1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Περιποίηση

Αντηλιακό και βιταμίνη D: Τι ισχύει;


Η έκθεση του δέρματος στο ηλιακό φως είναι ένας καλός τρόπος για να καλύψουμε τις ανάγκες μας σε βιταμίνη D, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των οστών και όχι μόνο.

Εν όψει καλοκαιριού όμως, αυτό μπορεί να σε κάνει να αναρωτηθείς αν η χρήση αντηλιακού παρεμβαίνει στα επίπεδα βιταμίνης D και ενδεχομένως προκαλεί ανεπάρκειά της.

Η σύντομη απάντηση είναι ναι. Αλλά προτού πετάξεις το αντηλιακό σου, οι δερματολόγοι λένε ότι η σχέση μεταξύ του αντηλιακού και της βιταμίνης D είναι πολύ πιο σύνθετη.

Σύμφωνα με τον Δρ. Henry W. Lim, επίτιμο πρόεδρο του τμήματος δερματολογίας στον οργανισμό περίθαλψης Henry Ford και πρώην πρόεδρο της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας, εάν το αντηλιακό εφαρμοστεί σε παχύ στρώμα «μπορεί να εμποδίσει αποτελεσματικά το ηλιακό φως και να προκαλέσει έλλειψη της σύνθεσης βιταμίνης D στο δέρμα».

Ως παχύ στρώμα εννοείται η ποσότητα των 28 περίπου γραμμαρίων, ή το μέγεθος μιας μπάλας του γκολφ, για ολόκληρο το σώμα.

Ωστόσο, στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν πολύ λιγότερο από αυτήν την ποσότητα, σύμφωνα με τον Lim. Με άλλα λόγια ο εν χρήσει δείκτης SPF είναι στην πραγματικότητα χαμηλότερος από τον αναγραφόμενο SPF.

Έτσι, ίσως να μην χρειάζεται να ανησυχείς για την ανεπάρκεια βιταμίνης D εάν δεν… παστώνεσαι στο αντηλιακό.

Σε μια αυστραλιανή μελέτη, διατηρήθηκαν επαρκή επίπεδα βιταμίνης D κατά τη διάρκεια ενός καλοκαιριού, είτε τα άτομα χρησιμοποιούσαν ένα αντηλιακό ευρέος φάσματος είτε μια κρέμα εικονικού φαρμάκου. Οι ερευνητές απέδωσαν τα αποτελέσματα εν μέρει στην «έλλειψη ολικής κάλυψης του δέρματος ανά πάσα στιγμή».

Σε αυτήν εδώ την ανασκόπηση πάλι, αναφέρεται πως αν και οι διάφορες πειραματικές μελέτες υποστηρίζουν τον θεωρητικό κίνδυνο ότι η χρήση αντηλιακού μπορεί να επηρεάσει τη βιταμίνη D, τα περισσότερα κλινικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι ο κίνδυνος είναι χαμηλός.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια, οι ερευνητές τονίζουν πως υπάρχει έλλειψη επαρκών αποδεικτικών στοιχείων σχετικά με τη χρήση των αντηλιακών με πολύ υψηλό δείκτη αντηλιακής προστασίας που πλέον συνιστώνται και χρησιμοποιούνται ευρέως.

Όσοι όμως εφαρμόζουν γενναιόδωρα αντηλιακό και φορούν ευλαβικά καπέλα και ρούχα με προστασία SPF όταν εκτίθενται στο ηλιακό φως –κάτι που συνίσταται για να μειωθεί ο κίνδυνος καρκίνου του δέρματος–έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα ανεπάρκειας βιταμίνης D.

«Για τη συντριπτική πλειονότητα, δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία για τα επίπεδα βιταμίνης D. Αυτοί που έχουν υψηλότερο κίνδυνο ανεπάρκειας, είναι όσοι εφαρμόζουν αυστηρή προστασία, δηλαδή φοράνε φωτοπροστατευτικά ρούχα, καπέλα, μένουν στη σκιά όταν είναι έξω και βάζουν συνέχεια αντηλιακό», σύμφωνα με τον Lim.

Με πληροφορίες από CNN


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα