1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Χωρίς κατηγορία

Βράσιμο ή ψήσιμο: Τι είναι καλύτερο;


Θεωρητικά, νομίζουμε ότι και οι δύο μέθοδοι είναι υγιεινοί, επειδή θεωρούνται οι πιο light. Ωστόσο, όταν λέμε πως κάτι δεν παχαίνει, δεν σημαίνει ότι απαραίτητα είναι και σούπερ υγιεινό.

Αρχικά, είναι καλό να γνωρίζουμε ποια θρεπτικά συστατικά είναι πιο ευάλωτα στο μαγείρεμα. Ως επί το πλείστον, η βιταμίνη Κ και τα περισσότερα μέταλλα δεν επηρεάζονται πραγματικά από τις υψηλές θερμοκρασίες ή την επαφή με το νερό, τη θερμότητα και τον αέρα. Εξαίρεση αποτελεί το κάλιο, το οποίο μπορεί να χαθεί από τα υγρά μαγειρέματος.

Η θερμότητα καταστρέφει τις βιταμίνες Ε και C καθώς και τις περισσότερες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, εκτός από τη ριβοφλαβίνη και τη νιασίνη. Το μαγείρεμα στο νερό θα προκαλέσει έκπλυση της βιταμίνης C, των περισσότερων βιταμινών του συμπλέγματος Β και του καλίου στο υγρό. Το μαγείρεμα σε λίπος μπορεί να μειώσει τις βιταμίνες A, D και E.

Δεν επηρεάζουν όλες οι μέθοδοι μαγειρέματος όλα τα φαγητά με τον ίδιο τρόπο. Αλλιώς «συμπεριφέρεται» το βράσιμο στο φαγητό και διαφορετικά το ψήσιμο.

Βράσιμο

Το βράσιμο περιλαμβάνει το μαγείρεμα σε νερό, ζωμό, ή άλλο υγρό στους 100 βαθμούς Κελσίου. Τα λαχανικά, τα ζυμαρικά, το κοτόπουλο, τα οστρακοειδή και τα αυγά με το κέλυφος συνήθως είναι τα βασικά συστατικά που χρησιμοποιούμε όταν πρόκειται να βράσουμε κάτι. Η επίδραση του βρασμού στο θρεπτικό περιεχόμενο ποικίλλει ανάλογα με τη διάρκεια του βρασμού των τροφίμων. Τα λαχανικά χάνουν πολύ από τη βιταμίνη C και τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, αλλά η διαθεσιμότητα ορισμένων καροτενοειδών μπορεί να αυξηθεί, τουλάχιστον σε ορισμένα λαχανικά. Μερικά από τα θρεπτικά συστατικά χάνονται στο νερό.

Ψήσιμο

Το ψήσιμο περιλαμβάνει το μαγείρεμα του φαγητού στον φούρνο με ή χωρίς πρόσθετο λίπος, σε θερμοκρασία μεταξύ 140 και 210 βαθμών Κελσίου. Χρησιμοποιούμε τη μέθοδο ψησίματος συχνά για να μαγειρέψουμε κρέατα, ψάρια, λαχανικά και αυγά. Το ψήσιμο καταστρέφει τη βιταμίνη C και τις περισσότερες βιταμίνες του συμπλέγματος Β λόγω της θερμότητας, ενώ οι βιταμίνες Α και Ε μπορεί επίσης να καταστραφούν εάν προστεθεί επιπλέον λίπος. Επιπλέον, το υπερβολικό ψήσιμο μπορεί να οδηγήσει στον σχηματισμό ακρυλαμιδίου, μιας ένωσης που μπορεί να συνδέεται με τον καρκίνο, αλλά απαιτείται περισσότερο έρευνα για να είμαστε σίγουροι.

Απώλεια θρεπτικών συστατικών

Σύμφωνα με τη Nestle Professional, οι δύο αυτοί μέθοδοι μαγειρέματος μπορούν να ταξινομηθούν με βάση την απώλεια βιταμινών:

Βρασμός (απώλεια 35% έως 60%)

Ψήσιμο (απώλεια 10% έως 47%)

Με πληροφορίες από verywellfit.com


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα