1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ


Μαζί με πράγματα όπως το κουλί και τη σφαιροποίηση, το Μάστερ Σεφ μάς έμαθε και ένα ακόμα περίεργο όνομα, το οποίο αφορά ένα ζαρζαβατικό.

Το όνομα αυτού, παστινάκι.

Πέρασαν χρόνια από εκείνη την εκπομπή, όμως το παστινάκι δεν έχασε την δημοφιλία του και παραμένει μια θρεπτική και αρκετά νόστιμη επιλογή για την κουζίνα και την υγειά σου.

Τίνος είσαι συ;

Η Παστινάκη η εδώδιμος (Pastinaca sativa) όπως είναι η επιστημονική της ονομασία είναι ένα ριζώδες λαχανικό που μοιάζει αρκετά με το καρότο, ενώ έχει και… συγγένεια με τον μαϊντανό. Στη γεύση, μοιάζει περισσότερο με το πρώτο, και αφήνει μια κρεμώδη επίγευση που μοιάζει λίγο με ξηροκάρπι.

Μπορεί να ψηθεί, να το βράσουμε, να το κάνουμε πουρέ, να τηγανιστεί ή να γίνει στον ατμό, ενώ δίνει ιδιαίτερη και έντονη γεύση σε μαγειρευτά κατσαρόλας και σούπες.

Αν και η ρίζα του φυτού είναι βρώσιμη, ο χειρισμός των βλαστών και των φύλλων του απαιτεί προσοχή, καθώς ο χυμός που ελευθερώνει είναι τοξικός και μπορεί να προκαλέσει δερματικές αντιδράσεις. Επίσης, δεν είναι ιδιαίτερα νόστιμα οπότε καλύτερα.

Μια πλούσια θρεπτικά ρίζα

Το παστινάκι αν και δεν του φαίνεται είναι μια εξαιρετική πηγή πολλών σημαντικών θρεπτικών συστατικών, και περιέχει γενναίες ποσότητες φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων. Συγκεκριμένα, είναι πολύ καλή πηγή βιταμίνης C, βιταμίνης Κ και φυλλικού οξέος, καθώς και πολλών άλλων σημαντικών μικροθρεπτικών συστατικών, όπως Κάλιο, Μαγνήσιο, Θειαμίνη, Ψευδάργυρο και Φώσφορο.

Εκτός από το ότι είναι εξαιρετικά θρεπτικό, το παστινάκι παρέχει επίσης πολλά αντιοξειδωτικά.

Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις που προάγουν την υγεία και βοηθούν στην πρόληψη του οξειδωτικού στρες και στη μείωση της βλάβης στα κύτταρα.  Η αύξηση της πρόσληψης αντιοξειδωτικών μπορεί επίσης να προστατεύσει από χρόνιες παθήσεις, όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις.

Το παστινάκι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ασκορβικό οξύ (βιταμίνη C) — μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό. Περιέχει επίσης πολυακετυλένια, ενώσεις που μπορεί να έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες.

Ένα φλιτζάνι (133 γραμμάρια) περιέχει 6,5 γραμμάρια φυτικών ινών — ή 26% των ημερήσιων αναγκών μας σε φυτικές ίνες.  Η αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη θεραπεία πεπτικών καταστάσεων όπως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η εκκολπωματίτιδα, οι αιμορροΐδες και τα εντερικά έλκη.

Πώς θα το βάλεις στη διατροφή σου

Μερικοί ενδιαφέροντες τρόποι για να προσθέσεις το παστινάκι στη διατροφή σου είναι να το συνδυάσεις με κιμά και να φτιάξεις μια ωραιότατη πίτα, να το πολτοποιήσεις και να φτιάξεις έναν νοστιμότατο πουρέ, να το κάνεις ωραιότατη σούπα ή να το ψήσεις στο φούρνο, φτιάχνοντας τσιπς. 

Με πληροφορίες από Healthline


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα