1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Ορθοδοξια

“Τίποτα δεν είναι έξω από το σχέδιο του Θεού” (video) – Thestival


Μπροστά σε χιλιάδες πιστούς στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας πραγματοποιήθηκε η τελετή ενθρόνισης του Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Φιλοθέου, σε μια ιστορική στιγμή για την πόλη.

Διαβάστε επίσης: Θεσσαλονίκη: Πλήθος πιστών στον Ι.Ν. Αγίας Σοφίας για την ενθρόνιση του Μητροπολίτη (φωτο & video)

Στην ενθρονιστήρια ομιλία του, ο νέος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης ανέφερε: “Ό,τι είμαστε στον Θεό το οφείλουμε και ό,τι έχουμε στον Θεό ανήκει. Μόνο στο πλαίσιο της σχέσης μας με Εκείνον γίνονται όλα πραγματικότητα στη ζωή μας. Τίποτα δεν είναι έξω από το σχέδιο του Θεού και γι αυτό χρειάζεται να έχουμε εμπιστοσύνη στον Θεό, ο οποίος κυβερνά τα πάντα με τον πλούτο της πανσοφίας Του.

Τούτη τη μεγάλη ώρα, προσωπικά, δεν θέλω παρά να μιλήσω απλά, να μου δοθεί ετούτη η χάρη. Την τέχνη μας τη στολίσαμε τόσο πολύ που φαγώθηκε από τα μαλάματα το πρόσωπό της. Είναι καιρός να πούμε τα λιγοστά μας λόγια. Αδελφοί μου Θεσσαλονικείς χάρισι ημίν και ειρήνη από Θεού πατρός ημών και Κυρίου Ιησού Χριστού. Σήμερα που σας συναντώ πρώτη φορά ως νέος Επίσκοπός μας, επιτρέψτε μου να δανειστώ τα λόγια του Αποστόλου Παύλου προς τους προγόνους σας, επαναλαμβάνοντας ότι ευχαριστούμε τον Θεό πάντοτε περ ημών. Η αποψινή σύναξή μας αποτελεί την αρχή μιας νέας σχέσης που παραπέμπει στη ζωή της βασιλείας του Θεού. Σας ευχαριστώ γι αυτήν την γεμάτη αγάπη υποδοχή σας, την ανθοστόλιστη και ευωδιάζουσα από τα μύρα του Μεγαλομάρτυρος Αγίου μας, του Αγίου Δημητρίου και τα αρώματα των αισθημάτων των καρδιών σας. Σας ευχαριστώ και σας ευγνωμονώ.

Ήρθατε σήμερα να με συναντήσετε και να με γνωρίσετε. Ομολογώ ότι κι εγώ θέλω να σας γνωρίσω. Έχω αποκτήσει εμπειρία από την ιστορία σας, τα έργα του πολιτισμού σας, την πλούσια εκκλησιαστική σας παράδοση, τους Αγίους που σας διαφυλάσσουν, με πρώτο τον Μεγαλομάρτυρα του Χριστού, Άγιο Δημήτριο, τους αγώνες τους δικούς σας και των ένδοξων προπατόρων σας για την πίστη και την πατρίδα μας. Ιδιαιτέρως όμως έχω αποκτήσει εμπειρία από τους αγώνες για την απελευθέρωση της Μακεδονίας μας και νιώθω ευλογημένος που είμαι μαζί σας. Στην αρχή αυτής της γνωριμίας μας δεν επιθυμώ να καταθέσω ενώπιών σας κανένα όραμά μου, ούτε να μακρηγορήσω εξαγγέλλοντας μεγαλεπήβολα έργα και προγράμματα. Άλλωστε για τον εκάστοτε επίσκοπο, ένα πρόγραμμα υπάρχει: το αιώνιο πρόγραμμα της Εκκλησίας. Και ένα όραμα παραμένει επίκαιρο και δυνατό: το όραμα της εν Χριστώ σωτηρίας στην ατελεύτητη κοινωνία της Βασιλείας του Θεού. Κι αυτό ελπίζω να υπηρετήσω. Ορθοτομώντας τον λόγο της αληθείας, την οποία διατύπωσε, ερμήνευσε, διαφύλαξε αλλά και τη ζει στην πράξη η μία Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία, η κατά τη γνωστή έκφραση του Ιωσήφ Βρυεννίου, φιλτάτη Ορθοδοξία μας. Τηρώντας ταυτόχρονα και τους Ιερούς κανόνες, τις ιερές παραδόσεις και τα εκκλησιαστικά θέσμια. Διότι μέσω αυτών όλων χαράσσονται τα όρια της ευλογητής οδού προς της Βασιλεία του Θεού.

Όλα αυτά αδελφοί μου Θεσσαλονικείς μπορούν να γίνουν πραγματικότητα μόνο μέσα από τη γνωριμία μας. Καλούμαστε να γνωριστούμε και μαζί να γνωρίσουμε το κοινό της ζωής, υπό τη σκέπη του αληθινού επισκόπου και ποιμενάρχου όλων μας, του Κυρίου Ιησού Χριστού. Γιατί ο Χριστός είναι ο ποιμήν ο καλός. Και μεις όλοι, κλήρος και λαός είμαστε το λογικό ποίμνιό του. Εκείνος είναι που μας καλεί σε συνάντηση και γνωριμία μαζί Του, στο πανάγιο σώμα Του, την Εκκλησία μας. Πρότυπο της μεταξύ μας γνωριμίας και σχέσης είναι η σχέση Του Χριστού με την Εκκλησία Του. “Εγώ είμαι ο ποιμήν ο καλός” μάς λέγει. Ο τρόπος δια του οποίου ο Χριστός γνωρίζεται και γνωρίζει, δεν είναι συναισθηματικός αλλά μυστηριακός. Στα Ιερά Μυστήρια της Εκκλησίας, ο Χριστός προσφέρεται και προσφέρει, μετέχεται και μετέχει. Και κατά αυτόν τον τρόπο γνωριζόμαστε όλοι, δια του Χριστού. Εκείνος τελεσειουργεί τα ιερά μυστήρια της Εκκλησίας [..]

Είμαστε μια κοινότητα του σήμερα αλλά και ταυτόχρονα σε αναμονή, που οφείλει να συνειδητοποιεί ότι ο τελικός της προορισμός ευρίσκεται πέρα από την κοινή ζωή και να προσδοκά τη ζωή την όντος ζωή που μας έρχεται από το μέλλον. Γι αυτό είναι αναγκαίο να αποθαρρύνουμε κάθε τάση που θέλει την εκκλησιαστική κοινότητα να διαστρέφεται σε περίκλειστη ομάδα δήθεν βολεμένων. Να εργαζόμαστε για να αποτελούμε μία κοινότητα πιστών […]

Αδελφοί μου Θεσσαλονικείς επιτρέψτε μου να σας ευχαριστήσω και πάλι που με συντροφεύετε στην είσοδο και εγκαθίδρυσή μου στην τοπική Εκκλησία της Θεσσαλονίκης. Παρακαλώ να προσεύχεστε για εμένα και να είστε βέβαιοι ότι το ίδιο πράττω -ήδη- για εσάς.

Στον Ιερό Ναό έδωσαν το παρών μεταξύ άλλων ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Στάθης Κωνσταντινίδης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, ο πρόεδρος της Νίκης, Δημήτρης Νατσιός, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας και ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης.


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα