1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Παιδι

Η εφηβεία στην Εποχή των Παγετώνων δεν διέφερε και πολύ από την σημερινή


Εκπληκτικά ευρήματα νέας έρευνας για την εφηβεία στην πλειστόκαινο εποχή. Τι ανακάλυψαν οι παλαιοανθρωπολόγοι.

Οι έφηβοι πριν από 25.000 χρόνια περνούσαν την εφηβεία με παρόμοια στάδια με τους σημερινούς, αποκαλύπτει μία νέα, πρωτοποριακή έρευνα.

Η έρευνα διεξήχθη με ανάλυση των οστών 13 εφήβων, ηλικίας 10-20 ετών, της Εποχής των Παγετώνων. Ερευνητές από τον Καναδά, τη Βρετανία, το Μονακό και την Ιταλία βρήκαν στα οστά συγκεκριμένα χαρακτηριστικά γνωρίσματα που τους επέτρεψαν να αξιολογήσουν πως εξελισσόταν η εφηβεία εκείνη την εποχή.

Τα ευρήματά τους δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Journal of Human Evolution. Όπως γράφουν οι ερευνητές, η παιδική ηλικία και η εφηβεία είναι δύο στάδια της ζωής καθοριστικά για τον άνθρωπο. Μολονότι όμως είναι αρκετά πράγματα γνωστά για την παιδική ηλικία στους μακρινούς προγόνους μας, λίγα είναι γνωστά για την εφηβεία.

Για να καλύψουν αυτό το κενό, οι επιστήμονες εξέτασαν οστά εφήβων που είχαν βρεθεί σε τοποθεσίες σε Ρωσία, Τσεχία και Ιταλία.

Όπως αναφέρουν, η ζωή στην προϊστορική εποχή ήταν δύσκολη και σύντομη. Ωστόσο τα ευρήματά τους δείχνουν ότι οι συγκεκριμένοι έφηβοι ήταν σχετικά υγιείς.

Στην πλειονότητα εξ αυτών η εφηβεία είχε αρχίσει στην ηλικία των 13,5 ετών. Ωστόσο υπήρχε μεγάλη μεταβλητότητα. Δύο νέοι, λ.χ., που βρέθηκαν στο σπήλαιο Arene Candide της Ιταλίας είχαν χρειασθεί περισσότερα χρόνια για να προχωρήσουν στην εφηβεία. Και οι δύο είχαν πεθάνει σε ηλικία περίπου 16 ετών.

Οι ερευνητές υπολόγισαν επίσης ότι τα κορίτσια πριν από 25.000 χρόνια είχαν την πρώτη τους έμμηνο ρύση σε ηλικία μεταξύ 16 και 17 ετών. Επιπλέον, στους περισσότερους εφήβους η πλήρης ενηλικίωση επιτυγχανόταν σε ηλικία 17 έως 22 ετών. Αυτό υποδηλώνει ότι η εφηβεία στην Εποχή των Παγετώνων εξελισσόταν σε παρόμοια ηλικία με τους σημερινούς εφήβους των προηγμένων χωρών.

Πώς έγινε η έρευνα

Η όλη έρευνα έγινε με εξέταση συγκεκριμένων τμημάτων του σκελετού με μία τεχνική που ανέπτυξε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Mary E. Lewis, καθηγήτρια Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Reading, στην Αγγλία. Η τεχνική αυτή αξιολογεί την εναπόθεση αλάτων στους κυνόδοντες. Αξιολογεί επίσης την ωρίμανση των οστών στο χέρι, τον αγκώνα, τον καρπό, τον αυχένα και την πύελο.

Με αυτό τον τρόπο υπολογίζει σε ποιο στάδιο της εφηβείας βρισκόταν ένα άτομο κατά την εποχή του θανάτου του.

«Μπορεί μερικές φορές να είναι δύσκολο να συνδεθούμε με το μακρινό παρελθόν. Όλοι όμως έχουμε περάσει την εφηβεία, ακόμα κι αν την βιώσαμε με διαφορετικό τρόπο», δήλωσε η επιβλέπουσα ερευνήτρια Dr. April Nowell, καθηγήτρια Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βικτώρια, στον Καναδά. «Η νέα έρευνα συνέβαλε στον «εξανθρωπισμό» αυτών των εφήβων με τρόπο που η απλή μελέτη των λίθινων εργαλείων δεν θα μπορούσε».

Φωτογραφία: iStock

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα