1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Χωρίς κατηγορία

Τι δίνουν στο σώμα τα φρούτα του φθινοπώρου;


Ναι, ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα… Πώς όμως ακριβώς; Στραφήκαμε στο έγκριτο Iatronet.gr, για να μάθουμε ποια ακριβώς είναι τα οφέλη των φθινοπωρινών φρούτων για τον οργανισμό μας. Και γίναμε σοφότεροι.

Θα ξεκινήσουμε προφανώς από τα μήλα

Τα μήλα, λέει η Δήμητρα Ξενάκη, Δρ Δομικής Χημείας Τροφίμων, είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως είναι η βιταμίνη C, η βιταμίνη Α, το φυλλικό οξύ και η βιοτίνη, ο φώσφορος, το κάλιο, το μαγνήσιο και διάφορες φυτοχημικές ουσίες. Συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου λόγω των διαλυτών και αδιάλυτων φυτικών ινών τους. Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση μήλων κάνει επίσης καλό στην καρδιά, αλλά και στις νοητικές λειτουργίες. Ακόμη, το μήλο λόγω του χαμηλού του γλυκαιμικού δείκτη βοηθά στη διατήρηση των επιπέδων της γλυκόζης σε σταθερά επίπεδα και έτσι θεωρείται καλή επιλογή σνακ για άτομα με διαβήτη.

Και τα αχλάδια;

Τα αχλάδια κάνουν καλό στην καρδιά, ενώ μπορούν να συμβάλλουν και στη μείωση των λιπιδίων του αίματος. Ένα αχλάδι μεσαίου μεγέθους δίνει μόνο 100 θερμίδες (για να έχεις ένα μέτρο σύγκρισης, μια κουταλιά ελαιόλαδο έχει 120). Το αχλάδι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Η φλούδα του αχλαδιού θεωρείται πολύτιμη, καθότι περιέχει σημαντικά αντιοξειδωτικά, δηλαδή φλαβονοειδή και φαινολικά οξέα που παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία της καρδιάς.

Άσπρα μούρα, μαύρα μούρα

Φυσικό αντιφλεγμονώδες, το μούρο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην καταπολέμηση της γήρανσης των κυττάρων και προστατεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις. Τα μούρα είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη Κ1, η οποία συμβάλλει στην υγεία των οστών και σε μαγγάνιο, ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο ιδιαίτερα γνωστό για την προστασία των κυττάρων ενάντια στη γήρανση, και για την συμβολή του στην καλή λειτουργία του οργανισμού.

Μίλα μου για ακτινίδια

Η κατανάλωση ακτινιδίων βοηθά σύμφωνα με ορισμένες μελέτες στην πρόληψη του καταρράκτη και του γλαυκώματος. Επίσης, τα αντιοξειδωτικά που περιέχει βοηθούν στην μείωση των αναπνευστικών προβλημάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα μέτριο ακτινίδιο αποδίδει μόνο 42 θερμίδες, ενώ είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα, συγκεκριμένα σε βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, σε φυλλικό οξύ, σε κάλιο, σε μαγνήσιο και σε φώσφορο. Αξιοοσημείωτη είναι και η περιεκτικότητά του σε φυτοχημικές ουσίες με αντιοξειδωτική δράση, όπως είναι η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη.

Ρόδι είναι και γυρίζει

Το ρόδι είναι, σύμφωνα με την κ. Ξενάκη, ένα πολύ ωφέλιμο φρούτο. Ο χυμός του φαίνεται να έχει καρδιοπροστατευτική δράση, αλλά και αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Οι σπόροι του έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες Α, Β, C και Ε καθώς και σε σίδηρο, και κάλιο. Το ρόδι είναι επίσης πλούσιο σε φυτικές ίνες. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι τόσο το φρούτο όσο και ο χυμός του είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες όπως οι τανίνες, οι πολυφαινόλες και ανθοκυανίνες, οι οποίες παρουσιάζουν ευεργετικά αποτελέσματα σε χρόνια νοσήματα. 


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα