1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Συνταγες

Σπανακόπιτα με φέτα πεντανόστιμη | Συνταγές


Λαχταριστή, υγιεινή, θρεπτική, πεντανόστιμη και μυρωδάτη σπανακόπιτα με φέτα και μυρωδικά. Μια συνταγή (βασική ιδέα, προσαρμοσμένη από εδώ) για μια υγιεινή και θρεπτική πίτα ιδανική για το καθημερινό οικογενειακό τραπέζι, που μπορείτε να τη σερβίρετε ως συνοδευτικό με το ψητό σας κρέας, μπιφτέκι ή ψάρι αλλά και σκέτη για δεκατιανό στο σπίτι, στη δουλειά στο σχολείο, ή για ένα ελαφρύ δείπνο. Δοκιμάστε τη!

Υλικά συνταγής

  • 1 κιλό σπανάκι (καθαρό βάρος)
  • 2 μεγάλα πράσα, κομμένα πρώτα οριζόντια στη μέση και μετά σε φέτες
  • 8 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε μικρές ροδέλες
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • 2 μεγάλα αυγά ελαφρώς χτυπημένα
  • ¾ ποτηράκι του κρασιού τραχανάς ή φρυγανιά τριμμένη
  • αλάτι, πιπέρι
  • 250 γρ. φέτα θρυμματισμένη
  • ¾ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο συν επιπλέον για άλειμμα ταψιού και φύλλων
  • 2 φύλλα σφολιάτας (ή 12 φύλλα κρούστας αν η σφολιάτα δεν είναι στις προτιμήσεις σας)
  • 1 αυτό χτυπημένο με 1 κ.σ. νερό για άλειμμα φύλλο επιφάνειας (προαιρετικά)

Εκτέλεση συνταγής

  1. Πλένετε πολύ καλά το σπανάκι το κόβετε σε φέτες και το αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίξει. Στη συνέχεια το μεταφέρετε σε ένα μεγάλο μπολ ή ταψί το πασπαλίζετε με 1/2 κ.σ. χονδρό αλάτι, το ανακατεύετε και μετά το πιέζετε με τα χέρια σας, σαν να το στύβετε, για να μαραθεί και μειωθεί αρκετά ο όγκος του. 
  2. Πλένετε και κόβετε τα πράσα, το κρεμμυδάκια και τον άνηθο. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε καλά, σε μέτρια φωτιά, το μισό ελαιόλαδο και σοτάρετε τα πράσα, τα κρεμμυδάκια και το ξερό κρεμμύδι, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Τα αποσύρετε από τη φωτιά και μόλις μισο-κρυώσουν τα ρίχνετε από το τηγάνι, μαζί με το λάδι τους, στο σκεύος με το σπανάκι.
  3. Προσθέτετε τον άνηθο, τη θρυμματισμένη φέτα, το τραχανά ή τη τριμμένη φρυγανιά και τα ανακατεύετε καλά να ενσωματωθούν ισομερώς. Μετά από δοκιμή (λόγω φέτας), ρίχνετε λίγο αλάτι, πιπέρι, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τα χτυπημένα αυγά και ανακατεύετε να αναμιχθούν καλά. 
  4. Με ένα πλάστη “ανοίγετε΄ σε αλευρωμένη επιφάνεια τα φύλλα σφολιάτας όσο απαιτείται για να καλύψουν ένα μεγάλο ταψί.  Λαδώνετε καλά ένα μεγάλο ταψί και στρώνετε στη βάση του και τα τοιχώματά του περιμετρικά το ένα φύλλο σφολιάτας. Αδειάζετε μέσα το μείγμα της πίτας και το στρώνετε ισομερώς σε όλη την επιφάνεια. 
  5. Γυρίζετε προς τα μέσα, πάνω στη γέμιση τα φύλλα που προεξέχουν περιμετρικά και τα λαδώνετε με ένα πινέλο. Από πάνω στρώνετε το δεύτερο φύλλο σφολιάτας, και γυρίζετε προς τα κάτω στη βάση του ταψιού το φύλλο που προεξέχει περιμετρικά να θωρακιστεί καλά η γέμιση. Από πάνω λαδώνετε το φύλλο και προαιρετικά το αλείφετε και με το χτυπημένο αυτό να πάρει ωραίο χρώμα. 
  6. Με ένα κοφτερό μαχαίρι, χαράσσετε σε κομμάτια το επάνω φύλλο και ψήνετε τη πίτα σας σε καλά προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 55-60 λ ή μέχρι να πάρουν ένα ωραίο, χρυσό καφετί χρώμα τα φύλλα. 
  7. Σημείωση: Σε περίπτωση που επιλέξετε τα φύλλα κρούστας θα ακολουθήσετε την ίδια διαδικασία για τα φύλλα με τη διαφορά ότι θα απλώσετε στη βάση του ταψιού τα 6 φύλλα, το ένα πάνω στο άλλο λαδωμένα ένα ένα, θα στρώσετε τη γέμιση και μετά θα τη καλύψετε με τα υπόλοιπα 6 φύλλα και πάλι λαδωμένα ένα ένα. 

Sintayes.gr,

Συνταγή: Σπανακόπιτα με φέτα πεντανόστιμη

 


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα