1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Ορθοδοξια

Σωστή η απόφαση για σφραγισμένα φέρετρα – Δεν ήταν πολιτική (video) – Thestival


Οκτώ ημέρες μετά την πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη, η Λάρισα, όπως κι ολόκληρη η χώρα, συνεχίζει να πενθεί τους δεκάδες νεκρούς του σιδηροδρομικού δυστυχήματος και να παρακολουθεί παγωμένη τις τραγικές οικογενειακές ιστορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Αύριο, ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου, Ιερώνυμος, πρόκειται να τελέσει τρισάγιο για την ανάπαυση των ψυχών των θυμάτων στο σημείο του δυστυχήματος.

Ο ίδιος, μίλησε στην εκπομπή Check in στα γεγονότα της TV100 και τη Βάσω Λυκουρίνου για το σοκ στη Θεσσαλική κοινωνία, αλλά και την επόμενη ημέρα του δυστυχήματος. “Κάποια πράγματα είναι τόσο φριχτά που σταματά ο νους του ανθρώπου και δεν μπορούν να εξηγηθούν με καμία λογική και με κανέναν τρόπο. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν υπάρχει νόημα να προσπαθείς να εξηγήσεις, απλά αφήνεις τον πόνο να χύνεται και να μοιράζεται. Διότι ο πόνος όταν μοιράζεται, τότε μισιάζεται, γίνεται μισός και ξεπερνιέται πιο εύκολα. Εμείς ως Λάρισα, έχουμε βιώσει πάρα πολλά, ενδεχομένως πολύ περισσότερα από όσα μας αναλογούν. Στην ίδια περιοχή, στην Κοιλάδα των Τεμπών, το δυστύχημα των μαθητών, το δυστύχημα με τους οπαδούς του ΠΑΟΚ. Όλα νέα παιδιά. Και κάθε χρόνο πάμε εκεί και κάνουμε τρισάγιο. Τώρα μας δίνεται ακόμη η αφορμή να πηγαίνουμε για ακόμη μια φορά τον χρόνο για τρισάγιο, σε άλλα θύματα αυτή τη φορά. Θύματα, τα οποία γίνονται δικά μας παιδιά, δικοί μας κεκοιμημένοι για τους οποίους πάντα θα προσευχόμαστε. Όμως το ζητούμενο και το σπουδαίο είναι να τεθούν γερές βάσεις πέρα και πάνω από τον ξύλινο κομματικό λόγο που δεν έφερε ποτέ αποτέλεσμα στην πατρίδα μας. Άνθρωποι με σοβαρότητα, άνθρωποι με γνώσεις να ενσκύψουν στο πρόβλημα και να μας εγγυηθούν ότι θα γίνει ό,τι καλύτερο ώστε τελικά να αποφεύγονται αυτά τα τόσο τραγικά” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αυτές τις γραμμές τις βαρύνει αίμα- Πρέπει να σοβαρευτούμε

Ο Μητροπολίτης Ιερώνυμος τόνισε ότι είναι απαίτηση όλης της κοινωνίας να δοθούν πειστικές απαντήσεις, αλλά και να σχεδιαστεί ένα αξιόπιστο σχέδιο για το μέλλον του σιδηροδρόμου.

“Ως ποιμένας της Θεσσαλίας γνωρίζω πρόσωπα και πράγματα. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι αυτός ο οποίος έχει την ευθύνη, δηλαδή ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Λαρίσης, ο Σταμάτης Δασκαλόπουλος, είναι ένας ακέραιος εισαγγελικός λειτουργός, από τους καλύτερους που διαθέτει η χώρα μας, Καθηγητής στη Σχολή Δικαστών. Εγώ τουλάχιστον έχω την πεποίθηση μέσα μου και οφείλω να το ομολογήσω, πως αυτό που θα υπογράψει στο πόρισμα, αυτή θα είναι και η αλήθεια. Από κει και μετά, από το πόρισμα, από τα συμπεράσματα του τι οδήγησε σε αυτή την τραγωδία, θα πρέπει άλλοι αρμοδιότεροι εμού, τεχνοκράτες, επιστήμονες, να δουν τα πράγματα σοβαρά και να ενεργήσουν με τέτοιο τρόπο και με τέτοια αυστηρότητα που να μην αφήνουν περιθώρια σε εταιρείες να διαφωνούν. Σε κάποια πράγματα, ιδίως τώρα που αυτές τις γραμμές τις βαρύνει αίμα, θα πρέπει όχι απλώς να σοβαρευτούμε, αλλά με ευθύνη για το μέλλον, για τις γενιές που έρχονται, αλλά και με αίσθημα της υποχρέωσης σε αυτούς που θυσιάστηκαν, να ενεργήσουμε έτσι ώστε να καταστήσουμε και πάλι το τρένο το ασφαλέστερο μεταφορικό μέσο.

“Σωστή η απόφαση για σφραγισμένα φέρετρα”

Ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου, ρωτήθηκε και για την απόφαση να παραδοθούν στους συγγενείς των θυμάτων σφραγισμένα φέρετρα. Ο ίδιος εκτίμησε ότι “το καλύτερο που θα μπορούσε να γίνει είναι αυτό που έγινε”, σημειώνοντας ότι δεν επρόκειτο για πολιτική απόφαση.

Συγκεκριμένα, ανέφερε: “H Εκκλησία πιστεύει ότι ο θάνατος δεν είναι θέμα εικόνας, είναι θέμα αίσθησης. Έχεις την αίσθηση του θανάτου. Γιατί πρέπει να δεις κάτι που είναι σοκαριστικό ή απαράδεκτο; Οι άνθρωποι που έφυγαν θα ήθελαν να βλέπουν τους δικούς τους ανθρώπους χαρούμενους κι ευτυχισμένους. Κάποια θεάματα είναι τόσο αποτρόπαια που δεν αξίζουν στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Εγώ πήγα στο νεκροτομείο και διάβασα το πρώτο τρισάγιο σε σορούς. Οφείλω να πω ό,τι αισθάνθηκα φοβερή αξιοπρέπεια και σεβασμό εκ μέρους των ιατροδικαστών που ήταν εκεί και έκαναν τα απαραίτητα. Νομίζω ότι το καλύτερο που θα μπορούσε να γίνει είναι αυτό που έγινε. Δε νομίζω ότι ήταν πολιτική απόφαση. Ήταν απόφαση ψυχολόγων και ψυχιάτρων, συνεπώς ειδημόνων”.

Δείτε το σχετικό βίντεο:


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα