1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Tips

Οι πιο όμορφοι Επιτάφιοι της Αθήνας


Πιστεύεις δεν πιστεύεις, η περιφορά του Επιταφίου είναι το δίχως άλλο μια ατμοσφαιρική εμπειρία.

Ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής αδειάζει, γαληνεύει σε κλίμα κατάνυξης και φωτίζεται από λαμπάδες πιστών στις πιο μυσταγωγικές περιφορές επιταφίων.

Δες παρακάτω μερικές από τις πιο όμορφες εκκλησίες για να το ζήσεις όπως πρέπει.

Αγία Αικατερίνη στην Πλάκα

Μια από τις παλαιότερες, αλλά και πιο γραφικές εκκλησίες της Αθήνας, η Αγία Αικατερίνη κτίστηκε τον 11ο αιώνα πάνω στα ερείπια του αρχαίου ναού της Αρτέμιδος –ό,τι σώθηκε από τον οποίο επιβιώνει στο προαύλιο της εκκλησίας, σε μια ολοπράσινη αυλή. Η περιφορά γίνεται σε κατανυκτική, σχεδόν μυστικιστική ατμόσφαιρα.

Μητρόπολη Αθηνών στο Σύνταγμα

Ο πιο εντυπωσιακός Επιτάφιος της πόλης, μαζεύει πλήθος κόσμου στην περιφορά, η οποία καταλήγει στο Σύνταγμα για να συναντήσει τους υπόλοιπους Επιτάφιους των κεντρικών εκκλησιών της Αθήνας. Συνοδεύει με τις μελωδίες της η φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων, εντείνοντας την κατανυκτική ατμόσφαιρα.

Άγιος Γεώργιος στον Λυκαβηττό

Το πιο κυκλαδίτικο απ’ όλα τα εκκλησάκια της Αθήνας, φωλιάζει στην κορυφή του Λυκαβηττού, και προσφέρει εκτός από κατανυκτική ατμόσφαιρα και υπέροχη θέα στη φωτισμένη Αθήνα. Χτίστηκε το 1870, στη θέση του αρχαίου ναού του Ακραίου Δία, και κάνει την περιφορά του επιταφίου του στον ούτως ή άλλως ιδιαίτερα ατμοσφαιρικό περιφερειακό του Λυκαβηττού.

Άγιος Δημήτριος Λουμπαρδιάρης στου Φιλοπάππου

Το πανέμορφο εκκλησάκι του Λουμπαρδιάρη συγκεντρώνει κάθε Μεγάλη Παρασκευή τα πλήθη που έρχονται για να παρακολουθήσουν μια άκρως ρομαντική επιτάφια ακολουθία. Πολύ περισσότερο από το ίδιο το παρεκκλήσι, την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα δημιουργεί το ειδυλλιακό τοπίο που το περιβάλλει, με το δασάκι γύρω του και την υπέροχη θέα στον φωτισμένο βράχο της Ακρόπολης.

Αγία Φωτεινή στο Μετς

Με διαφορά μία από τις πιο γαλήνιες εκκλησίες της Αθήνας, η Αγία Φωτεινή Ιλισού όπως είναι το πλήρες όνομά της έχει ιδιαίτερα κατανυκτική ατμόσφαιρα. Κτισμένη επάνω στα ερείπια του αρχαίου ιερού της Εκάτης, δίπλα στο ιερό του Πανός και σε απόσταση αναπνοής από τις Στήλες του Ολυμπίου Διός, αποπνέει μυσταγωγική ατμόσφαιρα και απολαμβάνει μαγευτική θέα στην Ακρόπολη.

Ζωοδόχος Πηγή στην Ακαδημίας

Από τις ωραίες εκκλησίες της Αθήνας, καθώς συγκεντρώνει βυζαντινά και αναγεννησιακά χαρακτηριστικά, η Ζωοδόχος Πηγή, έχει διακοσμηθεί με αναγεννησιακές τοιχογραφίες, ενώ το τέμπλο της είναι φιλοτεχνημένο από τον ζωγράφο Π. Γεραλή. Η περιφορά του Επιταφίου γίνεται στις οδούς Θεμιστοκλέους, Ακαδημίας, Χαριλάου Τρικούπη, Σόλωνος και Μπενάκη.


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα