγές Κυθήρων

Μεζέδες και φαγητά του νησιού φτιαγμένα όλα με μεράκι και τοπικά υλικά.

Βρεχτολαδέα Τσιριγώτικη
Βρεχτολαδέα Τσιριγώτικη, πόσο εντυπωσιακό όνομα και πόσο νόστιμη η γεύση! Μου έκανε τρομερή εντύπωση όταν άκουσα το όνομα. Ήταν ο πρώτος μεζές που δοκίμασα στα Κύθηρα. Είναι το κολατσιό τους ή ο μεζές τους. Αφράτο τραγανό πεντανόστιμο ντόπιο προζυμένιο παξιμάδι ζυμωμένο με ελαιόλαδο, ντομάτα άνυδρης καλλιέργειας, καταπράσινο κρίταμο φρέσκο, κατσικίσιο ντόπιο τυρί, ρίγανη, αλάτι των βράχων και ελαιόλαδο. Με απλά υλικά έχεις τον πιο νόστιμο Κυθηραικό μεζέ, το finger food των Κυθήρων.

Παξιμάδι Κυθήρων
Όσο βρισκόμουν στο νησί δεν σταμάτησα να τραγανίζω όλη την ημέρα ξεκινώντας από το πρωί, τα υπέροχα Τσιριγώτικα παξιμάδια. Με προζύμι, με λίγο αλάτι και με σταρένιο αλεύρι είναι ζυμωμένα με μπόλικο ελαιόλαδο. Είναι πάρα πολύ αφράτα και πάρα πολύ νόστιμα.
Σε όλους τους φούρνους του νησιού θα γευτείς υπέροχο παξιμάδι. Μάλιστα οι περισσότεροι φούρνοι στέλνουν το παξιμάδι τους σε όλη την Ελλάδα. Όπου το βρείτε μην διστάσετε να το δοκιμάσετε.

Κουλούρι Κυθήρων
Με την ίδια αφράτη ζύμη του παξιμαδιού, φτιάχνουν το νόστιμο κουλούρι Κυθήρων. Ιδανικό για κολατσιό όλες τις ώρες και το συνοδεύουν με ελιές ντόπιο τυρί και ντομάτα.

Βενετσιάνικο Παστίτσιο
Συνταγή της χώρας, πλούσια, περίτεχνη και πολύπλοκη όμως το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό και σπάνιας νοστιμιάς. Μια τριφτή και αφράτη ελαφρώς γλυκιά, καλοψημένη ζύμη η οποία περικλείει μέσα της την συνταγή που όλοι γνωρίζουμε αλλά με προσθήκη έξτρα υλικών. Δύσκολη συνταγή είναι η αλήθεια και λίγοι πλέον την φτιάχνουν στο νησί σε πολύ ιδιαίτερες περιπτώσεις.

Καθημερινές γεύσεις στο Κυθηραικό τραπέζι
Μελιτζάνες με χόντρο, κουκιά ξερά στιφάδο με ντομάτα, σπανακόπιτα, τυροπιτάκια, κολοκυθόπιτα με κίτρινη κολοκύθα και τυρί, κόκορας με χυλοπίτες, σαλιγκάρια με χόντρο, χταποδάκι σε πολλές εκδοχές στην κατσαρόλα στη σχάρα και στο φούρνο, ψάρια σούπα ή στο φούρνο με ντομάτα, μοσχάρι λαγοτό που θυμίζει λίγο την πελοποννησιακή συνταγή, λαγός στιφάδο, κατσίκι τσιγαριαστό, κατσίκα κοκκινιστή, είναι μερικές από τις συνταγές που θα γευτείτε στο Κυθηραικό τραπέζι.

Τα γλυκά των Κυθήρων

Σε πολλά από τα γλυκά των Κυθήρων θα συναντήσουμε ιδιαίτερα ονόματα καθώς και επιρροές που δέχτηκε η τοπική γεύση από πέρασμα κατακτητών στο νησί. Κοινό γνώρισμα όλων είναι το αμύγδαλο, το φημισμένο θυμαρίσιο Κυθηραικό μέλι και τα μπαχαρικά

Ροζέδες
Οι Ροζέδες και τα αμυγδαλωτά είναι τοπικά Κυθηραικά γλυκά. Οι ροζέδες οι οποίοι παρασκευάζονται με μέλι, μπαχαρικά και αμύγδαλα, μου πήραν το μυαλό, πριν ακόμα τυλιχτούνε στην άχνη ζάχαρη. Αλλά και τα αμυγδαλωτά Κυθήρων είναι αφράτα και μοσχοβολούν λεμόνι.

Κυθηραικός άρτος
Ο περίφημος Κυθηραικός άρτος είναι γεμάτος αρώματα, με μαλακή υφή. Νομίζω δίκαια έχει την φήμη του γι’ αυτό και ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο. Χαρακτηριστικό του είναι το αγνό μέλι Κυθήρων, μιας και ο άρτος τους γίνεται χωρίς ζάχαρη.

Ξεροτήγανα του Γάμου
Τα ξεροτήγανα του Γάμου είναι ένα έργο τέχνης και απαιτείται αρκετή ώρα για να τα φτιάξεις αλλά και και για να τα κεντήσεις. Αφράτα, θρυμματιστά, τραγανιστά, πολύ λεπτά φύλλα ζύμης, ντυμένα με άφθονο Κυθηραικό μέλι κορυφαίας ποιότητας.
Σε κάθε μπουκιά γεύεσαι όλα τα υλικά. Απαιτούν υπομονή και μεγάλη μαεστρία για να τα φτιάξεις. Ήμουν τυχερή γιατί η μαστόρισσα Μαρία Καλιγέρου, έφτιαξε μπροστά μας 500 κομμάτια για έναν γάμο. Στο εργαστήριο της Μαρίας Maria’s sweets, γευτήκαμε όλα τα γλυκά των Κυθήρων.

Παστιτσέτο
2 αφράτα μπισκότα ζυμωμένα με φρέσκο βούτυρο που θρυμματίζονται στο στόμα. Σαν γέμιση αυτό το γλυκό σάντουιτς, έχει μαρμελάδα κυδώνι. Στο τέλος αχνίζεται με μπόλικη άχνη. Το παστιτσέτο είναι ένα από τα πιο νόστιμα γλυκά των Κυθήρων.

Πάστα Μύλου
Σίγουρα δεν έχει μήλα μέσα, αφού η Πάστα Μύλου Κυθήρων, παίρνει το όνομα από τον μύλο που αλέθουν το αμύγδαλο. Ένα γλυκό ταψιού με αμύγδαλα επιμελημένη με λεπτή στρώση από γλάσο φοντάν.

Μπιζέδες
Πάντα στις χαρές τους υπάρχει μια πιατέλα με μπιζέδες αφράτους, από περίτεχνα σχέδια τραγανής μαρέγκας.

Μπουντίνο Χωραίτικο
Το μπουντίνο στη χώρα των Κυθήρων φτιάχνεται με ψωμί αυγά γάλα και ζάχαρη. Στην ουσία πρόκειται για μια πουτίγκα

Φατουράδα
Η Φατουράδα είναι το αρωματικό Κυθηραικό λικέρ που υπάρχει σε όλα τα σπίτια. Φτιάχνεται με αλκοόλ μπαχαρικά και φλούδες εσπεριδοειδών.

Καλή αντάμωση και ευχαριστούμε για την ζεστή φιλοξενία.
Αργυρώ Μπαρμπαρίγου


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα