1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Παιδι

Ο εθισμός στο διαδίκτυο βλάπτει σοβαρά τον εγκέφαλο των εφήβων


Πώς επηρεάζει τη συνδεσιμότητα των νευρικών κυττάρων μεταξύ τους, τη συμπεριφορά και την ψυχική υγεία τους.

Ο εθισμός στο διαδίκτυο αλλάζει τη χημεία του εγκεφάλου και μαζί τη συμπεριφορά και τα συναισθήματα των νέων, προειδοποιούν επιστήμονες από τη Βρετανία.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν πως οι έφηβοι που δεν αντέχουν να μείνουν μακριά από τα social media και τα διαδικτυακά παιχνίδια, παρουσιάζουν διαταραχή στην επικοινωνία των νευρικών κυττάρων σε σημαντικές περιοχές του εγκεφάλου.

Οι περιοχές αυτές ρυθμίζουν την προσοχή, σε συνδυασμό με τη διανοητική ικανότητα, τη λειτουργική μνήμη, τον σωματικό συντονισμό και την επεξεργασία των συναισθημάτων. Όλες αυτές οι δεξιότητες έχουν επίπτωση στην ψυχική υγεία, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Max Chang, μεταπτυχιακός ερευνητής στο University College του Λονδίνου.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση PLoS Mental Health. Οι ερευνητές εξέτασαν συνδυαστικά τα ευρήματα 12 προγενέστερων μελετών. Σε αυτές είχαν ενταχθεί 237 παιδιά και έφηβοι (ηλικίες 10-19 ετών). Όλα είχαν διαγνωστεί με εθισμό στο διαδίκτυο μεταξύ 2013 και 2023.

Ο εθισμός στο διαδίκτυο ορίζεται ως η αδυναμία ενός ανθρώπου να αντισταθεί στην ανάγκη να χρησιμοποιήσει το Ίντερνετ. Η αδυναμία αυτή έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική ευεξία του, καθώς και στην κοινωνική, ακαδημαϊκή και επαγγελματική ζωή.

Στις μελέτες οι επιστήμονες είχαν υποβάλλει σε λειτουργικές μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου (fMRI) τα παιδιά και τους εφήβους. Και αυτό διότι ήθελαν να δουν πως λειτουργεί ο εγκέφαλός τους όταν αναπαύονται και όταν διεκπεραιώνουν ορισμένες δραστηριότητες.

Τα ευρήματα

Οι επιπτώσεις από τον εθισμό στο διαδίκτυο ήταν εμφανείς σε πολυάριθμα νευρωνικά δίκτυα του εγκεφάλου των νέων. Υπήρχε μίγμα αυξημένης και μειωμένης δραστηριότητας στα τμήματα του εγκεφάλου που ενεργοποιούνται κατά την ανάπαυση.

Αντίστοιχα, υπήρχε μείωση στην λειτουργική συνδεσιμότητα των τμημάτων του εγκεφάλου που εμπλέκονται στην ενεργή σκέψη, όταν οι έφηβοι εκτελούσαν διάφορες δραστηριότητες.

Οι αλλαγές αυτές σχετίζονται με εθιστικές συμπεριφορές και τάσεις στους εφήβους. Σχετίζονται επίσης με αλλαγές στη συμπεριφορά, με τις διανοητικές ικανότητες και με την ψυχική υγεία.

«Η εφηβεία είναι ένα κρίσιμο στάδιο της ανάπτυξης. Στη διάρκειά της συμβαίνουν σημαντικές αλλαγές στην βιολογία, την γνωστική ικανότητα και την προσωπικότητα. Σε αυτή τη φάση ο εγκέφαλος είναι ιδιαίτερα ευάλωτος στον εθισμό στο διαδίκτυο», ανέφερε ο κ. Chang.

«Η συνέπεια μπορεί να είναι αρνητικές συμπεριφορικές και αναπτυξιακές αλλαγές, που μπορεί να έχουν επιπτώσεις στη ζωή», πρόσθεσε. «Οι έφηβοι μπορεί να δυσκολεύονται να διατηρήσουν σχέσεις και κοινωνικές δραστηριότητες. Μπορεί να λένε ψέματα για τη χρήση του διαδικτύου και να παρουσιάζουν διαταραχές στη διατροφή και τον ύπνο τους».

Ο εθισμός στο διαδίκτυο είναι ένα εντεινόμενο πρόβλημα σε όλο τον κόσμο. Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι περισσότεροι από τους μισούς νέους αναφέρουν πως είναι εθισμένοι στο Ίντερνετ και δεν αντέχουν χωρίς αυτό ούτε μέρα.

Φωτογραφία: iStock

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα