1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Χωρίς κατηγορία

Η σωστή αποθήκευση για να μη χαλάνε γρήγορα φρούτα και λαχανικά το καλοκαίρι


Για να προστατεύσουμε τον πλανήτη αλλά και την υγεία μας θα πρέπει να μη σπαταλάμε τρόφιμα, να διαχειριζόμαστε με σύνεση τις αγορές μας καθώς και να αποθηκεύουμε/συντηρούμε σωστά τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων πρόσφατη ανακοίνωση του Συνδέσμου Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών, με αφορμή τις προσκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα εξαιτίας της κλιματικής κρίσης η οποία συνεπάγεται με τη σειρά της δυσκολία πρόσβασης εκατομμυρίων ανθρώπων σε επαρκή θρεπτική τροφή, καθώς και η επισιτιστική ανασφάλεια. 

Αναφορικά με τη συντήρηση των φρούτων και λαχανικών, θα πρέπει να επιλέγουμε το χαμηλότερο ράφι του ψυγείου, τα ειδικά συρτάρια και θερμοκρασία έως και 10°C, ώστε να διατηρήσουν το άρωμα, τη γεύση, το χρώμα και τη θρεπτική τους αξία.

Επίσης, θα πρέπει να τα αποθηκεύουμε άπλυτα καθώς η έξτρα υγρασία θα επιταχύνει την αλλοίωσή τους.

Τα λαχανικά συγκεκριμένα πρέπει να είναι τοποθετημένα σε ειδικές σακούλες και διαχωρισμένα από τα φρούτα, διότι τα δεύτερα εκπέμπουν μια ουσία που ονομάζεται αιθυλένιο και τα κάνει να ωριμάζουν ή/και να αλλοιώνονται πιο γρήγορα.

Για τα φρέσκα βότανα (όπως μαϊντανός, άνηθος, κόλιανδρος, δυόσμος), αφαιρούμε το σπάγκο από το ματσάκι, και τα τυλίγουμε σε ελαφρώς νωπό χαρτί κουζίνας και στη συνέχεια τα αποθηκεύουμε σε πλαστικό σακουλάκι.

Τα λαχανικά ρίζες (όπως τα καρότα, παντζάρια, οι πατάτες) διατηρούνται για πολύ περισσότερο χρόνο, είτε εντός είτε εκτός ψυγείου.

Κάθε γραμμάριο τροφής που καταλήγει σε ένα κάδο απορριμμάτων αντιστοιχεί σε πολύτιμους φυσικούς πόρους, οι οποίοι σπαταλούνται.

«Η σπατάλη τροφίμων αποτελεί μείζον ζήτημα, με σοβαρό αντίκτυπο στην οικιακή οικονομία και το περιβάλλον ενώ εντείνει τις κοινωνικές ανισότητες. Κάνουμε ανάληψη ευθύνης, υιοθετώντας απλές, καθημερινές συνήθειες» δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος του ΣΕΚΛΑ, Νίκος Καλόγρης. 

 


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα