1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Διασκεδαση

Η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου στο Infowoman: «Κίνητρό μας είναι πάντα η διάδοση της παράδοσης»


Μια ξεχωριστή παράσταση μουσικής, λόγου και χορού με τίτλο «Mare Nostrum – Η δική μας θάλασσα» θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 31 Ιουλίου με οικοδεσπότες το Λύκειο των Ελληνίδων Πύργου και τους συνεργάτες του στο Θέατρο «ΟΛΥΜΠΙΑ» ΦΛΟΚΑ στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας.

Μια μεγάλη παραγωγή με ερμηνευτές τη Μάρθα Φριντζήλα και την Κωνσταντίνα Πάτση που τις συνοδεύουν 9 σημαντικοί σολίστες της λαϊκής μουσικής και ένα πλήθος χορευτών του Λυκείου των Ελληνίδων Πύργου σε μουσική σκηνοθεσία και επιμέλεια κειμένων Θωμά Κωνσταντίνου και επιμέλεια χορών Κωνσταντίνου Τζανέτου.

Με αφορμή την ιδιαίτερη αυτή εκδήλωση, η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου, Κατερίνα Παρασκευοπούλου, μίλησε στο Infowoman.gr για την ιστορία και τη δράση του Λυκείου, τον ρόλο του στην τοπική κοινωνία της πόλης, τη νέα γενιά και τη σχέση της με την παράδοση, καθώς και τι σχεδιάζει για το μέλλον.

Κυρία Παρασκευοπούλου, ηγείστε του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου. Πότε ιδρύθηκε και ποιο ρόλο έχει διαδραματίσει στη τοπική κοινωνία του Πύργου και της ευρύτερης περιοχής;

Το Λύκειο των Ελληνίδων του Πύργου ιδρύθηκε το 1922 με πρωτοβουλία της Φανής Γιαννοπούλου και της Θεανώς Παπακωνσταντίνου, το γένος Λεονταρίτου, οι οποίες διετέλεσαν πρώτες πρόεδροί του. Το Λύκειο του Πύργου έγινε με ενθουσιασμό αποδεκτό από όλη την τοπική κοινωνία, ενώ ανταποκρίθηκε στις ανάγκες της εποχής. Πρώτο μέλημά του ήταν τότε η περίθαλψη των προσφύγων. Περιλάμβανε τμήματα ζωγραφικής και χειροτεχνίας αλλά κυρίως τμήματα με σκοπό την εξύψωση της Ελληνίδας με σπουδαιότερο το Κυριακό Σχολείο, που απευθυνόταν κυρίως σε άπορα κορίτσια και προσφυγοπούλες που εργάζονταν σε σπίτια μεγαλοαστών, αλλά και στα εργοστάσια καπνοβιομηχανίας, αλευροβιομηχανίας, μακαρονοποιϊας, φανελοποιϊας, καραμελοποιϊας, οινοποιϊας και σταφιδεργοστάσια που λειτουργούσαν στην πόλη μας, η οποία τότε ήταν σε μεγάλη οικονομική ακμή χάριν στη παραγωγή και το εμπόριο της σταφίδας. Η δράση του στην καλλιτεχνική, πνευματική και κοινωνική ζωή του Πύργου ήταν πολύ σημαντική και συνετέλεσε στην πρόοδο της πόλης. Μάλιστα είχε και τμήμα διαλέξεων, όπου κατά καιρούς προσκλήθηκαν και μίλησαν επιφανείς άνθρωποι του πνεύματος, όπως ο Δελφικός Ποιητής Άγγελος Σικελιανός. 

Τα χρόνια προχωρούν ως το 1940 και η Διοικητική αρχή του Πύργου (Κατοχικές αρχές) ζήτησε την αλλαγή των μελών του ΔΣ και υπέβαλε κατάλογο νέων ονομάτων. Το ΔΣ δεν δέχτηκε και απέρριψε την ζητηθείσα αλλαγή. Το Λύκειον των Ελληνίδων Πύργου σταματά τη λειτουργία του. Eπανιδρύθηκε το 1977 από την αείμνηστη Παρασκευή Κριτσέλη.

Έκτοτε το Λύκειο των Ελληνίδων Πύργου παραμένει προσηλωμένο στους σκοπούς ίδρυσής του, ανταποκρινόμενο στις σύγχρονες εξελίξεις που είναι α) η έρευνα, η διατήρηση και μετάδοση όλων των μορφών του πολιτισμού, β) η ανύψωση και η πρόοδος των Ελληνίδων και η υποστήριξη της σύγχρονης μητέρας και του παιδιού γ) η συμβολή του σε κάθε πνευματική και πολιτιστική δραστηριότητα του τόπου μας. 

Στο Λ.Ε.Π. λειτουργούν τμήματα Εθνικών Ενδυμασιών, με πλούσια ιματιοθήκη αυθεντικών φορεσιών, Εθνικών Χορών, Φιλολογικό, Μητέρας και Παιδιού, Λαογραφικό, Δημοσίων Σχέσεων και Εκδηλώσεων, Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Εκδρομών και Μουσικό με χορωδία ενηλίκων για έντεχνα και παραδοσιακά τραγούδια.

Το Λύκειον των Ελληνίδων Πύργου, δια των τμημάτων του όπως αυτά περιλαμβάνονται στην ιδρυτική του πράξη έχει σαν σκοπό τη διατήρηση της ελληνικής πνευματικής και πολιτισμικής μνήμης όπως αυτή νοείται ως σύνολο παραδόσεων που μεταβιβάζονται στους ανθρώπους ανά γενιές και διαμορφώνουν μια συλλογική ταυτότητα. Για το λόγο αυτό μετέρχεται τη συλλογή και τη χρήση ελληνικών παραδοσιακών φορεσιών, κατά μεγάλο μέρος αυθεντικών, την εκμάθηση παραδοσιακών χορών από πολλές περιοχές της χώρας, τη συλλογή λαογραφικών αντικειμένων. Για τον ίδιο σκοπό τιμά την μνήμη ανθρώπων που κατέδειξε ηρωϊκά η ιστορία, όπως αυτή των γυναικών κατά την Επανάσταση του 1821 πραγματοποιώντας μια μεγάλη παράσταση « Μια κόρη τ΄αποφάσισε!» σε συνεργασία και επιμέλεια του καθηγητή εθνομουσικολογίας κ. Λάμπρου Λιάβα (Ιούλιος 2021 , Θέατρο Φλόκα Αρχ. Ολυμπίας), τιμώντας τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, αλλά και τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, με τη παράσταση  «Στην Ανατολή , Πέρα ως πέρα στη γη της Ιωνίας δοξαστικό αχολογάει τροπάρι…» – «μια Αναστάσιμη γιορτή μνήμης» σε επιμέλεια Θωμά Κωνσταντίνου (Ιούλιος 2022, Θέατρο Φλόκα Αρχ. Ολυμπίας). 

Τιμά την πόλη του εκδίδοντας ημερολόγιο (Ιανουάριος 2023) με έργα ανθρώπων που έχουν την καταγωγή τους από αυτήν και που έχουν σφραγίσει τη πνευματική της ζωή αλλά και της χώρας μας ολόκληρης (Δανιήλ, Εξαρχόπουλος, Αδαμάκος, Βαρώτσος, Παπαμιχαλόπουλος κλπ).  Στέκεται αλληλέγγυα αρωγός, κατά τις δυνάμεις του αλλά κ΄των μελών του, σε οποιαδήποτε κρίση προσφέροντας στήριξη σε συνανθρώπους μας εντός και εκτός της χώρας μας που έχουν υποστεί τις συνέπειες ενός πολέμου,  πυρκαϊών, σεισμών κλπ συνεργαζόμενο με φορείς ιδιωτικού κ δημοσίου δικαίου (Περιφέρεια, Δήμος, Χαμόγελο του Παιδιού κλπ), αλλά και σε τοπικό επίπεδο παρέχοντας βοήθεια στα ιδρύματα (Δημόσια και Εκκλησιαστικά) της περιοχής μας καθώς και σε συνανθρώπους μας που στερούνται τα προς το ζην.  Κύριο μέλημά μας είναι η φροντίδα των παιδιών που για οικονομικούς λόγους στερούνται της δυνατότητας να συμμετέχουν σε δραστηριότητες που θα ήθελαν, έτσι προσφέρουμε δωρεάν εκμάθηση χορών σε παιδιά που φιλοξενούνται στο σπίτι του Χαμόγελου του Παιδιού ή που θέλουν να έρθουν στα τμήματά μας και αρκετές φορές σε συνεργασία με Α/θμια και Β/θμια εκπαίδευση έχουμε στηρίξει σχολεία της πόλης μας, το σύλλογο ΑΜΕΑ κλπ. 

Τέλος να αναφέρουμε ότι την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023 στην Πανηγυρική Συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών βραβεύτηκε με το βραβείο «Σάκη Σπήλιου Μπιρμπίλη»  το Λύκειον των Ελληνίδων Πύργου. Τιμήθηκε η πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων Πύργου κ Αικατερίνη Παρασκευοπούλου, η Γεν. Γραμματέας Δήμητρα Καχτίτση – Τζαβάρα και όλα τα μέλη του Δ.Σ. Η πρόεδρος παρέλαβε το βραβείο από τον Πρόεδρο της Ακαδημίας κ. Μιχαήλ Σταθόπουλο, όπως δε αναφέρει ο τιμητικός έπαινος της Ακαδημίας, το Λύκειον των Ελληνίδων Πύργου «τιμάται δια την εξαιρετικήν και λαμπράν αυτού συμβολήν εις την της πόλεως του Πύργου Ηλείας πρόοδον και εις την της ελληνικής, πνευματικής και πολιτισμικής μνήμης διατήρησιν». Το βραβείο αυτό αντανακλά την εκατόχρονη ζωή του Λυκείου του Πύργου και τη συνεχή παρουσία του στα πολιτιστικά, εθνικά και κοινωνικά γεγονότα του τόπου μας. Αποτελεί και μεγάλη τιμή για την πόλη του Πύργου και τον πνευματικό του κόσμο.

%ce%b7-%cf%80%cf%81%cf%8c%ce%b5%ce%b4%cf%81%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%bb%cf%85%ce%ba%ce%b5%ce%af%ce%bf%cf%85-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%af%ce%b4%cf%89%ce%bd-%cf%80%cf%8d%cf%81%ce%b30

Εσείς πότε ξεκινήσατε την ενασχόλησή σας με το Λύκειο και ποιο ήταν το κίνητρό σας;

Το Λύκειο των Ελληνίδων Πύργου το γνώρισα και το παρακολουθούσα στη δράση του πριν γίνω μέλος του. Με συγκινούσε ο εθελοντισμός σπουδαίων γυναικών  που αφιέρωναν πολύτιμο χρόνο τους για να υπηρετήσουν τις ιδέες και το στόχο του να διασώσουν την εθνική μας παράδοση. Εγώ έγινα μέλος του το μακρινό 1999 με προτροπή και πρόσκληση της τότε προέδρου του αείμνηστης Αλεξάνδρας Γκοτσίνα και μέλος του ΔΣ συνεχώς από το 2002. Από το 2015 έως το 2019 ήμουν Γεν. Γραμματέας του σωματείου και πρόεδρός του εκλέχτηκα πρώτη φορά το 2019 και πάλι το 2023. Το κίνητρο είναι πάντα το ίδιο, από όποια θέση υπηρετείς το Λ.τ.Ε. Πύργου. Η διάσωση και η διάδοση του εθνικού μας λαϊκού πολιτισμού και παράλληλα η συμμετοχή και παρουσία μας στην πολιτιστική κίνηση της πόλης μας. 

Πόσα μέλη απαριθμεί το Λύκειο Ελληνίδων Πύργου; 

Το Λύκειο των Ελληνίδων Πύργου, όπως κ όλα τα Λύκεια στην Ελλάδα, έχει ως μέλη του (κατά τις διατάξεις του καταστατικού του) γυναίκες. Σήμερα απαριθμεί περίπου 300 μέλη – γυναίκες της πόλης μας αλλά και της ευρύτερης περιοχής που πάντα είναι πρόθυμες να μας βοηθήσουν στο έργο μας. 

Κατά τη γνώμη σας αναδεικνύεται ο πολιτισμός και η παράδοση της περιοχής μέσα από το Λύκειο; 

Νομίζω ότι είναι ο καλύτερος φορέας για να αναδείξει την παράδοση της περιοχής και τον πολιτισμό του τόπου μας. Με τους δασκάλους χορού και χορωδίας, με τους μουσικούς που συνεργαζόμαστε, στις εκδηλώσεις (μουσικοχορευτικές αλλά και γενικότερα πολιτιστικές) που διοργανώνουμε ή συμμετέχουμε, στα πανηγύρια που συμμετέχουμε, ακολουθούμε πιστά τα βήματα της παράδοσης του τόπου μας αλλά και ευρύτερα του έθνους μας. Οι φορεσιές είναι πάντα προσεγμένες και από το 2006 στην ιματιοθήκη μας βρίσκεται αντίγραφο της αστικής γυναικείας φορεσιάς του Πύργου (από τα μέσα του 19ου αιω.) – το πρωτότυπο βρίσκεται στο Ίδρυμα Βασίλη Παπαντωνίου (πρώην Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα “Β. Παπαντωνίου”) στο Ναύπλιο. 

Θεωρείται πως η νέα γενιά της τεχνολογίας και των social media αγαπά την παράδοση; + Πιστεύετε πως το σχολείο θα έπρεπε να δίνει παραπάνω βάση στον τομέα του πολιτισμού και της παράδοσης; 

Εννοείται ότι η νέα γενιά αγαπά την παράδοση, αν τη γνωρίσει, αν της δώσεις κίνητρο και λόγο θα την αγαπήσει. Το πιο ενδιαφέρον με τους εφήβους μας αλλά και τα πιο μικρά παιδιά που έχουμε στο Λύκειο είναι ότι ακολουθούν συνειδητά κάτι που δεν είναι του συρμού… δεν είναι ίσως της μόδας … έρχονται όμως ανελλιπώς και δεν χάνουν μάθημα. Χρησιμοποιούν δε την τεχνολογία για να προβάλλουν παραστάσεις μας και να ενημερωθούν και για τις δράσεις άλλων Λυκείων. Εμείς σαν διοίκηση μαζί με τους δασκάλους μας ερχόμαστε βοηθητικοί στο έργο του σχολείου. Μακάρι το σχολείο να έχει περισσότερα πολιτιστικά προγράμματα  και να μη στηρίζεται στην έμπνευση και το μεράκι μεμονωμένων και χαρισματικών δασκάλων, που βρίσκουν τρόπους να υποστηρίζουν την παράδοση του τόπου μας. Εμείς πάντα είμαστε αρωγοί του σχολείου γιατί είμαστε πιο ειδικοί να διδάξουμε το μύθο, να δέσουμε το μαντήλι, να δείξουμε την περιοχή του χορού στο χάρτη.. Όλα χρειάζονται συνεργασία και εμείς την έχουμε με πολλά σχολεία –δημοτικά κυρίως- της πόλης μας. 

Σε λίγες ημέρες πραγματοποιείται η εκδήλωση Mare Nostrum. Μιλήστε μας λίγο για αυτή. Τι να περιμένουμε; 

Η παράσταση είναι ένα αφιέρωμα στη Μεσόγειο, τη χιλιοτραγουδισμένη κ αιώνια αγαπημένη. Mare Nostrum η θάλασσά μας, όχι με την έννοια που χρησιμοποιήθηκε αιώνες πριν, αλλά με την έννοια μιας θάλασσας που περικλείει μέσα της και συνδέει λαούς και πολιτισμούς. Μια θάλασσα ανταγωνισμών και συγκρούσεων, αλλά και γέφυρα ανταλλαγών και πολιτισμικής αλληλεπίδρασης. Αναγνωριζόμαστε όλοι οι λαοί της σ΄αυτήν είτε είμαστε στο Τελ Αβίβ και στη Βηρυτό, είτε στην Αλεξάνδρεια και στο Αλγέρι, είτε στη Βαρκελώνη και στη Νάπολη, είτε στη Μασσαλία και στον Πειραιά. Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Ισραήλ, Μαρόκο, Τουρκία, Μάλτα, Αίγυπτος, Πορτογαλία, Ισπανία, γνώριμοι και εμβληματικοί τόποι της Μεσογείου που συνυπάρχουν αιώνες, επικοινωνούν με μουσικές, τραγούδια και χορούς και νιώθουν ότι τους ενώνει η μεγάλη αγκαλιά της. Μία θάλασσα, μία μουσική, μία κληρονομιά, σε μια ξεχωριστή  παράσταση μουσικής, λόγου και χορού.

Όπως και άλλες παραστάσεις μας έτσι και η φετινή έχουν πάντα ένα μήνυμα να μεταφέρουν. Στηρίζουν την πολιτιστική παράδοση του λαού μας αλλά φέτος κάνουμε κάτι διαφορετικό, μια σύνδεση πολλών λαών γύρω από τη Μεσόγειο θεωρώντας ότι όλοι μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά, ειρηνικά και δημιουργικά. Και όπως και στην αρχαιότητα από την Κάτω Ιταλία, τη Μεγάλη Ελλάδα, τον Κρότωνα, τη Μασσαλία, την Αίγυπτο, την Κορσική, τη Ρόδο έρχονταν αθλητές στην Ολυμπία έτσι και τώρα σε εκατομμύρια ανθρώπους στέλνουμε το μήνυμα της Ειρήνης και της Εκεχειρίας, της συναδέλφωσης και της ευγενικής άμιλλας.

Είμαστε πολύ περήφανοι που η παράστασή μας εντάσσεται στο Διεθνές Φεστιβάλ Τεχνών της Αρχαίας Ολυμπίας που για άλλο ένα καλοκαίρι προβάλλει τον πολιτισμό  στον τόπο μας αλλά και στη χώρα ολόκληρη, αφού στο πλαίσιό του παρουσιάζονται παραστάσεις και μουσικές εκδηλώσεις ποιοτικές που αφορούν μεγάλη μερίδα του κοινού, του ντόπιου αλλά και τους χιλιάδες τουρίστες και επισκέπτες της Ολυμπιακής Γης. Η Ολυμπία και το Φεστιβάλ της είναι θεματοφύλακας των Ολυμπιακών Αξιών και των αξιών του παγκόσμιου πολιτισμού. Ετσι αναδεικνύει τον τόπο μας και την ιστορία του. Την Ιερά Αλτι, τον Ερμή του Πραξιτέλη, το Ναό της Ηρας, τη Νίκη του Παιωνίου, τον Αλφειό ποταμό και τον Κρόνιο λόφο. Γεννήθηκα στην Ολυμπία!,  είπε ο Νομπελίστας Γιώργος Σεφέρης και το επαναλαμβάνουμε και εμείς!

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας ως πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου;

Τα σχέδια δε σταματούν ποτέ. Όταν τελειώνει μια εκδήλωση έχει ήδη αρχίσει να ετοιμάζεται η επόμενη. Στο πρόγραμμά μας άμεσα είναι α) η πραγματοποίηση ημερίδας με ζητήματα α) την πολιτιστική διαχείριση του δημοτικού τραγουδιού και του χορού και την εφαρμογή τους στην εκπαίδευση –  παρουσίαση κεφαλόδεσμων κ΄παραδοσιακών φορεσιών με σύγχρονη αναφορά στην «αναγκαιότητα» ή μη της τήρησης ορίων στην χρήση τους αλλά και με ενεργή σύμπραξη των συμμετεχόντων β) ο εμπλουτισμός της ιματιοθήκης μας και γ) για την αρχή του 2025 τα «Χαραλάμπεια» μια μουσικοχορευτική παράσταση που κάνουμε κάθε χρόνο με τη συμμετοχή όλων των τμημάτων μας προς τιμήν του προστάτη Αγίου Χαραλάμπους της πόλης του Πύργου.

«Mare Nostrum – Η δική μας θάλασσα»

Την Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024, ώρα 9.30μμ

Τιμές εισιτηρίων:

Γενική είσοδος 15 €

Παιδικό, φοιτητές, πολύτεκνοι, ΑΜΕΑ, άνεργοι: 10 ευρώ

Προπώληση:

Βιβλιοπωλείο ΚΟΡΚΟΛΗΣ (Ερμού 3, Πύργος), Lookit’sJourneyTime Λουκάς

Δημακόπουλος (Λετρίνων 4 – Πύργος) , Βιβλιοπωλείο ΒΙΒΛΙΟΠΑΝΟΡΑΜΑ (Αθανασίου

Διάκου 2, Αμαλιάδα), Πολιτιστικός Σύλλογος Έλισσα –Αμαλιάδα (694 721 2941), «Strigas

Travel» Ζαχάρω, «ChristianoupolisTravel» Κυπαρισσία, Κατάστημα 4Seasons –Κρέστενα

(τηλ. 26250 23166), ΚΛΕΨΥΔΡΑ –Κρέστενα (τηλ. 6948980460 Τουρής Κώστας) «ΡΟΔΟΝ

ΚΑΦΕ» – Αρχ. Ολυμπία

Για την μετακίνησή σας μπορείτε να απευθυνθείτε στα τουριστικά πρακτορεία:

Lookit’sJourneyTime Λουκάς Δημακόπουλος (Λετρίνων 4, Πύργος, τηλ. 2621081300)

«Strigas Travel» Ζαχάρω, (τηλ : 26250 33517, 6934150407,«Christianoupolis Travel» Κυπαρισσία (τηλ. 2761 025456),Chrysanthakopoulos Travel Services, Ανδραβίδα (τηλ. 6972257395)


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα