1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Παιδι

Υπερδιπλασιάστηκε την τελευταία 20ετία στις ηλικίες 5-19 ετών


Η λιπώδης διήθηση του ήπατος είναι πολύ επικίνδυνη, διότι μπορεί να οδηγήσει στην κίρρωση και τον καρκίνο του ήπατος.

Ραγδαία αύξηση παρουσίασε τις δύο τελευταίες δεκαετίες η συσσώρευση λίπους στο ήπαρ παιδιών και εφήβων στην χώρα μας, εξαιτίας της κακής διατροφής και της παχυσαρκίας. Η λιπώδης διήθηση του ήπατος, όμως, είναι πολύ επικίνδυνη, διότι μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση του ήπατος.

Η λιπώδης διήθηση του ήπατος αποτελεί την πιο συχνή αιτία χρόνιας ηπατικής νόσου σε πολλές χώρες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στην Ευρώπη τα ποσοστά εμφάνισής της κυμαίνονται από 1,3% έως 22,5% στα παιδιά ηλικίας 3–18 ετών.

Τα ποσοστά αυτά είναι υπερδιπλάσια απ’ ό,τι στις αρχές του 21ου αιώνα, επισήμανε η παιδίατρος – παιδογαστρεντερολόγος Σμαραγδή Φεσσάτου, επίκουρη καθηγήτρια και υπεύθυνη της Παιδιατρικής Μονάδας Παιδο-Γαστρεντερολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αττικόν.

Όπως εξήγησε, στο πλαίσιο του 43ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Γαστρεντερολογίας που διεξάγεται στην Θεσσαλονίκη, τα παιδιά και οι έφηβοι μπορούν να εκδηλώσουν όλο το φάσμα της σοβαρότητας της λιπώδους διήθησης του ήπατος. Έτσι μπορεί να αναπτύξουν:

  • Στεάτωση (εναπόθεση λίπους στο ήπαρ)
  • Στεατοηπατίτιδα (φλεγμονή στο ήπαρ, με καταστροφή των κυττάρων του)
  • Ίνωση (ανάπτυξη ουλώδους ιστού)
  • Κίρρωση (δυνητικά προκαρκινική κατάσταση)

Επιπλέον, υπάρχουν ισχυρά πληθυσμιακά δεδομένα που υποδηλώνουν ότι η παχυσαρκία στα τέλη της εφηβείας και στις αρχές της ενηλικίωσης αυξάνει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο κίρρωσης και καρκίνου του ήπατος.

Ποσοστό έως και 70% των παιδιών με λιπώδη διήθηση που υποβάλλονται σε βιοψία, έχουν κάποιου βαθμού ηπατική ίνωση, πρόσθεσε.

Και ανάγκη για μεταμόσχευση

Η κυρία Φεσσάτου τονίζει πως η λιπώδης διήθηση μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές στους ανηλίκους και στα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής. Υπάρχουν περιπτώσεις που προκάλεσε ηπατική ανεπάρκεια, καθιστώντας αναγκαία τη μεταμόσχευση ήπατος. Επιπλέον έχουν αναφερθεί περιπτώσεις ηπατοκυτταρικού καρκίνου σε παιδιά και εφήβους.

Σύμφωνα με την κ. Φεσσάτου, η περίμετρος της μέσης για τον προσδιορισμό της σπλαχνικής παχυσαρκίας είναι αξιόπιστος δείκτης του κινδύνου που διατρέχουν τα παιδιά. Στα παχύσαρκα παιδιά και εφήβους, κάθε αύξηση 5 εκατοστά στην περίμετρο της μέσης, αυξάνει κατά 1,4 φορές τις πιθανότητες για λιπώδη διήθηση του ήπατος.

«Παιδιά που γεννιούνται από διαβητικές ή παχύσαρκες μητέρες έχουν αυξημένο υποδόριο λίπος κατά τη γέννηση και διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν μεταβολικό σύνδρομο ήδη από την ηλικία των 6 ετών. Η υπερβολική παχυσαρκία οδηγεί πάντα σε ηπατική στεάτωση μέσω της αντίστασης στην ινσουλίνη» κατέληξε η κυρία Φεσσάτου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: iStock

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα