1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Παιδι

Το 80% των ασθενών μπορούν να γίνουν καλά


Σε μία στις δέκα περιπτώσεις μπορεί να γίνει και πρόληψη, αφού εμπλέκονται συγκεκριμένα γονίδια.

Ο καρκίνος της παιδικής και εφηβικής ηλικίας μπορεί να αντιμετωπιστεί με μεγάλη επιτυχία, εφ’ όσον γίνει αντιληπτός εγκαίρως. Στην πραγματικότητα, το 80% των παιδιών που διαγιγνώσκονται σήμερα μπορούν να γίνουν καλά.

Αιτία γι’ αυτό είναι η τεράστια πρόοδος της Ιατρικής, η οποία αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο οι επιστήμονες σκέφτονται για τον καρκίνο. Οι εξελίξεις είναι τόσο σημαντικές, ώστε στο 10% των περιπτώσεων μπορεί πλέον να γίνει εξατομικευμένη πρόληψη. Και αυτό, διότι υπάρχει γονίδιο που προδιαθέτει στη νόσο.

Τις επισημάνσεις αυτές έκανε ο κ. Αντώνης Καττάμης, καθηγητής Παιδιατρικής Αιματολογίας – Ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, μιλώντας στο Mega και στην εκπομπή «Όλα για τη Ζωή μας Vita» για τις εξελίξεις στον παιδικό καρκίνο.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής, οι νέες γνώσεις έχουν αλλάξει ριζικά την κατανόηση της παθογένειας, δηλαδή γιατί δημιουργείται ο καρκίνος.

«Ξέρουμε πια ότι το περίπου 10% των ασθενών με παιδικό ή εφηβικό καρκίνο έχουν ένα γονίδιο που τα προδιαθέτει να νοσήσουν», είπε. «Αυτό σήμερα μπορούμε να το βρούμε και να κάνουμε πρόληψη. Μπορούμε να κάνουμε γενετική συμβουλευτική και να καταρτίσουμε ένα πρόγραμμα παρακολούθησης που ταιριάζει σε κάθε ασθενή ξεχωριστά».

Εξίσου σημαντική είναι και η πρόοδος στις φαρμακευτικές θεραπείες για τον καρκίνο, πρόσθεσε.

Οι εξελίξεις σε αυτές συζητήθηκαν στο μεγάλο διεθνές συνέδριο «Χτίζοντας γέφυρες στην Παιδιατρική Αιματολογία-Ογκολογία», που διεξήχθη προσφάτως στη χώρα μας. Η διοργάνωση ήταν αφιερωμένη στη μνήμη της ιδρύτριας του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ- Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο» Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη.

Εξελιγμένες θεραπείες

Όπως είπε ο κ. Καττάμης, η αλλαγή στην οποία οι επιστήμονες στηρίζουν πολλές ελπίδες είναι «να φύγουμε από το μοντέλο της χημειοθεραπείας, δηλαδή από τα φάρμακα που σκοτώνουν κάθε κύτταρο που πολλαπλασιάζεται, και να πάμε σε ένα μοντέλο ανοσοθεραπείας, όπου το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τον καρκίνο».

Ο παιδικός καρκίνος μπορεί μεταξύ άλλων να αντιμετωπιστεί με τις εξελιγμένες CAR-T θεραπείες, συνέχισε. Οι θεραπείες αυτές βασίζονται στην τροποποίηση των Τ-λεμφοκυττάρων. Η τροποποίηση γίνεται με γονιδιακούς μηχανισμούς, με στόχο να μπορέσουν τα Τ-λεμφοκύτταρα να καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα. Για τις εξελίξεις στις CAR-T θεραπείες μίλησαν στο συνέδριο γιατροί από το Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, όπου αυτές αναπτύχθηκαν.

Το άλλο μεγάλο κομμάτι είναι οι στοχευμένες θεραπείες. Αυτές προσπαθούν να επηρεάσουν τις διεργασίες του κυτταρικού κύκλου που έχουν αλλοιωθεί λόγω των καρκινικών κυττάρων. «Οι συγκεκριμένες θεραπείες δρουν στοχευμένα στα καρκινικά κύτταρα», είπε ο κ. Καττάμης. «Συμμετέχουμε σε μεγάλη μελέτη, όπου ελέγχουμε το γονιδίωμα των καρκινικών κυττάρων και προσαρμόζουμε τις θεραπείες για να σώσουμε παιδιά».

Στο συνέδριο έγινε ιδιαίτερη μνεία και στο πως επηρεάζεται ο παιδικός καρκίνος από το μικροβίωμα του εντέρου.

«Υπάρχουν ήδη δημοσιευμένες μελέτες που δείχνουν σε προκλινικά μοντέλα ότι το μικροβίωμα μπορεί να οδηγήσει ή να μην οδηγήσει στην εξέλιξη του καρκίνου», είπε ο καθηγητής. «Μάλιστα συμμετέχουμε μαζί με το Πανεπιστήμιο Κολούμπια στη Νέα Υόρκη και γιατρούς από Ιταλία και Ισπανία σε μελέτη για το πως η διατροφή και το μικροβίωμα παίζουν ρόλο στην εξέλιξη του καρκίνου και ποιο είναι το τελικό αποτέλεσμα στα παιδιά».


Φωτογραφία: iStock

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα