1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Συνταγες

Ψαροσαλάτα με πατάτα και ντοματίνια


Ψαροσαλάτα με πατάτα και ντοματίνια
Ψαροσαλάτα με πατάτα και ντοματίνια

Γευστική, δροσερή σαλάτα με οποιοδήποτε ψάρι αποδίδει καθαρή σάρκα μετά το καθάρισμά του, που μαρινάρεται στο κλασικό μας λαδολέμονο. Με ελάχιστα συνοδευτικά (πατάτα, ντοματίνια, κάπαρη), αυτά που με την εγγενή παρουσία τους (για διακόσια χρόνια) υποστηρίζουν σήμερα ένα ελληνικό πιάτο με ψάρι. Εύκολη ψαροσαλάτα, απολαυστική και σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Γίνεται όλο το χρόνο, είναι όμως ιδιαίτερα ευχάριστη (και βολική στην προετοιμασία) τις ζεστές εποχές.

Ψαροσαλάτα με πατάτα και ντοματίνια

Η ιδέα προήλθε από μια παλιά συνταγή, δημοσιευμένη το 1899 στο βιβλίο Οικιακή Μαγειρική της Ν. Γκινοπούλου (Εκδόσεις Μιχαήλ Ι. Σαλίβερου), η οποία και παρατίθεται παρακάτω στην αυθεντική της περιγραφή, με την διατύπωση, ορθογραφία και στίξη της εποχής.

Επί της ουσίας ωστόσο, πρόκειται για απλή διασκευή της παλιάς συνταγής, που αντικαθιστά το αρχικό μαρινάρισμα του ψαριού σε λαδόξιδο, με λαδολέμονο, κάτι που ταιριάζει περισσότερο στην ελληνική γεύση. Παράλληλα, προστίθενται στα υλικά μερικά ντοματίνια, η ωραία μας κάπαρη και μαϊντανός, ενώ η μαγιονέζα – παρότι εξαιρετικά αγαπημένο υλικό – καθίσταται προαιρετική.

Έτσι η  ψαροσαλάτα είναι πιο ελαφριά αλλά και οπτικά δροσερή, που ευχαριστεί πρώτα το μάτι πριν τέρψει ως οφείλει τον ουρανίσκο.

Ψάρι σαλάτα
Ψάρι σαλάτα από το βιβλίο της Οικιακή Μαγειρική της Ν. Γκινοπούλου, 1899.

Σημειώστε ότι (παρατηρήσεις από δοκιμές):

1. Με τις συγκεκριμένες αναλογίες, η ψαροσαλάτα περιέχει κυρίως καθαρό ψάρι, παρότι όλα τα υπόλοιπα υλικά (πατάτα, ντοματίνια, κάπαρη) είναι ίσου σχεδόν συνολικού όγκου προς το ψάρι. Όμως, αντέχει και εξακολουθεί να είναι αξιοπρεπής ακόμη και αν η αμιγής ποσότητα του ψαριού είναι λιγότερη, ως το 1/3 περίπου του συνολικού όγκου των υλικών. Πράγμα που βολεύει αν χρησιμοποιήσετε ψημένο ψάρι που περίσσεψε, στο πνεύμα της μαγειρικής οικονομίας.

2. Σ’ αυτή την περίπτωση τα ντοματίνια μπορούν να είναι άψητα και κομμένα (στη μέση) αν είναι κάπως μεγαλύτερα. Εναλλακτικά, μπορείτε να βάλετε κομματάκια ντομάτας χωρίς τα  σπόρια.

3. Δοκιμάστηκε επίσης, το σερβίρισμα μέσα σε ένα τείχος από λεπτές φλούδες μακρουλού αγγουριού, που πολύ άρεσε σε κάποιους φίλους μας, γι’ αυτό και δημοσιεύουμε την φωτογραφία αυτής της εκτέλεσης. Δείτε πως να το κάνετε εύκολα στο τέλος της συνταγής. Θυμηθείτε όμως, να αρτύσετε και το μείγμα από πατάτες-ντοματίνια πριν τα περικλείσετε στο αγγούρι.

Ψαροσαλάτα με πατάτα και ντοματίνια

Εύκολη, γρήγορη, ελαφριά σπιτική μαγιονέζα
Σπιτική μαγιονέζα σε χρόνο dt

4. Στη δοκιμή της συνταγής τιμήθηκε δεόντως και η σπιτική μαγιονέζα, αν και σερβιρισμένη χωριστά. Κάποιοι δήλωσαν ότι ταιριάζει ιδιαιτέρως, παρά την ύπαρξη του λαδολέμονου. Η έτοιμη (αγορασμένη) μαγιονέζα δεν συστήνεται – θα χαλάσει την γεύση του πιάτου.

5. Τέλος, μια (μόνον) πρέζα μπούκοβο για τους λάτρεις του πικάντικου δεν αλλοιώνει την ευγένεια του πιάτου. Ούτε βρίσκεται εκτός λογικής ψαριού που μαρινάρεται – βλ. και πικάντικος γαύρος μαρινάτος. Δείτε και καρπάτσιο ψαριού εύκολο, με φρέσκα μυρωδικά.

Αλλά ως εκεί. Μην το παρακάνετε φορτώνοντας κι άλλα υλικά. Κρατώντας την γεύση καθαρή και φρέσκια, η ψαροσαλάτα αναδεικνύει τον αυθύπαρκτο χαρακτήρα της και αναβαθμίζει την αξία ενός απλού πιάτου που «μιλάει» άπταιστα ελληνικά και διακρίνεται από τον μαγειρικό συμφυρμό που ενίοτε προτείνει η άκρατη «δημιουργικότητα» του διαδικτυακού συνταγολογίου.


Δοκιμάσατε αυτή τη συνταγή;
Βάλτε την στο Instagram με tag @pandespani_deliciousideas – hashtag #pandespani

και πείτε μας τη γνώμη σας στα σχόλια 🙂


Ψαροσαλάτα με πατάτα και ντοματίνια

Ψαροσαλάτα με πατάτα και ντοματίνια – ψάρι  σαλάτα

Προετοιμασία: 30 λεπτά συν 2 ώρες το μαρινάρισμα. Ετοιμάζετε τα υπόλοιπα υλικά (βραστή πατάτα, λαδολέμονο, αγγούρι και μαγιονέζα – αν τα χρησιμοποιήσετε) σ’ αυτό το διάστημα. Εύκολη συνταγή.

Υλικά
1 ψάρι περί τα 600-700 γρ. ή οτιδήποτε ψητό ψάρι έχει περισσέψει
15 ντοματίνια
1 μεγάλη πατάτα βραστή, καθαρισμένη
1 κ.σ. κάπαρη πλυμένη
λαδολέμονο σε αναλογία 3:1
φύλλα μαϊντανού
αλατοπίπερο

Προαιρετικά:
1/4 κ.γ. μπούκοβο
μακρουλές φλύδες από αγγούρι
γρήγορη σπιτική μαγιονέζα με 1 αυγό

Ψάρι ψητό για σαλάτα

Ψήνετε το ψάρι: Ακολουθείτε την κλασική συνταγή για ψάρι ψητό στο φούρνο εύκολο, προσθέτοντας στο ταψί και τα ντοματίνια. Εδώ χρησιμοποιήθηκε 1 μεσαίο λαβράκι Fish from Greece, που ψήθηκε περί τα 20-25 λεπτά.

Ψάρι ψητό για σαλάτα

Ψάρι ψητό για σαλάταΑφήνετε το ψάρι να κρυώσει κάπως, ώστε να το χειρίζεστε καλύτερα. Το καθαρίζετε αφαιρώντας όλα τα κόκαλα και το δέρμα, και το κόβετε σε μπουκιές. Κρατάτε τα ψημένα ντοματίνια χωριστά.

Λαδολέμονο
Λαδολέμονο

Ετοιμάζετε το λαδολέμονο: Σε μπολ ανακατεύετε 3 ή 6 κ.σ. ελαιόλαδο με 1 ή 2 κ.σ. χυμό λεμονιού αντίστοιχα – ανάλογα  με την ποσότητα του ψαριού. Προτείνεται η αναλογία 3:1 (ελαιόλαδο : χυμός λεμονιού), αλλά φυσικά την προσαρμόζεται στην γεύση σας. Βάζετε αλατοπίπερο και το μπούκοβο, αν το χρησιμοποιήσετε.

Ψάρι σαλάτα: μαρινάρισμαΠροσθέτετε το καθαρισμένο ψάρι στο λαδολέμονο. Ανακατεύετε ευγενικά, σκεπάζετε με διαφανή μεμβράνη και αφήνετε έτσι να μαριναριστεί για 2 ώρες στο ψυγείο.
Σ΄αυτό το διάστημα βράζετε την πατάτα και κάνετε την σπιτική μαγιονέζα.

Ψάρι σαλάταΑν χρησιμοποιήσετε το αγγούρι: Κόβετε επιμήκεις φλύδες με τον καθαριστή πατάτας και τις  χρησιμοποιείτε για να «περιφράξετε» τα κομμάτια του μαριναρισμένου ψαριού από τα υπόλοιπα,  δημιουργώντας ένα δακτυλίδι. Βλ.φωτό.

Ψαροσαλάτα με πατάτα και ντοματίνιαΣερβίρισμα: Ανακατεύετε το μαριναρισμένο ψάρι με την κάπαρη και την πατάτα κομμένη σε κομμάτια. Δοκιμάζετε και διορθώνετε στο αλατοπίπερο. Μεταφέρετε το ψάρι σαλάτα σε καθαρό πιάτο προσθέτοντας τα ντοματίνια (που κρατήσατε) και μερικά φυλλαράκια μαϊντανού. Σερβίρετε την μαγιονέζα χωριστά.

Print Friendly, PDF & Email


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα