1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Tips

Οι επιστήμονες απάντησαν επιτέλους στο αν ή κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα


Απάντηση στο ερώτημα που δεν σε άφηνε να κοιμηθείς τα βράδια έδωσε η επιστήμη, και τώρα μπορείς να ξεκινήσεις ξέγνοιαστος/η το Σαββατοκύριακό σου. Κυρίες και κύριοι, το αυγό έκανε την κότα.

Όπως θα διαβάζουμε στο BBC Science, τα αυγά είναι πολύ παλαιότερα από τα κοτόπουλα. Οι δεινόσαυροι γέννησαν αυγά, τα ψάρια που βγήκαν για πρώτη φορά από τη θάλασσα γέννησαν αυγά και τα περίεργα αρθρωτά τέρατα που κολύμπησαν στις ζεστές ρηχές θάλασσες της Κάμβριας περιόδου πριν από 500 εκατομμύρια χρόνια έκαναν επίσης αυγά. Δεν ήταν αυγά κότας, αλλά ήταν σίγουρα αυγά.

Οπότε το αυγό ήρθε σίγουρα πρώτο. Εκτός και αν επαναλάβουμε την ερώτηση ως «ποιο ήρθε πρώτο, το κοτόπουλο ή το αυγό του κοτόπουλου;» Τότε η απάντηση εξαρτάται πολύ από το πώς ορίζουμε το αυγό ενός κοτόπουλου. Είναι το αυγό που έκανε μια κότα; Ή μήπως είναι ένα αυγό από το οποίο εκκολάφθηκε το πρώτο κοτόπουλο; Τα κοτόπουλα ανήκουν στο ίδιο είδος με το κόκκινο πτηνό της ζούγκλας της Νοτιοανατολικής Ασίας, αν και πιθανότατα υβριδοποιήθηκαν με το γκρίζο πτηνό της ζούγκλας όταν εξημερώθηκαν, πριν από 10.000 χρόνια.

Αλλά δεν έχει σημασία. Σε κάποιο σημείο της εξελικτικής ιστορίας, όταν δεν υπήρχαν κοτόπουλα, δύο πουλιά που ήταν σχεδόν –αλλά όχι ακριβώς– κοτόπουλα ζευγάρωσαν και γέννησαν ένα αυγό που εκκολάφθηκε και βγήκε το πρώτο κοτόπουλο. Εάν ονομάσουμε αυτό το αυγό «αυγό κότας», τότε το αυγό ήρθε πρώτο. Διαφορετικά, το κοτόπουλο ήρθε πρώτο και το αυγό του πρώτου κοτόπουλου έπρεπε να περιμένει μέχρι να το γεννήσει το πρώτο κοτόπουλο.

 


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα