1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Παιδι

Ακουστικά χρησιμοποιούν 6 στα 10 παιδιά του δημοτικού


Πώς επηρεάζουν τα ακουστικά τον ύπνο, την ανάπτυξη και την ακοή των παιδιών. Τι λένε οι ειδικοί.

Ολοένα περισσότερα παιδιά, ακόμα και στις μικρές ηλικίας, χρησιμοποιούν ακουστικά για να παίξουν βιντεοπαιχνίδια ή να δουν ταινίες, με συνέπεια να υπονομεύουν όχι μόνο την ακοή, αλλά γενικότερα την υγεία τους, προειδοποιούν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Σε νέα δημοσκόπηση που πραγματοποίησαν ανακάλυψαν ότι το 64% των παιδιών ηλικίας 5 έως 12 ετών χρησιμοποιούν ακουστικά κεφαλής και ακουστικά «ψείρες». Λιγότερα από ένα στα 10 δεν τα χρησιμοποιούν καθόλου, ενώ περισσότερα από ένα στα επτά τα χρησιμοποιούν επί τουλάχιστον 2 ώρες την ημέρα.

Οι ειδικοί, όμως, ανησυχούν γι’ αυτή την τάση. Η έκθεση σε ήχους με ακουστικά έχει πολλές επιπτώσεις στα παιδιά καθώς επηρεάζει:

  • Τον ύπνο τους
  • Τις επιδόσεις στο σχολείο
  • Την γλωσσική ανάπτυξη
  • Τα επίπεδα του στρες
  • Την αρτηριακή πίεση

Όταν, εξ άλλου, ο ήχος είναι δυνατός, μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμη απώλεια της ακοής. Ο ακουστικός πόρος στο αυτί των παιδιών είναι μικρότερος απ’ ό,τι στους ενήλικες. Έτσι, ο ήχος γίνεται αντιληπτός με ακόμα μεγαλύτερη ένταση, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο βλάβης.

Η νέα δημοσκόπηση

Τη νέα δημοσκόπηση πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Νοσοκομείο Παίδων C.S. Mott του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. Οι ερευνητές ζήτησαν από 1.152 γονείς που είχαν τουλάχιστον ένα παιδί ηλικίας 5-12 ετών, να συμπληρώσουν αναλυτικά ερωτηματολόγια για τη χρήση ακουστικών από τα παιδιά τους.

Σχεδόν οκτώ στους δέκα (το 79%) γονείς παιδιών ηλικίας 9-12 ετών είπαν ότι τα παιδιά τους χρησιμοποιούν ακουστικά. Το αντίστοιχο ποσοστό στους γονείς παιδιών 5-8 ετών ήταν 53%. Το 68% είπαν ότι η χρήση γίνεται στο σπίτι. Το 60% είπαν στο σχολείο και το 41% στο αυτοκίνητο. Με τα ακουστικά στα αυτιά τους, εξ άλλου, κοιμάται το 4% των παιδιών.

Μόνο το 8% των γονέων είπαν ότι τα παιδιά τους δεν χρησιμοποιούν κανενός είδους ακουστικού. Οι υπόλοιποι ανέφεραν ότι τα παιδιά τα χρησιμοποιούν επί:

  • Τουλάχιστον 2 ώρες την ημέρα το 16%
  • 1-2 ώρες την ημέρα το 24%
  • Λιγότερο από 1 ώρα το 52%

Τα παιδιά που χρησιμοποιούν ακουστικά επί τουλάχιστον 2 ώρες την ημέρα είναι πολύ περισσότερα στις ηλικίες 9-12 ετών. Φθάνουν στο 25% έναντι 6% στις ηλικίες 5-8 ετών.

Προσπαθούν να μειώσουν τη χρήση

Η κατάσταση αυτή ανησυχεί πολλούς γονείς, αλλά όχι αρκετούς. Μόνο το 57% είπαν ότι έχουν προσπαθήσει να μειώσουν τη χρήση των ακουστικών από τα παιδιά, χρησιμοποιώντας στρατηγικές όπως:

  • Ζητώντας από το παιδί να κάνει διάλειμμα (το 27%)
  • Ορίζοντας συγκεκριμένες ώρες χρήσης (27%)
  • Χρησιμοποιώντας χρονόμετρο (12%)
  • Υπενθυμίζοντας στο παιδί ότι πέρασε 1 ώρα (9%)

Οι περισσότεροι γονείς (το 77%) πιστεύουν ότι η χρήση ακουστικών δεν δημιουργεί πρόβλημα, εφ’ όσον η ένταση του ήχου δεν είναι υψηλή. Έτσι προσπαθούν να τη διατηρήσουν χαμηλή χρησιμοποιώντας διάφορες μεθόδους (π.χ. αφήνουν τα παιδιά να έχουν ακουστικά με ενσωματωμένο περιορισμό ήχου). Ωστόσο το 28% των γονέων δεν ελέγχουν καν πόσο δυνατός είναι ο ήχος των ακουστικών.

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως την ακοή δεν βλάπτει μόνο η ένταση του ήχου, αλλά και η διάρκεια έκθεσης σε αυτήν. Και συνιστούν στους γονείς να μιλούν στα παιδιά τους με φυσιολογική φωνή από μικρή απόσταση, όταν αυτά φορούν ακουστικά. Αν δεν τους ακούσουν, τότε ο ήχος είναι πολύ δυνατός.

Φωτογραφία: iStock

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα