1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Παιδι

Οι κίνδυνοι που κρύβει για τα παιδιά η ακραία ζέστη


Ανησυχητικά ευρήματα νέας μελέτης. Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος με κάθε μέρα καύσωνα.

Εξαιρετικά επικίνδυνη για τα παιδιά με άσθμα μπορεί να αποδειχθεί η ακραία ζέστη που προκαλείται από κύματα καύσωνα και θερμικούς θόλους, προειδοποιούν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Εξετάζοντας στοιχεία από το 2017 έως το 2020 για τις εισαγωγές ασθενών στο Νοσοκομείο Παίδων Benioff του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF) διαπίστωσαν πως τις ημέρες με ακραίες περιβαλλοντικές θερμοκρασίες αυξάνονται ραγδαία οι διακομιδές των παιδιών στο νοσοκομείο.

Ο θερμικός πόλος είναι ένα από τα πιο ακραία καιρικά φαινόμενα. Είναι ένα σύστημα υψηλής πίεσης που παραμένει για καιρό πάνω από μία περιοχή, παγιδεύοντας σε αυτήν ζεστό αέρα (όπως τον παγιδεύει το καπάκι σε μια κατσαρόλα που βράζει).

Ο θερμός αέρας δεν έχει από πού να διαφύγει, με συνέπεια να παγιδεύεται ολοένα περισσότερη θερμότητα στην περιοχή. Η συνέπεια είναι διαρκής καύσωνας και ανεξέλεγκτες πυρκαγιές.

Η νέα μελέτη έδειξε πως ο καύσωνας σχετίζεται με αύξηση κατά 21% στις διακομιδές των παιδιών με άσθμα στο νοσοκομείο. Αυτό όμως ισχύει όταν διαρκεί μία ημέρα. Όταν είναι παρατεταμένος ο κίνδυνος είναι πολύ υψηλότερος. Την τρίτη μέρα, λ.χ., οι πιθανότητες διακομιδής στο νοσοκομείο ήταν κατά 79% περισσότερες!

Επικίνδυνη η εισπνοή θερμού αέρα

«Καθώς εντείνεται η κλιματική αλλαγή, περιμένουμε ότι θα βλέπουμε ακόμα περισσότερα προβλήματα υγείας, αφού οι καύσωνες γίνονται πιο παρατεταμένοι, πιο συχνοί και πιο σοβαροί», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Morgan Ye, αναλυτής στην Ιατρική Σχολή του UCSF.

Ο θερμός και υγρός καιρός αποτελεί συνηθισμένο εκλυτικό παράγοντα για κρίσεις άσθματος, αναφέρει η Αμερικανική Πνευμονολογική Εταιρεία (ALA). Και αυτό διότι η εισπνοή του θερμού αέρα προκαλεί σκλήρυνση και στένωση του αεραγωγού.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι ο κόλπος του Σαν Φρανσίσκο τυπικά δεν έχει τις υψηλές θερμοκρασίες που παρατηρούνται σε άλλες περιοχές. Ακόμα και οι σχετικά ήπιες καύσωνές του όμως αυξάνουν τις διακομιδές των παιδιών με άσθμα στα νοσοκομεία, προσθέτουν.

Η νέα μελέτη παρουσιάσθηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Θωρακικής Εταιρείας (ATS 2024) που διεξήχθη στο Σαν Ντιέγκο. Τα ευρήματα που παρουσιάζονται σε συνέδρια θεωρούνται προκαταρκτικά, έως ότου δημοσιευθούν σε κάποια ιατρική επιθεώρηση.

Φωτογραφία: iStock

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα