1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Αγροτικα Νεα

Ξεκίνησε η πρώτη πτήση του πράσινου σκουληκιού στα βαμβακόφυτα


Όπως αναφέρουν οι γεωπόνοι, προϋπόθεση επιτυχούς διαχείρισης της καλλιέργειας είναι ο καλλιεργητής να παρακολουθεί τακτικά και να εφαρμόζει τις ορθές γεωργικές πρακτικές φυτοπροστασίας.

Αυτή την περίοδο οι βαμβακοφυτείες στην περιοχή της Δράμας βρίσκονται σε σημαντικό ποσοστό τους στο στάδιο αναπαραγωγικής ανάπτυξης (εμφάνιση χτενιών -BBCH 52-55). Οι βαμβακοκαλλιέργειες στην Π.Ε. Δράμας, παρουσιάζουν γενικώς καλή εικόνα. Δεν διαπιστώνονται φυτοπροστατευτικά προβλήματα. Ωστόσο, από τις 10 Ιουνίου καταγράφεται η πτήση του πράσινου σκουληκιού που θα δώσει την γενεά του μήνα. Επιπλέον, διαπιστώθηκε η παρουσία πληθυσμών φυσικών εχθρών.

Συστάσεις – καλλιεργητικές πρακτικές

Οι ειδικοί προτείνουν να αποφεύγονται πρακτικές που προωθούν την οψίμιση της καλλιέργειας. Οι επικρατούσες μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν την πρωίμιση. Περιοριστικός παράγοντας η διαθεσιμότητα αρδευτικού νερού. Συνιστάται ισορροπημένη λίπανση.

Σε περίπτωση διαπίστωσης μη ισόρροπης βλάστησης καλό είναι να εφαρμοστεί διαφυλλική φωσφοροκαλιούχος λίπανση για την αξιοποίηση της περίσσειας αζώτου. Αν απαιτηθεί σε επόμενο στάδιο, συνίσταται η χρήση ανασχετικών βλάστησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι καλλιεργητές καλούνται να παρακολουθούν τακτικά τις καλλιέργειές τους.

Γενική σύσταση: Κατά την τρέχουσα περίοδο να αποφεύγεται κάθε φυτοπροστατευτική επέμβαση. Καταγράφεται εγκατάσταση πληθυσμών φυσικών εχθρών. Η παρουσία τους είναι καθοριστική για την αντιμετώπιση του πράσινου σκουληκιού και άλλων εχθρών τού βαμβακιού.

Δεν συνιστάται η εφαρμογή ψεκασμών για λύγκο, ή για το πράσινο σκουλήκι της τρέχουσας γενεάς. Η όποια παρουσία λύγκου δεν δημιουργεί πρόβλημα. Η πιθανή απόρριψη καρποφόρων οργάνων πιο συχνά οφείλεται σε υψηλές θερμοκρασίες της περιόδου. Τα φυτά στην παρούσα φάση έχουν υψηλή ικανότητα αναπλήρωσης καρποφόρων οργάνων.

Σε αγρούς με γνωστό ιστορικό συνδρόμου πρώιμης γήρανσης συνιστάται η εφαρμογή καλιούχου σύνθετου λιπάσματος κατά το μηχανικό σκάλισμα. Με την έναρξη της άνθησης συνιστάται η χρήση διαφυλλικών λιπάνσεων καλίου, ιδιαιτέρως σε καλλιέργειες υβριδίων βαμβακιού.

Εφαρμογή Ψεκασμών με Γεωργικά Φάρμακα

Υποχρέωση των επαγγελματιών χρηστών γεωργικών φαρμάκων είναι να τηρούν τα αναγραφόμενα στην ετικέτα, να διατηρούν επί τριετία τις συνταγές χρήσης φαρμάκων και να καταγράφουν σε ημερολόγιο τις ημερομηνίες χρήσης τους, το οποίο θα επιδεικνύουν σε κάθε έλεγχο.

Δείτε τη Γεωργική Προειδοποίηση εδώ.

 

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα