1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Ορθοδοξια

Σύναξη υπεύθυνων ιερέων και στελεχών νεανικού έργου της Μητρόπολης – Thestival


Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2023, η πρώτη Σύναξη για τους κατηχητές και τις κατηχήτριες της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, με την παρουσία και των υπευθύνων ιερέων του Τομέα Νεότητος και των Κατηχητικών Συνάξεων των Ενοριών.

Αρχικά, ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος, τέλεσε την Ακολουθία του Αγιασμού και ευλόγησε τους παρευρισκομένους, ενώ στη συνέχεια κατόπιν σύντομου χαιρετισμού που απηύθυνε, στον οποίο μετέφερε προς όλους και τις θερμές πατρικές ευχές του Παναγιωτάτου Προκατόχου του, γέροντος Μητροπολίτου κ. Ανθίμου, έδωσε τον λόγο στον Διευθυντή του Γραφείου Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη π. Βαρνάβα Γιάγκου, για να πραγματοποιήσει την κύρια εισήγηση της Συνάξεως.

Στην ομιλία του, ο π. Βαρνάβας, έδωσε τις κατευθυντήριες γραμμές για το ποιμαντικό έργο στον Τομέα της Νεότητος και αναφέρθηκε στην καινούρια αρχή που σηματοδοτεί η παρουσία του νέου Επισκόπου στην τοπική Εκκλησία, ως εφαλτήριο επανεκκίνησης και ανανέωσης της δραστηριότητος, αλλά και της διάθεσης των ανθρώπων.

Αναφέρθηκε στην θεμελιακή σημασία για την Εκκλησιολογία της συγκεκριμένης διακονίας, ως έργου ιεραποστολικού, αλλά και στην χριστοκεντρικότητα που οφείλει να χαρακτηρίζει την εν λόγω προσπάθεια, καθώς «τά πάντα καί ἐν πᾶσι Χριστός».

Τόνισε την θεμελιώδη και οργανική σημασία της Ενότητας, την σχέση της κατήχησης με την σημερινή πραγματικότητα και την θεολογική γνώση ως κατάρτιση, αλλά και ως εμπειρία του Θεού μέσα στα Μυστήρια της Εκκλησίας.

Στην συνέχεια, τον λόγο έλαβε ο Παναγιώτατος, ο οποίος, αφού πρώτα ευχαρίστησε τον π. Βαρνάβα για την σύνολη διακονία του στον ευαίσθητο Τομέα της Νεότητος, αλλά και για την οργάνωση της χθεσινής εκδήλωσης, με λόγο πατρικό, ζεστό και διεισδυτικό, άγγιξε τις ψυχές των νέων αναλύοντας, εξηγώντας και παραθέτοντας την εμπειρία της Εκκλησίας μας σχετικά με την κατήχηση των ηλικιακά νεοτέρων μελών της. Ιδιαίτερα επεσήμανε την ανάγκη συνάντησης και αλληλογνωριμίας των συμμετεχόντων υπευθύνων και δραστηριοποιουμένων στην εν λόγω διακονία, καθώς και της πνευματικής τροφοδοσίας όλων, τόσο μέσα από τον προσωπικό αγώνα της άσκησης, του αγώνα κατά των παθών και του αγιασμού, όσο και της εν Χριστώ μυστηριακής ζωής ως μελών της Εκκλησίας. Κατέθεσε τις σκέψεις και τον οραματισμό του, όπως και πρακτικές προτάσεις και ιδέες για την αρτιότερη λειτουργία των νεανικών Συνάξεων και την ευόδωση των στόχων τους.

Τέλος, ακολούθησε γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος, όπου όλοι είχαν την δυνατότητα να καταθέσουν προσωπικές σκέψεις, προβληματισμούς και προτάσεις.


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα