1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Χωρίς κατηγορία

Έκτακτη είδηση: ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΕΣΠΑ 2022 – Τι αλλάζει στο VOUCHER -ΟΑΕΔ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ

Έκτακτη είδηση: ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΕΣΠΑ 2022 – Τι αλλάζει στο VOUCHER – ΟΑΕΔ (www.oaed.gr) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ – Τελευταία νέα.

Ειδήσεις: Νέο πρόγραμμα οικονομικής στήριξης οικογενειών για την επιδότηση των παιδικών σταθμών ορίζεται σε σχετική τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr

Προτάσεις

Ειδικότερα πλέον το πρόγραμμα «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» αλλάζει και θα ορίζεται ως Προγράμματα οικονομικής στήριξης οικογενειών για την πρόσβαση βρεφών και νηπίων σε υπηρεσίες προσχολικής αγωγής και φροντίδας καθώς και για την πρόσβαση παιδιών, εφήβων και ΑμεΑ σε υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης, οι οποίες θα παρέχονται από δημοτικούς, ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς, εκτός σχολικού ωραρίου.

Παιδικοί σταθμοί ΕΣΠΑ 2022
Καθιερώνεται πρόγραμμα οικονομικής στήριξης οικογενειών για την πρόσβαση βρεφών και νηπίων σε υπηρεσίες προσχολικής αγωγής και φροντίδας, καθώς και πρόγραμμα οικονομικής στήριξης οικογενειών για την πρόσβαση παιδιών, εφήβων και ατόμων με αναπηρία σε υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης, με την εφαρμογή σύγχρονων παιδαγωγικών πρακτικών και δραστηριοτήτων, εκτός σχολικού ωραρίου.

Η αλλαγή ονομασίας έγκειται στο γεγονός ότι η χρηματοδότηση δεν θα προέρχεται μόνο από το ΕΣΠΑ, αλλά και από εθνικούς πόρους.

Η δαπάνη χρηματοδότησης των προγραμμάτων καλύπτεται από ενωσιακούς πόρους των συγχρηματοδοτούμενών Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2021-2027, από τα Τομεακά Προγράμματα Ανάπτυξης 2021-2027 των Υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Εσωτερικών, καθώς και από τον προϋπολογισμό των Υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Εσωτερικών.





Έτσι έπρεπε να υπάρξει ρύθμιση νόμου για τη χρηματοδότηση. Σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews δεν αναμένονται μα υπάρξουν άλλες αλλαγές στο πρόγραμμα σε ότι αφορά τις προϋποθέσεις και τα εισοδηματικά κριτήρια.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι
Τα προγράμματα αφορούν:

α) την πρόσβαση σε βρέφη και νήπια σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς αντίστοιχα, όπως ορίζεται από το εκάστοτε ισχύον θεσμικό πλαίσιο,

β) την πρόσβαση σε βρέφη και νήπια από οκτώ (8) μηνών έως την ηλικία εγγραφής τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση και παιδιά με αναπηρία από 2,5 ετών έως 6,5 ετών, για παροχή φροντίδας από Βρεφονηπιακούς Σταθμούς Ολοκληρωμένης Φροντίδας,

γ) την πρόσβαση σε παιδιά ηλικίας από πέντε (5) έως δώδεκα (12) ετών και σε παιδιά με ελαφράς μορφής κινητικές ή αισθητηριακές αναπηρίες για απασχόλησή τους σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.) και δ) την πρόσβαση σε παιδιά, εφήβους και άτομα με κάθε είδους κινητική, νοητική, αναπτυξιακή ή αισθητηριακή αναπηρία για εγγραφή τους σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (Κ.Δ.Α.Π.Α.μεΑ.).

Τα προγράμματα οικονομικής στήριξης οικογενειών μπορεί να λαμβάνουν τη μορφή κάλυψης της αξίας συμμετοχής μέσω κουπονιών υπέρ των ωφελουμένων προσώπων.

Ωφελούμενα πρόσωπα των προγραμμάτων είναι βρέφη, νήπια, παιδιά, έφηβοι και άτομα με αναπηρία που ανήκουν στις ως άνω κατηγορίες.

Η πρόσβαση στις υπηρεσίες προσχολικής αγωγής και φροντίδας και δημιουργικής απασχόλησης παρέχεται από δημοτικούς, ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς που επιθυμούν να συμμετέχουν στα προγράμματα και λειτουργούν νομίμως και είναι πλήρως εναρμονισμένοι προς το εκάστοτε ισχύον εθνικό θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας τους, συμπεριλαμβανομένου του πλαισίου για την πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών κακοποίησης και παραμέλησης ανηλίκων του ν. 4837/2021 (Α 178), καθώς και εκείνου που σχετίζεται με την εφαρμογή του παιδαγωγικού πλαισίου «Κυψέλη» του ν. 4837/2021, εφόσον έχει τεθεί σε πλήρη εφαρμογή στο σύνολο των δημοτικών, ιδιωτικών και δημόσιων, βρεφικών, βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών κατόπιν ολοκλήρωσης της πιλοτικής εφαρμογής αυτού.

Επίδομα 200 ευρώ σε μαθητές για αγορά τάμπλετ, λαπτοπ, υπολογιστή

Φορέας υλοποίησης, παρακολούθησης και διαχείρισης των προγραμμάτων ορίζεται η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, Ανώνυμη Εταιρεία (Ε.Ε.Τ.Α.Α. ΑΕ).

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης καθορίζονται οι κατηγορίες των ωφελούμενων βρεφών, νηπίων, παιδιών, εφήβων και ατόμων με αναπηρία, οι προϋποθέσεις συμμετοχής, τα κριτήρια επιλογής και η σειρά κατάταξης των ωφελούμενων, όπως ιδίως οι ειδικότερες συνθήκες ευαλωτότητάς τους και το οικογενειακό τους εισόδημα.

Στην ίδια απόφαση καθορίζονται το ύψος της αξίας συμμετοχής, τα απαραίτητα δικαιολογητικά συμμετοχής, η διαδικασία υλοποίησης και χρηματοδότησης.

Έκτακτη είδηση: ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΕΣΠΑ 2022 – Τι αλλάζει στο VOUCHER -ΟΑΕΔ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ – Όλες οι δράσεις που «τρέχουν».

Έξι νέα προγράμματα για 270.000 ανέργους και εργαζόμενους  θα δουν το φως της δημοσιότητας από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (oaed.gr) σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει παρουσιάσει ο διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης.

Μόνο μέσα στο καλοκαίρι, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του διοικητή της ΔΥΠΑ Σπύρου Πρωτοψάλτη, θα «τρέξουν» έξι προγράμματα για 120.000 άνεργους καθώς και για 150.000 εργαζόμενους, συνολικού προϋπολογισμού 652 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικά, πιθανότατα εντός της εβδομάδας αναμένεται να δημοσιευθεί:

-Πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας με 100% επιδότηση για 10.000 ανέργους νέους ηλικίας έως 29 ετών στις Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας.

Στόχος της δράσης είναι η απόκτηση 7μηνης εργασιακής εμπειρίας 10.000 νέων ανέργων, 18-29 ετών, αποφοίτων τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης, των Περιφερειών Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας, σε εργασιακό περιβάλλον του δημοσίου ή του ιδιωτικού τομέα για την ταχύτερη ένταξή τους στην αγορά εργασίας.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 65.000.000 ευρώ, θα διαθέσει 6.500 θέσεις στην Αττική και 3.500 στην Κεντρική Μακεδονία και η ΔΥΠΑ θα καταβάλει στους ωφελούμενους μηνιαία αποζημίωση ίση με τον κατώτατο καθαρό μισθό (με πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές), καθώς και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας.

Η δράση απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις καθώς και σε επιχειρήσεις, φορείς και οργανισμούς του δημόσιου τομέα και σε επιχειρήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα. Ο προϋπολογισμός, ύψους 65 εκατ. ευρώ, θα καλυφθεί από χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ.

Αλλά και το αμέσως επόμενο διάστημα, τρία νέα προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας αλλά και δύο μεγάλα προγράμματα κατάρτισης για άνεργους και εργαζόμενους αναμένεται να τεθούν σε τροχιά πλήρους ανάπτυξης, χρηματοδοτούμενα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Αναλυτικά, τα προγράμματα είναι:

Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 10.000 ανέργων ηλικίας 45 ετών και άνω, σε περιοχές θύλακες υψηλής ανεργίας

Πρόγραμμα επιδότησης της εργασίας για τη δημιουργία 10.000 νέων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για την πρόσληψη μακροχρόνιων ανέργων ηλικίας 45 ετών και άνω, σε περιοχές θύλακες υψηλής ανεργίας της χώρας, με προτεραιότητα στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ηπείρου, και με έμφαση σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της πράσινης και ψηφιακής οικονομίας.

Το πρόγραμμα διάρκειας 18 μηνών θα επιχορηγεί με 13.709 ευρώ συνολικά το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις παραπάνω περιφέρειες και με 11.995 ευρώ συνολικά τις επιχειρήσεις στις υπόλοιπες περιφέρειες.

Στόχος η ανάσχεση των συνεπειών της ανεργίας και η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, ιδιαίτερα για τους μακροχρόνια ανέργους  και τους ανέργους μεγαλύτερων ηλικιών, των οποίων η διαρκής και επί μακρόν απομάκρυνση από την εργασία δυσχεραίνει την πιθανότητα επανένταξής τους στην αγορά εργασίας. Ο προϋπολογισμός ύψους 119,7 εκατ. ευρώ θα καλυφθεί από χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης.

-Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 10.000 ανέργων που αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια στην ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας

Η δράση αφορά στη δημιουργία 10.000 νέων θέσεων εργασίας  στον ιδιωτικό τομέα για κατηγορίες ανέργων που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα εμπόδια στην ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας.

Ωφελούμενοι της δράσης είναι άνεργοι οι οποίοι είτε ανήκουν στους πιο ευπαθείς πληθυσμούς, όπως άτομα με αναπηρία, αποφυλακισμένοι, άνεργοι που ολοκλήρωσαν προγράμματα απεξάρτησης από εξαρτησιογόνες ουσίες, νεαρά παραβατικά άτομα ή νεαρά άτομα που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο, θύματα ενδοοικογενειακής ή έμφυλης βίας και διεμφυλικά πρόσωπα, είτε αντιμετωπίζουν εμπόδια στην ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας όπως μητέρες που επιστρέφουν στην αγορά εργασίας μετά την ανατροφή των παιδιών τους, μακροχρόνια άνεργοι άνω των 24 μηνών, άνεργοι άνω των 55 ετών με 12μηνη ανεργία, άτομα με πολύ χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, μονογονεϊκές οικογένειες, κ.λπ.

Για τις 3.000 πιο ευπαθείς πληθυσμούς, καθότι απαιτούν μεγαλύτερες περιόδους επιχoρηγούμενης απασχόλησης για να επανέλθουν στην αγορά εργασίας σε μόνιμη βάση, το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια 2 χρόνια και το ποσό της επιχορήγησης ανέρχεται στις 17.112 ευρώ συνολικά, ενώ για τις 7.000 ανέργους που αντιμετωπίζουν εμπόδια στην ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια ένα έτος και το ποσό της επιχορήγησης ανέρχεται στις 8.556 ευρώ συνολικά. Ο προϋπολογισμός ύψους 111,23 εκατ. ευρώ θα καλυφθεί από χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης

Πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας με 100% επιδότηση για 10.000 ανέργους νέους ηλικίας έως 30 ετών

Στόχος της δράσης είναι η απόκτηση 7μηνης εργασιακής εμπειρίας 10.000 νέων ανέργων, 18-30 ετών, αποφοίτων τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης, σε εργασιακό περιβάλλον του δημοσίου ή του ιδιωτικού τομέα για την ταχύτερη ένταξή τους στην αγορά εργασίας. Η ΔΥΠΑ θα καταβάλει στους ωφελούμενους μηνιαία αποζημίωση ίση με τον κατώτατο καθαρό μισθό (με πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές), καθώς και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας.

Η δράση απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις καθώς και σε επιχειρήσεις, φορείς και οργανισμούς του δημόσιου τομέα και σε επιχειρήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα. Ο προϋπολογισμός ύψους 68 εκατ. ευρώ θα καλυφθεί από χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης.





Ταμείο ανάκαμψης – Κατάρτιση

Πρόγραμμα αναβάθμισης δεξιοτήτων 80.000 ανέργων σε κλάδους υψηλής ζήτησης με έμφαση στις ψηφιακές και πράσινες γνώσεις

Στόχος της δράσης, συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανασυγκρότησης, είναι η αποτελεσματική διασύνδεση της κατάρτισης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και η ενίσχυση της απασχολησιμότητας των ανέργων για την ταχύτερη εργασιακή επανένταξή τους, στο πλαίσιο των προγραμμάτων αναβάθμισης δεξιοτήτων «νέας γενιάς».

Η δράση αφορά στην παροχή θεωρητικής κατάρτισης διάρκειας 50-200 ωρών (120 ώρες μ.ο.) σε 80.000 ανέργους ηλικίας άνω των 18 ετών, που θα οδηγεί σε απόκτηση ψηφιακών και «πράσινων» γνώσεων και δεξιοτήτων και αντίστοιχη πιστοποίηση μέσω ανεξάρτητων φορέων πιστοποίησης.

Πρόγραμμα αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανακατάρτισης 150.000 εργαζομένων σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, με έμφαση στις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες

Στόχος της δράσης, συνολικού προϋπολογισμού 188 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανασυγκρότησης, είναι η αναβάθμιση των γνώσεων και δεξιοτήτων(upskilling) των εργαζομένων και η επανειδίκευσή τους (reskilling) σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες για την ενίσχυση της παραγωγικότητας και της απασχολησιμότητάς τους.

Η δράση, αφορά στην παροχή θεωρητικής κατάρτισης διάρκειας 50-200 ωρών (120 ώρες μ.ο.) σε 150.000 εργαζόμενους, που θα οδηγεί σε απόκτηση ψηφιακών και «πράσινων» γνώσεων και δεξιοτήτων και αντίστοιχη πιστοποίηση μέσω ανεξάρτητων φορέων πιστοποίησης.

Το τηλέφωνο για τις αιτήσεις 210 7000800 – ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΚΑΥΣΙΜΟΥ 2022 – gov.gr

Ανοίγει η πλατφόρμα για το Power Pass – Aποζημίωση έως 600 ευρώ για το ρεύμα

Λίντνερ: Νέο κεφάλαιο για την Ελλάδα το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας – Κανείς δεν επιτρέπεται να αμφισβητεί εδαφική ακεραιότητα – κυριαρχία κράτους της ΕΕ

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα