1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Παιδι

Μωρά τεσσάρων μηνών παρουσιάζουν σημάδια αυτοαντίληψης – Νέα μελέτη


Τα ευρήματα της νέας μελέτης από το πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ αναδεικνύουν πως τα μωρά έχουν αυτοεπίγνωση.

Τα μωρά μόλις τεσσάρων μηνών μπορούν να κατανοήσουν πώς το σώμα τους αλληλεπιδρά με τον χώρο γύρω τους, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ.

Τα ευρήματα της μελέτης, που δημοσιεύθηκαν στο Scientific Reports, ρίχνουν νέο «φως» στον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται η αυτοαντίληψη.

Οι ειδικοί από το Birmingham BabyLab έδειξαν στα μωρά μια μπάλα σε μια οθόνη που κινείται προς ή μακριά από αυτά.

Όταν η μπάλα ήταν πιο κοντά τους στην οθόνη, τα μωρά έκαναν μια μικρή δόνηση στα χέρια τους ενώ την ίδια στιγμή οι επιστήμονες μετρούσαν την εγκεφαλική τους δραστηριότητα. Η συλλογή δεδομένων για τη μελέτη πραγματοποιήθηκε στο Goldsmiths (Πανεπιστήμιο του Λονδίνου).

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι από την ηλικία των μόλις τεσσάρων μηνών, τα μωρά εμφανίζουν ενισχυμένη σωματοαισθητήρια (απτική) εγκεφαλική δραστηριότητα όταν προηγείται ένα άγγιγμα από ένα αντικείμενο που κινείται προς το μέρος τους.

Τι είπαν οι ειδικοί

Η Dr. Giulia Orioli, Ερευνήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ που ηγήθηκε της μελέτης, ανέφερε: «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι ακόμη και στους πρώτους μήνες της ζωής τους, πριν καν τα μωρά μάθουν να πιάνουν αντικείμενα, ο πολυαισθητηριακός εγκέφαλος είναι «καλωδιωμένος» για να κάνει συνδέσμους μεταξύ αυτού που βλέπουν τα μωρά και του τι αισθάνονται. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να αισθανθούν τον χώρο γύρω τους και να κατανοήσουν πώς το σώμα τους αλληλεπιδρά με αυτόν τον χώρο. Αυτό μερικές φορές αναφέρεται ως περιπροσωπικός χώρος».

Συνεχίζοντας η Dr. Orioli υποστηρίζει ότι: «Φυσικά, οι άνθρωποι το κάνουν συνέχεια ως ενήλικες, χρησιμοποιώντας τις συνδυασμένες αισθήσεις για να αντιληφθούν πού βρίσκονται στο χώρο κάνοντας προβλέψεις για το πότε θα αγγίξουν ένα αντικείμενο ή όχι. Αλλά τώρα που ξέρουμε ότι τα μωρά στα αρχικά στάδια δείχνουν αυτά τα σημάδια εμφανίζονται ερωτήματα σχετικά με το πόσες από αυτές τις ικανότητες είναι μέσω εκπαίδευσης ή έμφυτες».

Οι ερευνητές διερεύνησαν επίσης πώς ένα απροσδόκητο «άγγιγμα» θα επηρέαζε μερικά από τα μεγαλύτερα μωρά στη μελέτη. Διαπίστωσαν ότι σε μωρά ηλικίας οκτώ μηνών, όταν πριν από το άγγιγμα στο χέρι τους η μπάλα στην οθόνη απομακρύνθηκε από αυτά, η εγκεφαλική δραστηριότητα των μωρών έδειξε σημάδια ότι ήταν έκπληκτα.

Ο Dr. Andrew Bremner, καθηγητής Αναπτυξιακής Ψυχολογίας, σχολίασε: «Βλέποντας τα μεγαλύτερα μωρά να παρουσιάζουν αντιδράσεις αιφνιδιασμού υποδηλώνεται ότι δεν περίμεναν το άγγιγμα λόγω της οπτικής κατεύθυνσης προς την οποία κινούνταν το αντικείμενο. Ο εγκέφαλός τους κατασκευάζει μια πιο εξελιγμένη επίγνωση του πώς υπάρχει το σώμα τους στον χώρο γύρω τους».

μωρά

Τι θέλουν να κάνουν οι επιστήμονες στη συνέχεια

Οι ερευνητές ελπίζουν να συνεχίσουν αυτή τη μελέτη με νεότερους και μεγαλύτερους συμμετέχοντες.

Η έρευνα με ενήλικες μπορεί να «φωτίσει» τα είδη εγκεφαλικής δραστηριότητας προς τα οποία αναπτύσσονται τα βρέφη. Ελπίζουν επίσης να μπορέσουν να κατανοήσουν εάν υπάρχουν πρώιμα σημάδια αυτών των «πολυαισθητηριακών» ικανοτήτων στα νεογέννητα μωρά.

Η Dr Orioli κατέληξε: «Είναι μια πρόκληση να δουλεύεις με νεογέννητα, καθώς περνούν τόσο μεγάλο μέρος του χρόνου τους με ύπνο και φαγητό. Αλλά αρχίζουμε να έχουμε κάποια επιτυχία δουλεύοντας με αυτήν την ηλικιακή ομάδα και θα είναι συναρπαστικό να δείτε αν τα μωρά μόλις λίγων ημερών έχουν τα θεμέλια της αίσθησης του σώματός τους στο χώρο. Αν ναι, θα μπορούσε να σημαίνει ότι εξετάζουμε την προέλευση της ανθρώπινης συνείδησης».

Φωτογραφίες: istock

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα