1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Χωρίς κατηγορία

Τα κεράσια είναι το καλύτερο φρούτο του πλανήτη


Κράτα μεγάλο καλάθι, γιατί στις επόμενες γραμμές πρόκειται να διαβάσεις έναν διθύραμβο υγείας για ένα από τα νοστιμότερα φρούτα της άνοιξης.

Το κεράσια, πέρα από νόστιμα και χαμηλά σε θερμίδες, χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν βοηθούν σημαντικά στη γενικότερη υγεία και αν ψάχνεις αφορμές να τα τσακίσεις με τις χούφτες σου έχουμε μπόλικες. Συνέχισε να διαβάζεις.

Ξεκινώντας με την θρεπτική τους αξία, τα κεράσια ίναι πλούσια σε βιταμίνη Α, χάρη στην παρουσία των φυτοχημικών και βήτα καροτίνης. Έχουν επίσης σημαντικές ποσότητες σε βιταμίνες του Β συμπλέγματος (Β1, Β2, Β3), φυλλικό οξύ και βιταμίνη C, ενώ περιέχουν μικρές ποσότητες σιδήρου, ασβεστίου, μαγνησίου, καλίου, χαλκού και πρωτεϊνών.

Πιο αναλυτικά, 100 γρ. κεράσια περιέχουν:

Πάμε τώρα να δούμε τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω για την υγεία μας.

Τα κεράσια είναι πλούσια σε φυτοστερόλες, που ανήκουν στην ομάδα των στερολών και αποτελούν φυσικά συστατικά των φυτών, δεν αποδίδουν ενέργεια κι έτσι δεν συνεισφέρουν στη θερμιδική πρόσληψη του οργανισμού.

Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι η πρόσληψη επαρκών ποσοτήτων φυτοστερολών οδηγεί στη μείωση των επιπέδων ολικής χοληστερόλης στο αίμα. Αυτό συμβαίνει είτε με τη μείωση της εντερικής απορρόφησης της χοληστερόλης που προσλαμβάνεται από την τροφή είτε με αλλαγές στον μεταβολισμό της χοληστερόλης στα εντερικά κύτταρα.

Τα κεράσια αυξάνουν και τη φυσική άμυνα του οργανισμού, ενώ διαθέτουν αντισηπτικές ιδιότητες, ενάντια σε φλεγμονές και λοιμώξεις. Μάλιστα, ο χυμός τους αποτελεί ένα ισχυρό αντιβακτηριακό παράγοντα ενάντια στην τερηδόνα.

Νοιώθεις πνευματική κόπωση; Τα κεράσια τη μειώνουν αισθητά, και είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για τους μαθητές σε περιόδους εξετάσεων, στο τέλος της σχολικής χρονιάς, όπου υπάρχουν σε αφθονία. Αντίστοιχη δράση έχουν και στη σωματική κόπωση κυρίως λόγω της τέφρας των μεταλλικών αλάτων που περιέχουν, αυξάνοντας τα αλκαλικά αποθέματα του οργανισμού.

Είναι ιδιαίτερα πλούσια σε φυτικές χημικές ουσίες που ονομάζονται ανθοκυανίνες, οι οποίες τους δίνουν και το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα. Μια πρώτη δράση των ανθοκυανίδων είναι η εξουδετέρωση καρκινογόνων ουσιών, ενώ φαίνεται να αυξάνουν κατά 50% την παραγωγή ινσουλίνης από τα κύτταρα του παγκρέατος. Επομένως η κατανάλωση κερασιών πιθανόν να βοηθά εκτός από την πρόληψη του καρκίνου και στην πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη.

Ταυτόχρονα, δρουν αποτοξινωτικά, για το ήπαρ, τη χολή, τους αδένες και γενικότερα τον οργανισμό, ευνοούν την καλή λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος, ενώ είναι διουρητικά και χωνευτικά.

Τι περιμένεις λοιπόν; Όρμα τους!

Με πληροφορίες από Iatronet


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα