1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Διεθνη

Νέες τριβές Νετανιάχου-ΗΠΑ για τις παραδόσεις αμερικανικών όπλων


Μπροστά σε δίλημμα βρίσκεται ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου για το αν πρέπει να δεχτεί εκεχειρία ή να εισβάλει στη Ράφα

Τον εκνευρισμό και την αμηχανία των ΗΠΑ προκάλεσε ανάρτηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπένιαμιν Νετανιάχου, στα social media, στην οποία άφηνε να εννοηθεί ότι η Ουάσινγκτον παρακρατεί όπλα και πυρομαχικά που προορίζονται για την πόλεμο με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Βίντεο του «Μπίμπι»

Όλα άρχισαν όταν ο Νετανιάχου σε βίντεο που ανήρτησε στο Χ/Twitter, μιλώντας στα αγγλικά, χαρακτήρισε «αδιανόητο» το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες η Ουάσινγκτον «παρακρατά όπλα και πυρομαχικά από το Ισραήλ». «Το Ισραήλ, ο στενότερος σύμμαχος των ΗΠΑ, που δίνει μάχη για τη ζωή του, που πολεμά εναντίον του Ιράν και άλλων κοινών μας εχθρών», πρόσθεσε. Μάλιστα, ο «Μπίμπι» ανέφερε ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Ισραήλ ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν, τον διαβεβαίωσε ότι «η αμερικανική κυβέρνηση εργάζεται νύκτα ημέρα για να άρει τα κωλύματα».

«Πραγματικά ελπίζω αυτό όντως να συμβαίνει. Αυτό θα πρέπει να συμβαίνει», είπε ότι απάντησε. «Πώς είναι δυνατόν τα όπλα και τα πυρομαχικά που έχουμε αγοράσει με τα χρήματά μας να καθυστερούν να φτάσουν από τις ΗΠΑ;», διερωτήθηκε ο Νετανιάχου. «Στη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου ο (πρωθυπουργός της Βρετανίας Γουίνστον) Τσόρτσιλ είπε στις ΗΠΑ “δώστε μας τα εργαλεία και θα κάνουμε τη δουλειά”», σημείωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. «Και τώρα εγώ λέω δώστε μας τα εργαλεία και θα ολοκληρώσουμε τη δουλειά πολύ πιο γρήγορα».

Ενόχληση στην ΗΠΑ

Φαίνεται ότι το ύφος και το περιεχόμενο της ανάρτησης Νετανιάχου ενόχλησε την Ουάσινγκτον, με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν Πιέρ να δηλώνει χαρακτηριστικά ότι «πραγματικά δεν γνωρίζουμε για ποιο πράγμα μιλά, (…) απλώς δεν έχουμε ιδέα», προσθέτοντας ότι με εξαίρεση «ένα συγκεκριμένο φορτίο πυρομαχικών», «δεν υπάρχουν άλλες παύσεις (…) όλα τα υπόλοιπα κινούνται με βάση τη σωστή διαδικασία», μην κρύβοντας την απορία, αλλά και την ενόχληση των ΗΠΑ για τη στάση του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Από την πλευρά του, ο Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι ότι οι ΗΠΑ «συνεχίζουν να εξετάζουν» την παράδοση κάποιων βομβών στο Ισραήλ, αλλά φροντίζουν «να διαθέτει το Ισραήλ ό,τι χρειάζεται για να υπερασπιστεί τον εαυτό του». «Συνεχίζουμε την εξέταση της αποστολής βομβών 2.000 λιβρών εξαιτίας των ανησυχιών μας σχετικά με τη χρήση τους σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή όπως η Ράφα. Ωστόσο όλα τα υπόλοιπα προχωρούν κανονικά (…) με στόχο να διασφαλίσουμε ότι το Ισραήλ διαθέτει ό,τι χρειάζεται για να υπερασπιστεί τον εαυτό του έναντι των πολλών προκλήσεων», τόνισε ο Μπλίνκεν.

 


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα