1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Παιδι

Γιατί χρειάζεσαι σίδηρο στην εγκυμοσύνη;


Η έλλειψη σιδήρου είναι η πιο συχνή αιτία αναιμίας στην εγκυμοσύνη. Ωστόσο, πάνω από το 20% των γυναικών αρχίζουν την εγκυμοσύνη με εξαιρετικά χαμηλά αποθέματα σιδήρου.

Στην εγκυμοσύνη χρειάζεστε περίπου τη διπλάσια ποσότητα σιδήρου από ό,τι πριν από την κύηση, επειδή το σώμα σας χρησιμοποιεί τον σίδηρο για να παράγει επιπλέον αίμα για το μωρό σας.

Εάν είστε έγκυος, διατρέχετε επομένως αυξημένο κίνδυνο σιδηροπενικής αναιμίας. Πρόκειται για μια κατάσταση κατά την οποία δεν έχετε αρκετά υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια για να μεταφέρουν επαρκές οξυγόνο στους ιστούς του σώματος. Μάθετε γιατί εμφανίζεται αναιμία κατά τη διάρκεια της  εγκυμοσύνης και πώς θα την αντιμετωπίσετε.

Έλλειψη σιδήρου στην εγκυμοσύνη: Συμβαίνει συχνά;

Η έλλειψη σιδήρου είναι η πιο συχνή αιτία αναιμίας στην εγκυμοσύνη. Ωστόσο, σύμφωνα με την Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία πάνω από το 20% των γυναικών ακόμα και στις ανεπτυγμένες χώρες ξεκινά την εγκυμοσύνη με εξαιρετικά χαμηλά αποθέματα σιδήρου, ποσοστά που είναι ακόμα υψηλότερα στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Είναι φυσιολογική η σιδηροπενική αναιμία στην εγκυμοσύνη;

Στην εγκυμοσύνη η καρδιά εργάζεται εντονότερα προκειμένου να παρέχεται  επαρκής θρέψη στο έμβρυο. Το σώμα αυξάνει επίσης τον όγκο του αίματος κατά 30-50%. Επειδή ο όγκος του αίματος αυξάνεται, είναι φυσιολογικό να παρουσιάζεται  μια ήπια αναιμία. Η σοβαρή αναιμία ωστόσο δεν είναι τυπική. Τόσο η ήπια, όσο και η σοβαρή αναιμία απαιτούν θεραπεία για την προστασία της υγείας της μητέρας και του εμβρύου.

Τι προκαλεί σιδηροπενική αναιμία στις εγκύους;

Το σώμα σας χρησιμοποιεί σίδηρο για να παράγει αιμοσφαιρίνη. Η αιμοσφαιρίνη είναι μια πρωτεΐνη στα ερυθρά αιμοσφαίρια που μεταφέρει οξυγόνο στους ιστούς σας. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο όγκος του αίματος στο σώμα σας αυξάνεται και έτσι αυξάνεται και η ποσότητα σιδήρου που χρειάζεστε. Το σώμα σας χρησιμοποιεί τον σίδηρο για να παράγει περισσότερο αίμα για την παροχή οξυγόνου στο μωρό σας. Εάν δεν έχετε αρκετά αποθέματα σιδήρου ή δεν λαμβάνετε αρκετό σίδηρο κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να αναπτύξετε σιδηροπενική αναιμία.

Οι συνέπειες της έλλειψης σιδήρου

Η σοβαρή σιδηροπενική αναιμία κατά την εγκυμοσύνη αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού. Επίσης, η έλλειψη σιδήρου στην εγκυμοσύνη σχετίζεται με την πιθανότητα γέννησης ελλιποβαρούς μωρού. Ορισμένες μελέτες δείχνουν μάλιστα επίσης αυξημένο κίνδυνο θανάτου του βρέφους αμέσως πριν ή μετά τη γέννηση. Οι γυναίκες με σιδηροπενική αναιμία στην εγκυμοσύνη έχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης περιγεννητικών λοιμώξεων, προεκλαμψίας και αιμορραγίας. Τέλος, η αναιμία στην εγκυμοσύνη έχει συσχετιστεί με την επιλόχεια κατάθλιψη.

Οι παράγοντες κινδύνου για σιδηροπενική αναιμία

Διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σιδηροπενικής αναιμίας στην εγκυμοσύνη εάν:

  • Έχετε δύο εγκυμοσύνες με μικρή χρονική απόσταση μεταξύ τους.
  • Είστε έγκυος με περισσότερα από ένα μωρά.
  • Κάνετε συχνά εμετό λόγω πρωινής ναυτίας.
  • Δεν καταναλώνετε αρκετές τροφές πλούσιες σε σίδηρο.
  • Είχατε έντονη έμμηνο ρύση πριν από την εγκυμοσύνη.
  • Είχατε ιστορικό αναιμίας πριν από την εγκυμοσύνη σας.

Συμπτώματα έλλειψης σιδήρου στις εγκύους

Τα συμπτώματα της σιδηροπενικής αναιμίας  μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Κόπωση.
  • Αδυναμία.
  • Ζάλη.
  • Πονοκέφαλο.
  • Χλωμό δέρμα.
  • Δύσπνοια.
  • Ταχυπαλμίες.
  • Χαμηλή αρτηριακή πίεση.
  • Δυσκολία συγκέντρωσης.

Λάβετε υπόψη, ωστόσο, ότι τα συμπτώματα της αναιμίας είναι συχνά παρόμοια με τα γενικά συμπτώματα της εγκυμοσύνης. Ανεξάρτητα από το αν έχετε ή όχι συμπτώματα, θα πρέπει να υποβάλλεστε σε εξετάσεις αίματος για τον έλεγχο τυχόν αναιμίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Αντιμετώπιση σιδηροπενικής αναιμίας κατά την εγκυμοσύνη

Η καλή διατροφή μπορεί να αποτρέψει τη σιδηροπενική αναιμία κατά την εγκυμοσύνη. Οι διαιτητικές πηγές σιδήρου περιλαμβάνουν το άπαχο κόκκινο κρέας, τα πουλερικά και τα ψάρια. Επίσης τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα αποξηραμένα φρούτα, τα φασόλια και οι φακές.

Ωστόσο, εάν ξεκινήσετε την εγκυμοσύνη σας με χαμηλό σίδηρο, είναι συχνά δύσκολο να πάρετε την ποσότητα σιδήρου που χρειάζεστε μέσω της διατροφής. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει ένα συμπλήρωμα σιδήρου.

Ειδικά, στην εγκυμοσύνη είναι σημαντικό να λάβετε ένα συμπλήρωμα σιδήρου χωρίς παρενέργειες, όπως το Olyfer®. Το Σύμπλεγμα Σιδήρου Πολυσακχαρίτη Olyfer® αποτελεί την πλέον καινοτόμο λύση για την αντιμετώπιση της έλλειψης σιδήρου. Διατίθεται σε κάψουλες των 150mg, παρέχοντας την υψηλότερη δόση στοιχειακού σιδήρου, χωρίς να προκαλεί παρενέργειες. Συμβάλλει στην αντιμετώπιση της έλλειψης σιδήρου με άριστη ανεκτικότητα και υψηλή συμμόρφωση. Η φυτικής προέλευσης κάψουλα μπορεί να λαμβάνεται οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, ανεξαρτήτως λήψης τροφής.

Συνοψίζοντας, η ρύθμιση των επιπέδων σιδήρου στην εγκυμοσύνη είναι καθοριστικής σημασίας τόσο για τη δική σας υγεία, όσο και για την υγεία του μωρού σας. Εάν έχετε συμπτώματα έλλειψης σιδήρου να συμβουλεύεστε πάντα τον γιατρό σας, ώστε να σας δώσει την κατάλληλη θεραπεία.

Φωτογραφία: iStock

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα