1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Διεθνη

Οι επιχειρήσεις θέλουν Μακρόν, αλλά θα τα βρουν με τη Λεπέν


Γαλλία: Οι επιχειρήσεις θέλουν Μακρόν, αλλά θα τα βρουν με τη Λεπέν

Τα αφεντικά των επιχειρήσεων της Γαλλίας προσπαθούν να αναπτύξουν επαφές με την ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν, αφού απέφυγαν τη ριζοσπαστική ατζέντα φόρων και δαπανών της αντίπαλης αριστερής συμμαχίας στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της χώρας.

Τέσσερα υψηλόβαθμα στελέχη και τραπεζίτες δήλωσαν στους Financial Times ότι η αριστερά – η οποία σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις είναι το ισχυρότερο μπλοκ που ανταγωνίζεται τη Λεπέν – θα ήταν ακόμη χειρότερη για τις επιχειρήσεις από τις μη χρηματοδοτούμενες φορολογικές περικοπές και τις αντιμεταναστευτικές πολιτικές του Rassemblement National (Εθνικός Συναγερμός, RN).

Οι οικονομικές πολιτικές του RN είναι περισσότερο μια tabula rasa που οι επιχειρήσεις πιστεύουν ότι μπορούν να βοηθήσουν να πάει προς τη σωστή κατεύθυνση“, δήλωσε ένας από τους επικεφαλής των επιχειρήσεων για το κόμμα της Λεπέν, το οποίο προηγείται των άλλων σχηματισμών στην πορεία προς την ψηφοφορία των δύο γύρων στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου. “Η Αριστερά δεν είναι πιθανό να αμβλύνει τη σκληρή αντικαπιταλιστική ατζέντα της.

Συναντήσεις

Ένας άλλος μεγάλος επιχειρηματίας και επενδυτής στη Γαλλία πρόσθεσε: “Αν μου λέγατε πριν από δύο εβδομάδες ότι ο επιχειρηματικός κόσμος θα υποστήριζε το RN και δεν θα υπολόγιζε τον [πρόεδρο Εμανουέλ] Μακρόν, δεν θα το πίστευα“. Και οι δύο μίλησαν ανώνυμα από φόβο να σχολιάσουν δημόσια την πολιτική κατά τη διάρκεια της πολύ σύντομης προεκλογικής εκστρατείας για τις βουλευτικές εκλογές που πυροδότησε ο Μακρόν, αφού η κεντρώα συμμαχία του συνετρίβη στις ευρωεκλογές από το RN.

Ο υπαρχηγός της Λεπέν, ο Ζορντάν Μπαρντελά, ο οποίος αναμένεται να γίνει πρωθυπουργός εάν το RN κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία, είχε ήδη αρχίσει να προσελκύει επιχειρηματίες σε συναντήσεις κεκλεισμένων των θυρών τους τελευταίους μήνες, δήλωσαν επενδυτικοί τραπεζίτες στο Παρίσι και στελέχη. Ο Ζαν Φιλίπ Τανγκί, βουλευτής του RN που ασχολείται με την οικονομική πολιτική, δήλωσε ότι είχε δεχθεί τηλεφωνήματα από λομπίστες, επενδυτές και εταιρείες που επιθυμούσαν να κατανοήσουν τα σχέδια του κόμματος.

“Μεταξύ πανώλης και χολέρας”

Τους είπαμε ότι το RN θα συγκρατήσει τα ελλείμματα και θα παρουσιάσει ένα αξιόπιστο σχέδιο“, είπε. “Οι αγορές θα είναι αυστηρές απέναντί μας, οπότε δεν έχουμε πραγματικά άλλη επιλογή από το να το κάνουμε“. Οι αγορές αντέδρασαν στην πολιτική αβεβαιότητα στέλνοντας τον δείκτη Cac 40 σε πτώση άνω του 5% μεταξύ της ανακοίνωσης των εκλογών πριν από λίγο περισσότερο από μία εβδομάδα και του κλεισίματος της Δευτέρας. Η διαφορά μεταξύ των αποδόσεων των γαλλικών και των γερμανικών ομολόγων αναφοράς αυξήθηκε κατά 0,31 ποσοστιαίες μονάδες από την προκήρυξη των εκλογών..

Ένα άλλο υψηλόβαθμο στέλεχος δήλωσε ότι η προοπτική είτε ακροδεξιών είτε αριστερών κομμάτων να καθορίσουν την οικονομική στρατηγική της Γαλλίας θα ήταν “μια επιλογή μεταξύ πανώλης και χολέρας“. Τόσο η ακροδεξιά όσο και η αριστερή συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου (NFP) επιθυμούν μια ρήξη με τις φιλικές προς τις επιχειρήσεις οικονομικές πολιτικές του Μακρόν, που μείωσε τους φόρους παραγωγής για τις εταιρείες, διευκόλυνε τις απολύσεις και προσέλκυσε ξένες εταιρείες, όπως η JPMorgan Chase, η Pfizer και η Amazon, να επενδύσουν στη Γαλλία.

Ασάφεια

Η ανεργία έχει μειωθεί και η ύφεση δεν έχει εμφανιστεί όπως αλλού στην Ευρώπη. Αλλά η κυβέρνησή του έχει επίσης επεκτείνει σε τεράστιο βαθμό τον δημόσιο δανεισμό κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 και του ενεργειακού σοκ που συνδέεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το RN, το οποίο δεν έχει εκδώσει πλήρες οικονομικό πρόγραμμα, έχει δηλώσει ότι θα μπορούσε να ανακαλέσει τη μεταρρύθμιση των συντάξεων του Μακρόν αργότερα μέσα στο έτος, μετά από έλεγχο των δημόσιων λογαριασμών, ως κεντρική προεκλογική υπόσχεση.

Το κόμμα έχει δηλώσει ότι θα τηρήσει τις υποσχέσεις του για μείωση του φόρου προστιθέμενης αξίας στην ενέργεια και τα καύσιμα, η οποία, σύμφωνα με την κυβέρνηση, θα κοστίσει 16 δισ. ευρώ. Όμως, σε μια ένδειξη των προσπαθειών της ακροδεξιάς να καθησυχάσει τους ψηφοφόρους και τις αγορές, ο Μπαρντελά ανέβαλε τη Δευτέρα το βράδυ μια μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης των νοικοκυριών ύψους 7 δισ. ευρώ. Το RN λέει επίσης ότι θα δώσει προτίμηση στις γαλλικές εταιρείες στις δημόσιες συμβάσεις, γεγονός που αποτελεί παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού της ΕΕ.

Καθησυχαστική Λεπέν

Η Λεπέν προσπάθησε να καθησυχάσει τις επιχειρήσεις. “Οι χρηματοπιστωτικές αγορές δεν κατανοούν πραγματικά το σχέδιο του Εθνικού Συναγερμού“, δήλωσε η ίδια στη Le Figaro την Κυριακή. “Έχουν ακούσει μόνο την καρικατούρα του σχεδίου μας. Όταν διαβάζουν γι’ αυτό, το βρίσκουν μάλλον λογικό“. Από την πλευρά της, η αριστερή συμμαχία NFP δεν έχει κάνει παρόμοια ανοίγματα. Παρουσιάζει όμως τα οικονομικά της σχέδια ως πιο υπεύθυνα, λόγω των δισεκατομμυρίων ευρώ σε προγραμματισμένες αυξήσεις φόρων για να πληρωθούν οι αυξημένες δαπάνες.

Θα χρηματοδοτήσουμε αυτό το πρόγραμμα παίρνοντας από τις τσέπες εκείνων που μπορούν να το αντέξουν περισσότερο“, δήλωσε ο Ολιβιέ Φορέ, επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Το πρόγραμμα του NFP περιλαμβάνει την κατάργηση των συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων του Μακρόν, την αύξηση των μισθών του δημόσιου τομέα και των κοινωνικών παροχών, ενώ παράλληλα αυξάνει τον κατώτατο μισθό κατά 14% και παγώνει τις τιμές των βασικών ειδών διατροφής και της ενέργειας.

Αντιδράσεις

Θα επαναφέρει έναν φόρο πλούτου, θα καταργήσει πολλές φοροελαφρύνσεις για τους εύπορους και θα αυξήσει τον φόρο εισοδήματος για τους υψηλότερα αμειβόμενους. Τα αφεντικά των επιχειρήσεων αντιδρούν σε τέτοιες ιδέες. “Το οικονομικό πρόγραμμα της Αριστεράς είναι εντελώς απαράδεκτο και θα ισοδυναμούσε με έξοδο της Γαλλίας από το καπιταλιστικό σύστημα“, δήλωσε ένας επιχειρηματίας υψηλού προφίλ που αγωνιά για την επιλογή στις εκλογές. “Ο Μπαρντελά μπορεί να φαίνεται καθησυχαστικός, αλλά η ακροδεξιά αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία, όχι μόνο για την οικονομία“.

Άλλοι είναι πιο αισιόδοξοι. Ο Ματιέ Πιγκάς, επενδυτικός τραπεζίτης της Centerview Partners που ειδικεύεται στις συμβουλές για το δημόσιο χρέος, δήλωσε ότι η γαλλική οικονομία “προστατεύεται από το ευρώ” και την ίδια την ΕΕ, ακόμη και αν το ευρωσκεπτικιστικό (τουλάχιστον…) RN τα επικρίνει εδώ και καιρό. “Κατά μια ιστορική ειρωνεία, το ευρώ θα ανοσοποιήσει [τις οικονομικές επιπτώσεις] από την αριστερά ή την ακροδεξιά“, δήλωσε στο περιοδικό L’Express.

 


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα