1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Διασκεδαση

«Δεν έχω ανοχή σε οτιδήποτε εμπεριέχει κάποια μορφή καταπίεσης και κακοποίησης»


Το «Χαίρετε κι Αντίο» είναι ένα βαθιά ανθρώπινο και συγκινητικό έργο. Παρόλο που προσδιορίζονται σαφώς και ο χρόνος και ο τόπος της ιστορίας (δεκαετία του 1960 στην Νότια Αφρική), η διεισδυτική ματιά του συγγραφέα καταφέρνει να μιλήσει εντέλει με έναν πολύ πιο ευρύ τρόπο για τον άνθρωπο, για την αγάπη και συνάμα την εχθρότητα μεταξύ των μελών μιας οικογένειας, τις ματαιωμένες επιθυμίες, τα ανεπούλωτα τραύματα.

Η 35χρονη Έστερ Σμιτ επιστρέφει μετά από χρόνια απουσίας στο πατρικό της σπίτι στο Πορτ Ελίζαμπεθ της Νότιας Αφρικής για να διεκδικήσει το μερίδιο από την κληρονομιά της οικογενειακής περιουσίας. Εκεί συναντά τον αδερφό της Τζόνυ και μέσα σε μια νύχτα, ξεδιπλώνεται όλο το τραυματικό παρελθόν των δύο προσώπων, το οποίο έχει οδηγήσει σε ένα εξίσου αδιέξοδο παρόν.

Η παράσταση ανεβαίνει στο Θέατρο «Φούρνος» από τις 7 Μαρτίου 2024 και για λίγες παραστάσεις, με τον Κώστα Βασαρδάνη και τη Βίκυ Καλπάκα στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. 

%ce%b7-%ce%b2%ce%af%ce%ba%cf%85-%ce%ba%ce%b1%ce%bb%cf%80%ce%ac%ce%ba%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%bf-infowoman-gr-%ce%b4%ce%b5%ce%bd-%ce%ad%cf%87%cf%89-%ce%b1%ce%bd%ce%bf%cf%87%ce%ae-%cf%83%ce%b50

Η Βίκυ Καλπάκα υποδύεται την Έστερ και με αφορμή την παράσταση μίλησε στο Infowoman.gr για την  την ηρωίδα της, τις οικογενειακές σχέσεις, τον ρόλο της ως μητέρα και τα μελλοντικά της σχέδια.

Στο «Χαίρετε και αντίο» υποδύεστε την Έστερ Σμιτ. Μιλήστε μας λίγο για την ηρωίδα σας;

Η Έστερ είναι μια γυναίκα που έχει βιώσει μια δύσκολη παιδική ηλικία. Η μητέρα της πέθανε όταν ήταν μικρή και μεγάλωσε με τον πατέρα της σε ένα επιθετικό περιβάλλον. Αυτό την έχει κάνει σκληρή και έντονη. Αυτό βέβαια είναι μια ασπίδα. Γιατί ένα παιδί πληγωμένο μεγαλώνοντας γίνεται ένας ευάλωτος και ανασφαλής ενήλικας. Αργότερα, εγκατέλειψε το σπίτι της για να βρει την ελευθερία της, μόνη της μακριά από τον πατέρα της και τον μικρό της αδελφό. Αυτό για εκείνη την εποχή,ήταν σίγουρα μια μορφή επανάστασης.

Βλέπετε στοιχεία της ηρωίδας σε εσάς;

Ναι, ίσως είμαι και εγώ σε μια φάση ζωής ,που δεν έχω καμία ανοχή σε οτιδήποτε εμπεριέχει κάποια μορφή καταπίεσης και κακοποίησης. Η Έστερ έχει έντονο αυτό το στοιχείο. Γι’ αυτό και εναντιώνεται σε οτιδήποτε της επιβάλλεται με βία από το κοινωνικό περιβάλλον. 

Η παράσταση στην οποία πρωταγωνιστείτε θίγει το θέμα των οικογενειακών σχέσεων. Πόσο τραυματικές μπορούν να γίνουν αυτές οι σχέσεις; Και υπάρχει αντίδοτο;

Όλα τα τραύματα ξεκινούν από την οικογένεια. Όσο το παιδί μεγαλώνοντας επαναλαμβάνει αυτά τα τραυματικά μοτίβα, τόσο πιο πολύ πληγώνεται και οδηγείται σε μια αδιέξοδη ενήλικη ζωή. Ναι, πιστεύω ότι υπάρχει αντίδοτο. Και αυτό είναι η αναζήτηση και η δημιουργία του δικού σου «σπιτιού», ενός τόπου ψυχικού στον οποίο νοιώθεις ελεύθερη.

Θεωρείτε πως σήμερα οι οικογένειες τσακώνονται για τα κληρονομικά σε σχέση με παλαιότερα;

Ναι, πιστεύω ότι αυτό δεν έχει αλλάξει πολύ. Στο έργο αυτό όμως δεν είναι αυτό το ζήτημα. Το “Χαίρετε και Αντίο» δεν είναι η ιστορία δύο αδελφών που τσακώνονται για τα κληρονομικά. Αλλά η ιστορία δύο ανθρώπων που ψάχνουν διέξοδο, ένα στήριγμα για να συνεχίσουν τη ζωή τους. Μια ζωή που κουβαλά τα τραύματα της παιδικής τους ηλικίας.

Έχετε ασχοληθεί και με το παιδικό θέατρο. Αγαπούν το θέατρο τα παιδιά; Πόσο απαιτητικοί θεατές είναι;

Τα παιδιά δεν το αγαπούν απλά, το έχουν ανάγκη για το μεγάλωμα τους. Και ναι, είναι απαιτητικοί θεατές και το δείχνουν και καλά κάνουν… Ευτυχώς το επίπεδο του θεάτρου για παιδιά είναι πολύ υψηλό πια στην Ελλάδα, υπάρχουν πολύ αξιόλογες ομάδες που δημιουργούν παραστάσεις που ανταποκρίνονται σε αυτό το τόσο απαιτητικό κοινό. Γιατί πραγματικά τα παιδιά είναι το πιο δύσκολο κοινό, δεν κρύβουν τίποτα!

%ce%b7-%ce%b2%ce%af%ce%ba%cf%85-%ce%ba%ce%b1%ce%bb%cf%80%ce%ac%ce%ba%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%bf-infowoman-gr-%ce%b4%ce%b5%ce%bd-%ce%ad%cf%87%cf%89-%ce%b1%ce%bd%ce%bf%cf%87%ce%ae-%cf%83%ce%b52

Σας έχει τύχει κάποιο ευτράπελο σε παιδική παράσταση;

Δεν ξέρω αν θα το ονόμαζα ευτράπελο. Αλλά έχει τύχει ένα παιδί να ανεβαίνει στη σκηνή κάθε λίγο για να παίξει και αυτό μαζί μας!

Επίσης είστε και μητέρα. Είναι ο πιο απαιτητικός σας ρόλος;

Ναι, είναι εξαιρετικά απαιτητικός. Το πιο δύσκολο είναι ότι ποτέ μα ποτέ δεν μπορείς να πεις, έχω μάθει τον ρόλο μου, ξέρω τι κάνω! Πάντα εμφανίζεται κάτι που δεν έχεις προβλέψει, κάτι που δεν έχεις σκεφτεί. Αυτό όμως είναι που κάνει αυτόν τον ρόλο και τον πιο υπέροχο, τον πιο δημιουργικό.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;

Η ομάδα ΒίΔα, την οποία έχω συν-ιδρύσει με την συνεργάτη μου, Δάφνη Καφετζή θα συνεχίσει την συνεργασία της με την Αμαξοστοιχία-Θέατρο Το Τρένο στο Ρουφ και την Μουσική Βιβλιοθήκη στο Μέγαρο Μουσικής με παλιές και νέες παραστάσεις για παιδιά.  Εύχομαι επίσης η παράσταση «Χαίρετε και Αντίο» να αποτελέσει μια καλή αφετηρία και για άλλες παραστάσεις της ομάδας για ενήλικο κοινό.

Πληροφορίες παράστασης

Θέατρο Φούρνος, Μαυρομιχάλη 168

Τηλ. 21 06460748

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

Από 7 Μαρτίου έως τις 26 Απριλίου 2024

Κάθε Πέμπτη και Παρασκευή στις 21.00

Προπώληση:

-Στο ταμείο του Θεάτρου

more.com 

Τιμές:

14 ευρώ

12 ευρώ (φοιτητικό)


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα