1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Διεθνη

Πώς ο Πούτιν καταφέρνει να εκσυγχρονίζει την πολεμική του βιομηχανία, παρά τις δυτικές κυρώσεις


Το ότι οι κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία δεν έχουν τον αντίκτυπο που αναμενόταν στην οικονομία της είναι κάτι γνωστό. Ωστόσο, φαίνεται ότι η Μόσχα έχει βρει τρόπο να παρακάμπτει ακόμα και τα πιο αυστηρά κομμάτια τους.

Δυτικά εργαλεία στη Ρωσία

Παρά την προσπάθεια της Δύσης να αποκόψει την πολεμική οικονομία της Μόσχας από τον απαραίτητο εξοπλισμό, ένα δίκτυο “σκοτεινών” εταιρειών βοηθά τη Ρωσία να εξασφαλίσει βασική τεχνολογία, ανέφερε μια δεξαμενή σκέψης. Σύμφωνα με το Κέντρο Προηγμένων Αμυντικών Μελετών (CADS), οι κατασκευαστές όπλων στη Ρωσία έχουν καταφέρει να προμηθεύονται δυτικής κατασκευής εργαλεία υψηλής ακρίβειας αγοράζοντας από αγορές μεταχειρισμένων σε χώρες που εξακολουθούν να συναλλάσσονται με το Κρεμλίνο, όπως η Κίνα, η Νότια Κορέα και η Τουρκία.

Συγκεκριμένα, οι χώρες αυτές δεν αποτελούν ούτε την προέλευση ούτε τον προορισμό των εμπορεύσιμων αγαθών, αλλά διευκολύνουν την αποστολή τους. “Εταιρείες και άτομα σε αυτές τις χώρες ενεργούν ως μεσίτες, προμηθεύοντας [εργαλεία CNC ξένης παραγωγής] όχι μόνο σε εργολάβους της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας, αλλά και σε ρωσικές θυγατρικές ξένων εταιρειών εργαλειομηχανών που φέρονται να αποχώρησαν από τη Ρωσία μετά τον Φεβρουάριο του 2022“, έγραψε αναλυτής του Κέντρου.

“Σκοτεινές” εταιρείες

Ενώ τα μεταχειρισμένα CNC (εργαλειομηχανές αριθμητικού ελέγχου υπολογιστή) μπορεί να μην είναι τόσο εξελιγμένα όσο τα τρέχοντα μοντέλα, είναι αρκετά για να συνεχίσουν να τροφοδοτούν τις στρατιωτικές ανάγκες της Μόσχας, δήλωσε ο ερευνητής. Χωρίς τη βοήθεια αυτών των αγορών, οι Ρώσοι εγχώριοι κατασκευαστές θα ήταν απίθανο να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της βιομηχανίας βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα, σημείωσε.

Παρόλο που η έκθεση ανέφερε ότι τα ευρήματά της μόλις έξυσαν την επιφάνεια αυτών των εμπορικών δικτύων, τόνισε μια σειρά από μελέτες περιπτώσεων στις οποίες “σκοτεινές” εταιρείες βοήθησαν στην παράδοση μηχανών CNC στη Ρωσία. Μία από αυτές, που επαληθεύτηκε από τους Financial Times, επικεντρώνεται γύρω από έναν μεταπωλητή με έδρα την Κίνα που ονομάζεται ELE Technology, ο ιστότοπος του οποίου καταχωρήθηκε λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022.

Νέες κυρώσεις

Σύμφωνα με το CADS, η εταιρεία πραγματοποίησε σχεδόν 100 αποστολές ιαπωνικών εργαλείων CNC σε έναν ρωσικό αμυντικό εργολάβο, παραβιάζοντας πιθανώς τόσο τις κυρώσεις των ΗΠΑ όσο και τους ιαπωνικούς εξαγωγικούς ελέγχους. Ο εργολάβος, η AMG, υπόκειται σε κυρώσεις από τις ΗΠΑ από τον Νοέμβριο του 2023, αναφέρει η έκθεση. Από την πλευρά της, η Δύση επιδιώκει να περιορίσει ακόμη περισσότερο τη ρωσική οικονομία, με τις ΗΠΑ να εξαπολύουν μια νέα δέσμη κυρώσεων στη χώρα μόλις αυτό το μήνα.

Αυτό περιλαμβάνει μια διευρυμένη δυνατότητα επιβολής δευτερογενών κυρώσεων κατά χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που εξακολουθούν να διευκολύνουν το εμπόριο με τη Μόσχα. Ωστόσο, και αυτό είναι το ανησυχητικό, η Ρωσία μοιάζει να κατορθώνει να αποκρούει τις συνέπειες της κάθε νέας δέσμης κυρώσεων με ήσσονες απώλειες -ακόμα χειρότερα, κάθε φορά που κλείνει μια “κερκόπορτα” η Μόσχα μοιάζει να ανακαλύπτει μια νέα, που της επιτρέπει να συνεχίζει τον πόλεμο και να χρηματοδοτεί την οικονομία της.


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα