1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Συνταγες

Πως να φτιάξεις κολοκυθάκια γεμιστά της γιαγιάς.


Ποια είναι ιδανικά για να γίνουν γεμιστά;

Επιλέγω πάντα μακρόστενα χοντρά για γέμισμα αν και τα στρογγυλά είναι ιδανικά και πιο εύκολα στο άδειασμα της σάρκας τους. Έχω παρατηρήσει ότι είναι πιο νόστιμα και λίγο πιο γλυκά.

Όταν αφαιρώ τη σάρκα τους με το εργαλείο ή με ένα κουτάλι, φροντίζω να αφήσω πάνω στο κολοκύθι περίπου ένα εκατοστό τοίχωμα. Κι αυτό,ώστε να μη λιώσουν στο βράσιμο αλλά και για να μπορέσω να σερβίρω χωρίς να διαλυθούν. Ψιλοκόβω την ψίχα τους και τη βάζω στη γέμιση.

Ποτέ δεν ανοίγουμε και από τις δυο πλευρές. Πάντα η μια πλευρά είναι κλειστή και είναι η βάση τους. Όσο βράζει η γέμιση μέσα στο κλειστό λαχανικό, τραβάει την υγρασία του λαχανικού και γίνεται πιο νόστιμη. Αλλιώς, αν τα ανοίξετε κι από τις δυο μεριές, αδειάζει η γέμιση από πάνω κι από κάτω με το βράσιμο και γεμίζει η κατσαρόλα με τα υλικά , με αποτέλεσμα η σάλτσα τους να έχει κομματάκια.

Αν είναι χοντρά και μεγάλα, μπορείτε να τα κόψετε στη μέση ώστε να γίνουν δυο κομμάτια.

Γέμιση ωμή ή σοταρισμένη;

Απαραιτήτως σοτάρω την ψιλοκομμένη ψίχα κολοκυθιών με μπόλικο ξερό κρεμμύδι, γιατί ενισχύω τη νοστιμιά αυτού του μοναδικού φαγητού.

Άλλος ένας λόγος που σοτάρω λίγο την γέμιση, είναι ότι ισομοιράζω το χρόνο μαγειρέματος. Δηλαδή αν βάλω ωμό το ρύζι μέσα,τότε θα χρειαστούν περισσότερο βράσιμο για να σκάσει κάθε κόκκος ,με αποτέλεσμα να παραβράσουν τα και να λιώσουν στο τέλος.

Μυρωδικά και λαχανικά για έξτρα νοστιμιά.

Ακριβώς σαν της γιαγιάς με μπόλικα μυρωδικά που μοσχοβολάνε. Μαϊντανός και άνηθος μέσα στη γέμιση τα κάνουν τέλεια. Λίγα κοτσάνια άνηθου και μαϊντανού μέσα στο φαγητό δίνουν έξτρα αρώματα.

Μην παραλείψετε για κανένα λόγο το τριμμένο καρότο στη γέμιση. Δίνει απίστευτη νοστιμιά και γλύκα.

Πολλές φορές, αν τα καρότα είναι μεγάλα, κρατάω λεπτές φέτες και τα χρησιμοποιώ σαν καπάκι ώστε να σφραγίζω τη γέμιση.

Τι ρύζι βάζω;

Το ρύζι Καρολίνα είναι ιδανικό και στο τέλος γίνονται ακριβώς σαν της γιαγιάς.

Πως τα τοποθετούμε για να μην αδειάσουν;

Με ρωτάτε πολύ συχνά, αν και εγώ θεωρώ δεδομένο ότι ποτέ δεν τα ξαπλώνω.

Πάντα τα τοποθετώ κάθετα στην κατσαρόλα και ποτέ πλαγιαστά. Αφενός το ένα θα πατάει στο άλλο θα χαλάσει το σχήμα τους και θα λιώσουν. Αφετέρου είναι πιο εύκολο στο σερβίρισμα τους, παίρνουμε πιο εύκολα το ζωμό για να τελειώσουμε την σάλτσα: όταν γύρουμε την κατσαρόλα δεν αδειάζει η γέμιση με τον βρασμό μέσα στα υγρά.

Βάζουμε πατάτα;

Πατάτα βάζουμε απαραιτήτως στα νησιά, πρώτον γιατί εξυπηρετεί ώστε να στέκονται στη θέση τους και δεύτερον γιατί γίνονται πολύ νόστιμες αφού ρουφούν όλες τις γεύσεις.

Πως δένω την σάλτσα;

Όπως σας γράφω και στην συνταγή, μπορείτε να φτιάξετε απλό αυγολέμονο, αλλά και κρέμα με κορν φλάουρ, που έχει έχει το εξής ένα καλό: δεν πρόκειται να σας κόψει ποτέ ακόμα κι αν το ξαναζεστάνετε, γιατί το κορν φλάουρ λειτουργεί σαν συνδετικό της σάλτσας.

Μπόλικο λεμόνι είναι απαραίτητο σε αυτό το φαγητό για να αναδειχτούν όλα τα αρώματα. Καλή επιτυχία στο φαγητό που έχει γεύση ακριβώς σαν της γιαγιάς.


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα