1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Συνταγες

Μοσχαράκι στρογγανόφ πεντανόστιμο | Συνταγές


[*]

Το στρογγανόφ είναι ρωσικό πιάτο με σοταρισμένα κομμάτια βοδινού κρέατος και μανιτάριασε μια παχύρρευστη κρεμώδη σάλτσα κατά προτίμηση με ξινή κρέμα (sourcream). Από τις ρίζες αυτού του φαγητού, στα μέσα του 19ου αιώνα στη Ρωσία, έγινε δημοφιλές σε όλο τον κόσμο μετέπειτα, με πολλές σημαντικές παραλλαγές από την αρχική συνταγή. Tο πιάτο πήρε το όνομά του από τον Ρώσο καλοφαγά κόμη Πάβελ Στρoγγανόφ Στρογγανόφ. Σύμφωνα με την παράδοση πρώτη φορά το παρασκεύασε ένα Γάλλος σεφ που εργάζονταν για την οικογένεια του κόμη. Άλλοι ερευνητές όμως επισημαίνουν ότι η συνταγή είναι μια εκλεπτυσμένη έκδοση παλαιότερων ρωσικών πιάτων. Εδώ σας δίνουμε μια απλή και εύκολη συνταγή (από εδώ) για ένα στρογγανόφ με εξαιρετική γεύση με μια απλή παραλλαγή, την προσθήκη της λιαστής ντομάτας που θα απογειώσει τη γεύση σας. Απλά δοκιμάστε το!

Υλικά συνταγής

  • 800 γρ. μοσχαρίσιο κόντρα ή φιλέτο [*]
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 κ.γ. πάπρικα καπνιστή
  • 500 γρ. μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
  • 1/2 φλ. τσαγιού λιαστές ντομάτες κομμένες σε μέτρια κομμάτια
  • 1/2 φλ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
  • 1 ½ φλ. τσαγιού ζωμός βοδινού ή κοτόπουλου
  • 1/2 φλ. τσαγιού γάλα
  • 2 κ.σ. αλεύρι
  • 3/4 φλ. τσαγιού γιαούρτι πλήρες αραιωμένο με 1/4 φλ. κρέμα γάλακτος 
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • φρέσκος ψιλοκομμένος μαϊντανός για το σερβίρισμα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Πλένετε καλά το κρέας, το σκουπίζετε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και το κόβετε σε μπουκίτσες τετράγωνες 2×2 εκ. περίπου ή μακρόστενες λωρίδες πάχους 1 εκ. και μήκος 3-4 εκ. Κόβετε σε φέτες το κρεμμύδι και τα μανιτάρια.
  2. Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι με καπάκι ζεσταίνετε πολύ καλά, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρέας για 3-4 λ περίπου ή μέχρι να πάρει χρώμα απ” όλες τις πλευρές. Με μια τσιμπίδα το βγάζετε από τη κατσαρόλα και το μεταφέρετε σε μπολ.
  3. Μειώνετε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και στο ίδιο τηγάνι ζεσταίνετε τις 2 κ.σ. βούτυρο και ρίχνετε το κρεμμύδι και τα μανιτάρια και σοτάρετε, ανακατεύοντας συχνά, για περίπου 5-6 λ ή μέχρι να μαλακώσουν και πέσει ο όγκος τους. Ξαναβάζετε το κρέας στο τηγάνι, ανακατεύετε σβήνετε με το κρασί.
  4. Μετά προσθέτετε το ζωμό βοδινού, το γάλα, τις λιαστές ντομάτες, το ψιλοκομμένο σκόρδο, και την πάπρικα, σκεπάζετε το τηγάνι και σιγοβράζετε, σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας. Προς το τέλος του βρασίματος αλατοπιπερώνετε.
  5. Σημείωση: Αν απαιτηθεί κατά τη διάρκεια του βρασίματος προσθέστε λίγο ακόμα καυτό νερό ώστε όταν το φαγητό βράσει και πριν βάλετε το γιαούρτι ο ζωμός να μισοσκεπάζει το φαγητό.
  6. Ελέγχετε τα υγρά που έχουν μείνει και αν απαιτηθεί (είναι αρκετός ο ζωμός) διαλύετε σε 1/4 φλ. νερό 1 ή 2 κ.σ. αλεύρι και το ρίχνετε στο φαγητό. Αμέσως προσθέτετε και το γιαούρτι καλά αναμεμιγμένο με τη κρέμα γάλακτος και ανακατεύετε με απαλές κινήσεις.
  7. Αφήνετε το φαγητό σας να σιγομαγειρεύεται, με ξεσκέπαστο το τηγάνι, μέχρι να έχετε την επιθυμητή υφή στη σάλτσα σας. Σερβίρετε ζεστό το φαγητό σας πασπαλισμένο με φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό και το συνοδεύετε με ζυμαρικό επιλογής σας που έχετε ήδη βράσει.

[*] Η συνταγή είναι ευέλικτη ως προς το κομμάτι μοσχαριού που θα προτιμήσετε. Εκτός από τα προτεινόμενα μπορείτε να πάρετε άλλο επιλογής σας όπως ποντίκι, κιλότο, νουά, σπάλα, σπαλομίτα ακόμα και μπριζόλα. Ο χρόνος βρασίματος και τα υγρά που θα απαιτηθούν εξαρτάται από το πόσο μαλακό θα είναι το κρέας. 

Σημείωση: O ακριβής χρόνος βρασίματος του κρέατος εξαρτάται από την θερμοκρασία που θα προτιμήσετε, δηλ. αν θέλετε να σιγοβράζει τελείως στο χαμηλό θα απαιτηθεί πάνω από 1-1,5 ώρα. Επίσης εξαρτάται και από το είδος του κρέατος που θα επιλέξετε και το μέγεθος που θα το κόψετε. 

.

Sintayes.gr,

Συνταγή: Μοσχαράκι στρογγανόφ πεντανόστιμο

 


[*]Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα