1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Παιδι

Ποιος είναι ο καλύτερος μήνας να εμβολιάζονται τα παιδιά και ο ρόλος των γενεθλίων


Τα παιδιά που έχουν γεννηθεί τον μήνα Οκτώβριο έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμβολιαστούν για τη γρίπη τον Οκτώβριο και τη μικρότερη πιθανότητα να διαγνωστούν με γρίπη

Τα παιδιά που έχουν γεννηθεί τον μήνα Οκτώβριο έχουν περισσότερες πιθανότητες να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης τον Οκτώβριο και τη μικρότερη πιθανότητα να διαγνωστούν με γρίπη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πρώτης μεγάλης κλίμακας μελέτης που γίνεται για το πότε είναι καλύτερο να κάνει ένα παιδί το εμβόλιο της γρίπης.

Η μελέτη, από ερευνητές του Τμήματος Πολιτικής Υγείας του Ινστιτούτου Blavatnik της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, ενισχύει τις οδηγίες που ενθαρρύνουν τον κόσμο να κάνει το εμβόλιο για τη γρίπη τον Οκτώβριο, για όσους βρίσκονται στο βόρειο ημισφαίριο.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στις 21 Φεβρουαρίου στο BMJ.

Όπως επισήμανε ο Anupam Jena, συντάκτης της μελέτης, ο κίνδυνος να αρρωστήσει κανείς από γρίπη, όπως και το πόσο σοβαρή έξαρση θα παρουσιάσει κάθε χρονιά είναι μία εξίσωση με πολλές μεταβλητές. Όμως, υπάρχει ένα πράγμα στο οποίο έχουμε κάποιον έλεγχο, αυτό είναι ο χρόνος του εμβολίου, τονίζει, προσθέτοντας: «Και φαίνεται ότι ο Οκτώβριος είναι πράγματι ο καλύτερος μήνας για να εμβολιαστούν τα παιδιά κατά της γρίπης».

Αν ένα άτομο κάνει το εμβόλιο πολύ νωρίς, τότε η ανοσία του μπορεί να εξασθενίσει μέχρι την κορύφωση της εποχής της γρίπης. Αν, πάλι, περιμένει πάρα πολύ, τότε ο οργανισμός του μπορεί να μην έχει χρόνο να χτίσει αρκετά ισχυρή ανοσία.

Η εντυπωσιακή σχέση μεταξύ ημερομηνίας γέννησης και εμβολιασμού για τη γρίπη

Σε προηγούμενη έρευνα που αναφέρθηκε στο New England Journal of Medicine το 2020, οι επιστήμονες τεκμηρίωσαν τον τρόπο με τον οποίο ο μήνας γέννησης καθορίζει πόσο πιθανό είναι να κάνει ένα παιδί το εμβόλιο της γρίπης.

Τα μικρά παιδιά στις ΗΠΑ τείνουν να κάνουν τον ετήσιο έλεγχο υγείας τους κοντά στα γενέθλιά τους. Τότε είναι επίσης που κάνουν και τα περισσότερα εμβόλια. Τα παιδιά που έχουν γενέθλια την άνοιξη και το καλοκαίρι συχνά δεν κάνουν το εμβόλιο της γρίπης, επειδή δεν είναι πλέον διαθέσιμο όταν πηγαίνουν στον γιατρό τους για τον ετήσιο έλεγχο.

Για την τωρινή μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από ανώνυμα αρχεία ασφάλισης υγείας για περισσότερα από 800.000 παιδιά στις ΗΠΑ, ηλικίας 2 με 5 ετών, που έκαναν εμβόλια κατά της γρίπης από το 2011 έως το 2018.

Η ανάλυση έδειξε ακόμη ότι τα παιδιά που είχαν γεννηθεί τον Οκτώβριο είχαν τα χαμηλότερα ποσοστά διάγνωσης γρίπης. Για παράδειγμα, μόνο ένα 2,7% των παιδιών που είχαν γεννηθεί Οκτώβριο και εμβολιάζονταν επίσης Οκτώβριο διαγιγνώσκονταν με γρίπη την ίδια χρονιά, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα παιδιά που είχαν γεννηθεί και εμβολιάζονταν τον Αύγουστο ή τον Ιανουάριο ήταν 3% και για τα παιδιά του Σεπτεμβρίου ή του Δεκεμβρίου 2,9%.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Χωρίς προηγούμενο ψυχικής ασθένειας 1 στους 5 που κάνουν απόπειρα αυτοκτονίας

Μικροπλαστικά υπάρχουν πλέον σε κάθε ανθρώπινο πλακούντα [μελέτη]

ΕΟΔΥ: 8 κρούσματα ιλαράς στην Ελλάδα, αλλά υψηλή η πιθανότητα έξαρσης – Στο 89.8% η ανοσία στη χώρα

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα