1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Ορθοδοξια

Η επέτειος της Άλωσης της Πόλης στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης – Thestival


Την Τετάρτη 29η Μαΐου 2024, Εορτή της Μεσοπεντηκοστής και ανήμερα της θλιβερής επετείου της Αλώσεως της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς το 1453, ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης κ. Φιλόθεος χοροστάτησε κατά την Θεία Λειτουργία και κήρυξε τον θείο λόγο στον Καθεδρικό Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας Θεσσαλονίκης.

Με αφορμή μάλιστα αυτή την επέτειο της Άλωσης, το απόγευμα της ιδίας ημέρας πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό της Αγίας Γλυκερίας, στην περιοχή Κωνσταντινουπολίτικα, Αρχιερατικό Μνημόσυνο για τον τελευταίο Αυτοκράτορα του Βυζαντίου Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, προεξάρχοντος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Φιλοθέου.

Στη συνέχεια, ακολούθησε μουσική εκδήλωση μνήμης στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού, κατά τη διάρκεια της οποίας ερμηνεύθηκαν με τη συνοδεία ορχήστρας τραγούδια και θρήνοι για την Άλωση της Πόλης από τους Πρωτοψάλτες της Ιεράς Μητροπόλεως κυρίους Χρήστο Χαλκιά, Αθανάσιο Ξενούδη, Παναγιώτη Δρακόπουλο και Στυλιανό Ζαχαρίου. Την εξιστόρηση του χρονικού της Άλωσης αλλά και την αφήγηση των θρύλων με σχετικό περιεχόμενο ανέλαβε η κ. Ιφιγένεια Παραστατίδου.
Την εκδήλωση με την παρουσία τους τίμησαν τόσο ο Παναγιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Φιλόθεος και ο Δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη κ. Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, οι οποίοι απηύθυναν χαιρετισμό προς τους παρευρισκόμενους, όσο και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, Ιερείς της Μητροπόλεως και πλήθος κόσμου. Συγκινητική στιγμή για τη βραδιά της εκδήλωσης υπήρξε η άφιξη του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου κ. Ανθίμου, ο οποίος έγινε δεκτός εν μέσω θερμού χειροκροτήματος.

Μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης τιμήθηκαν ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος, ο Δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη κ. Ιγνάτιος Καϊτεζίδης και ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού πρωτοπ. Χρήστος Βρατζίδης.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης με το Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη.


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα