1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Ορθοδοξια

Διακριτοί οι ρόλοι Πολιτείας και Εκκλησίας – Κοινό μέτωπο για την προσφορά στους ανθρώπους – Thestival


Για πανανθρώπινα ζητήματα αλλά και για τα όσα απασχολούν τη Μητρόπολή του, μίλησε στην εκπομπή “Μέρα με Χρώμα“, ο νέος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Φιλόθεος, ο οποίος φέτος δεν θα παραστεί στη γιορτή του Αγίου Δημητρίου, καθώς πρέπει να τηρηθεί μία συγκεκριμένη διαδικασία από την εκλογή μέχρι την ενθρόνισή του, η οποία τοποθετείται χρονικά πιθανότατα το τελευταίο Σάββατο του Νοεμβρίου, στον καθεδρικό ναό της Του Θεού Σοφίας.

“Ο δικός μου οραματισμός δεν μπορεί να διαφέρει από το όραμα όλης της εκκλησίας… Ο κάθε Επίσκοπος δεν είναι μόνος του αλλά ένα από τα μέλη της εκκλησίας και το όραμα δεν μπορεί να διαφέρει από αυτό που είχε ο Χριστός για τη σωτηρία του κόσμου”, τόνισε ο κ. Φιλόθεος, προσθέτοντας ότι οι άνθρωποι πρέπει να πιστεύουν όλο και περισσότερο στον Χριστό και να πραγματώνουν αυτό που ονομάζεται κοινότητα εκκλησιαστική. “Είμαστε μέλη του ιδίου σώματος, θα πρέπει να συνυπάρχουμε και να συζούμε σε αγαπητική σχέση, χρέος μας είναι αυτό που έχουμε να το δίνουμε και στους άλλους, να μοιραζόμαστε το κοινόν της ζωής… η Ιερά Μητρόπολη όλα τα χρόνια φρόντιζε για τους πάσχοντες αδελφούς μέσα από τα έργα της αγάπης, της φιλανθρωπίας και των ιδρυμάτων της”, ανέφερε ο κ. Φιλόθεος.

Σε ό,τι αφορά τη σχέση πολιτείας- εκκλησίας, ο νέος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, είπε ότι πρέπει να είναι διακριτοί οι ρόλοι αλλά αυτό δεν αναιρεί την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων, διότι διακονούν τους ίδιους ανθρώπους, κι αυτό όχι για να εξασφαλιστούν τα συμφέροντα του κράτους ή της εκκλησίας αλλά των ανθρώπων, πρέπει δηλαδή να υπάρχει κοινό μέτωπο στον τομέα της προσφοράς προς τους ανθρώπους.

Σε ότι αφορά την κρίση στη Μέση Ανατολή, ο κ. Φιλόθεος είπε ότι “η εκκλησία οφείλει να εργάζεται υπέρ της ειρήνης μέσα από την προσευχή αλλά και μέσα από έμπρακτους τρόπους ειρήνευσης των ανθρώπων… Η ειρήνη δεν έρχεται, επειδή υπάρχει η ανθρώπινη εμπάθεια και ο εγωισμός στη δική μας τη ζωή.”

Για την τεχνολογία και το πόσο παρεμβαίνει στις ζωές μας ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, έκανε λόγο για μία “άυλη πραγματικότητα που τείνει να πνίξει τα πάντα. Δεν πρέπει ποτέ να χάσουμε την ανθρωπιά μας, η τεχνολογία είναι ένα μέσο για να καλυτερεύσουμε τη ζωή μας και όχι σκοπός. Η υπερανάπτυξη της τεχνολογίας οδηγεί τους ανθρώπους να χάσουν τη σχέση με τον συνάνθρωπο, ακόμη και με τον ίδιο τον Θεό… δεν πρέπει να χάσουμε τον άλλον άνθρωπο, τη σχέση μας με το άλλο πρόσωπο”, κατέληξε χαρακτηριστικά.

Για τις κρίσεις στους κόλπους της εκκλησίας, ο κ. Φιλόθεος είπε ότι υπήρχαν πάντα, με το πνεύμα της ενότητας να χάνεται πολλές φορές, εξαιτίας ανθρώπινων συμπεριφορών, ωστόσο, εάν παραμείνουμε πιστοί στην κοινή ζωή της εκκλησίας όλα τα υπόλοιπα λύνονται. “Είμαστε με το Οικουμενικό Πατριαρχείο αλλά αγωνιζόμαστε για την Πανορθόδοξη ενότητα”, είπε ο κ. Φιλόθεος.

Ο Επίσκοπος Ωρεών Φιλόθεος εξελέγη από την Ιερά Σύνοδο με 77 ψήφους νέος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης. ‘Ηταν αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου. Ο κατά κόσμον Θεοχάρης Θεοχάρης γεννήθηκε στις 9 Ιουλίου 1977 στη Χαλκίδα. Μετά την εκλογή του, δέχτηκε τις ευχές και τις ευλογίες του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Η καθυστέρηση στην ενθρόνισή του, οφείλεται στη γραφειοκρατική διαδικασία. Η εκλογή του πρέπει να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Την 26η Οκτωβρίου, στην επίσημη πανηγυρική δοξολογία στην Θεσσαλονίκη θα χοροστατήσει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ο οποίος είναι και τοποτηρητής της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, μετά την παραίτηση Άνθιμου.


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα