1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Tips

Πράσινες συμβουλές για θάλασσες κι ακτές


Η διατήρηση των θαλασσών και των ακτών καθαρών είναι κρίσιμη για την προστασία του περιβάλλοντος και την υγεία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Ως άτομα και κοινότητες, μπορούμε να συμβάλλουμε στην προστασία τους μέσω καθημερινών πρακτικών και αλλαγών στις συνήθειές μας. Για αυτόν τον λόγο φέτος σε κάθε παραλία που θα επισκεφθούμε εκτός από μπρατσάκια, αντηλιακά, ρακέτες και πετσετούλες, δεν ξεχνάμε να πάρουμε μαζί μας και την οικολογική μας συνείδηση με στόχο –τι άλλο- να μειώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα. Αν θες κι εσύ να δώσεις μια χείρα βοηθείας στο περιβάλλον τότε καλό θα ήταν να απομνημονεύσεις και να ακολουθήσεις κατά γράμμα τις παρακάτω «πράσινες» κι οικολογικές συμβουλές.

Μείωση χρήσης πλαστικών

Τα πλαστικά είναι μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τις θάλασσες και τις ακτές, για αυτόν τον λόγο επιλέγουμε επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες, μπουκάλια και δοχεία. Αντικαθιστούμε τις πλαστικές σακούλες με υφασμάτινες τσάντες και προτιμούμε τα μεταλλικά ή γυάλινα μπουκάλια νερού.

Αντίστοιχα αποφεύγουμε τα πλαστικά μίας χρήσης. Λέγοντας “όχι” σε καλαμάκια, πιρούνια, μαχαίρια και κουτάλια μιας χρήσης, και μειώνουμε σημαντικά τα απορρίμματα που καταλήγουν στη θάλασσα.

Ανακύκλωση

Η ανακύκλωση είναι ίσως το σημαντικότερο βήμα για τη μείωση των αποβλήτων: Έτσι λοιπόν διαχωρίζουμε τα ανακυκλώσιμα υλικά. Χρησιμοποιούμε τους κάδους ανακύκλωσης σε όποιες παραλίες υπάρχουν κι αν δεν υπάρχουν παίρνουμε τα σκουπίδια μαζί μας για να τα ανακυκλώσουμε σωστά στους κάδους της περιοχής που διαμένουμε. Μπορούμε κάλλιστα να ενημερωθούμε για όλα τα τοπικά προγράμματα ανακύκλωσης και φροντίζουμε να συμμετέχουμε ενεργά σε αυτά.

Δεν ταΐζουμε τους γλάρους

Αποφεύγουμε να ταΐζουμε γλάρους ή άλλα ζώα της παραλίας. Τα ζώα αυτά γνωρίζουν ήδη τι τροφές πρέπει να τρώνε και η ανθρώπινη τροφή θα τους προκαλέσει πεπτικά προβλήματα, ασθένειες και ανισορροπία στον τροφικό κύκλο.

Καθαρισμός παραλιών

Συμμετέχουμε σε οργανωμένους καθαρισμούς παραλιών. Υπάρχουν πολλές οργανώσεις και ομάδες που διοργανώνουν καθαρισμούς παραλιών. Ενώνουμε λοιπόν τις δυνάμεις μας με άλλους εθελοντές ή αντίστοιχα ξεκινάμε τους δικούς μας καθαρισμούς με τη σύμπραξη της οικογένειας και των φίλων μας.

Προσοχή στην υπεραλίευση

Η αειφόρος αλιεία συμβάλλει στη διατήρηση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων για αυτό κι επιλέγουμε αειφόρα προϊόντα θαλασσινών. Αγοράζουμε ψάρια και θαλασσινά από πηγές που ακολουθούν πρακτικές βιώσιμης αλιείας. Παράλληλα αποφεύγουμε την υπεραλίευση. Μαθαίνουμε για τα είδη ψαριών που βρίσκονται σε κίνδυνο και αποφεύγουμε ρητά την κατανάλωσή τους.

Δεν τρώμε τον γόνο των ψαριών, δηλαδή ψάρια που δεν είχαν πιθανότητα να αναπαραγάγουν το είδος τους. Όταν αλιεύονται ψάρια που βρίσκονται πριν την ηλικία αναπαραγωγής, η παραγωγή είναι πολύ μικρότερη απ’ ό,τι θα ήταν εάν είχαν την ευκαιρία να αναπαραχθούν.

Τα οικολογικά καθαριστικά θα μας σώσουν

Χρησιμοποιώντας οικολογικά καθαριστικά προϊόντα, μπορούμε να μειώσουμε την έκθεση των θαλασσών σε τοξικές ουσίες. Για αυτόν τον λόγο προτιμούμε οικολογικά και βιοδιασπώμενα καθαριστικά τα οποία είναι φιλικά προς το περιβάλλον.

Όχι στα μικροπλαστικά

Αποφεύγουμε προϊόντα προσωπικής υγιεινής που περιέχουν μικροπλαστικά στα συστατικά τους, όπως πολυαιθυλένιο (ΡΕ), πολυπροπυλένιο (ΡΡ), τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (ΡΕΤ), πολυμεθύλιο (ΡΜΜΑ) και νάιλον καθώς ρυπαίνουν τόσο τις ακτές όσο και τις θάλασσες.

Stop στα αποτσίγαρα

Σε καμία περίπτωση δεν χρησιμοποιούμε την άμμο της παραλίας σαν το τεράστιο τασάκι μας. Έχουμε μαζί μας το οικολογικό τασάκι για να απορρίπτουμε εκεί τα αποτσίγαρα και βεβαιωνόμαστε ότι φεύγοντας έχουμε πάρει και την παραμικρή γόπα μαζί μας.


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα