1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Συνταγες

Παέγια εντυπωσιακή και πεντανόστιμη | Συνταγές


Παέγια.. Ένα παραδοσιακό φαγητό της Ισπανίας που έγινε δημοφιλές παγκοσμίως για την πληθώρα και το συνδυασμό των διαφορετικών υλικών που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να το φτιάξεις. Στην Ισπανία το ονόμαζαν το φαγητό των φτωχών γιατί το έφτιαχναν με διάφορα περισσεύματα φαγητών μαζί με το βασικό υλικό που ήταν το ρύζι με σαφράν και πάντα είχαν ένα υπέροχο πιάτο. Εδώ σας δίνουμε μια συνταγή από την υπέροχη ισπανική κουζίνα για μια παέγια με αρωματικό ρύζι, λουκάνικο, κοτόπουλο και γαρίδες που θα σας ταξιδέψει γευστικά. Δοκιμάστε τη!

Υλικά συνταγής

  • 1.200 ml νερό
  • 6-7 στήμονες σαφράν
  • 5 ml ελαιόλαδο
  • 6 φιλέτα από μπουτάκια κοτόπουλου (στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ σε σκαφάκια)
  • 1 πικάντικο χωριάτικο λουκάνικο, τσορίθο ή άλλο επιλογής σας, κομμένο σε μέτριες φέτες
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης, τριμμένη στο χοντρό του τρίφτη
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένος
  • 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
  • 2 φλ. τσαγιού ρύζι νυχάκι
  • 2 μέτριες ντομάτες ώριμες, κομμένες σε μικρά κυβάκια
  • 1 φλ. τσαγιού αρακάς, κατεψυγμένος
  • 6 μεγάλες γαρίδες, καθαρισμένες από κεφάλια και κελύφη
  • 1 κ.σ. δυόσμος ξερός, τριμμένος ή 1/2 φλ. τσαγιού φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι 

Εκτέλεση συνταγής

  1. Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνετε το νερό και μόλις πάρει βράση, ρίχνετε το σαφράν, το αποσύρετε από τη φωτιά και το αφήνετε κατά μέρος για να αρωματιστεί το νερό και να πάρει το χαρακτηριστικό χρώμα από το σαφράν.
  2. Εν τω μεταξύ, σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα (ή σε ειδικό σκεύος για παέγια που θα βρείτε σε καταστήματα με εξοπλισμό κουζίνας), ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρετε τα φιλετάκια κοτόπουλου για 5-6 λ ή μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα. Τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τα μεταφέρετε σε μια πιατέλα.
  3. Ρίχνετε στο σκεύος τις φέτες λουκάνικου και τις σοτάρετε για 2 λ, ανακατεύοντας, μέχρι να ροδίσουν. Τις βγάζετε και αυτές με την τρυπητή κουτάλα και τις βάζετε στην πιατέλα με τα μπουτάκια.
  4. Στο λάδι της ίδιας κατσαρόλας σοτάρετε την πιπεριά και το κρεμμύδι για 1-2 λ ή μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε το σκόρδο, σοτάρετε για 1/2 λ και ρίχνετε το ρύζι. Ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα, προσθέτετε τις κομμένες ντομάτες, ανακατεύετε ξανά και τέλος ρίχνετε και το νερό με το σαφράν.
  5. Μόλις το μείγμα πάρει βράση, προσθέτετε τα σοταρισμένα φιλετάκια του κοτόπουλου, χαμηλώνετε ελαφρά τη φωτιά και μαγειρεύετε για 10 λ, χωρίς καπάκι. Μετά ρίχνετε τον αρακά (όπως είναι από την κατάψυξη), αλάτι και πιπέρι και από τη στιγμή που θα πάρει βράση το φαγητό μαγειρεύετε για άλλα 10 λ.
  6. Στα 2 λ πριν από το τέλος αυτού του μαγειρέματος προσθέτετε και τις γαρίδες και ανακατεύετε. Μετά ρίχνετε τις σοταρισμένες φέτες λουκάνικου, ανακατεύετε προσεκτικά και αποσύρετε από τη φωτιά. Πασπαλίζετε με δυόσμο ή μαϊντανό και σερβίρετε.

Σημείωση: Η παέγια μαγειρεύεται σε ένα ειδικό σκεύος, σαν πλατύ τεράστιο γουόκ, το οποίο μετά το μαγείρεμα μεταφέρεται στο κέντρο του τραπεζιού. Το φαγητό σερβίρεται μέσα από αυτό το σκεύος. “Οποιο σκεύος μαγειρέματος κι αν χρησιμοποιήσετε, το τοποθετείτε στο κέντρο του τραπεζιού και αφήνετε τον κάθε καλεσμένο να σερβιριστεί με τα κομμάτια που επιθυμεί.

Επίσης, επειδή στην τεχνική της μοιάζει με το τηγάνισμα σε γουόκ, προϋπόθεση για να τη φτιάξετε εύκολα, είναι να έχετε καθαρίσει, πλύνει και προετοιμάσει όλα τα υλικά από το πρωί. Η παέγια χρειάζεται συνεχή παρακολούθηση κι έτσι δύσκολα μπορούμε να ετοιμάζετε ταυτόχρονα και κάτι άλλο.

Μια συνταγή της Ντ. Νικολάου από Πηγή

Sintayes.gr,

Συνταγή: Παέγια εντυπωσιακή και πεντανόστιμη

 


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα