1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Χωρίς κατηγορία

Είναι αλήθεια ότι ένα μήλο σε ξυπνάει καλύτερα από τον καφέ το πρωί;


Τα τελευταία χρόνια κυκλοφορεί ευρέως και σε διάφορες παραλλαγές ο τίτλος «ένα μήλο σε ξυπνάει καλύτερα από τον καφέ». Ισχύει, όμως;

Εν αρχή ην ο καφές…

…και η καφεΐνη του: Η κύρια δραστική ουσία στον καφέ είναι η καφεΐνη, η οποία είναι γνωστή για τις διεγερτικές της ιδιότητες. Η καφεΐνη επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα, αυξάνοντας την εγρήγορση και μειώνοντας την κούραση.

…και η άμεση επίδρασή της: Ο καφές μπορεί να έχει άμεση επίδραση στην ενεργητικότητα και την εγρήγορση λόγω της ταχείας απορρόφησης της καφεΐνης από το σώμα.

Ναι, αλλά ένα μήλο την ημέρα…

Σου δίνει ενέργεια: Τα μήλα περιέχουν φυσικά σάκχαρα, όπως η φρουκτόζη, που μπορούν να προσφέρουν μια σταδιακή και σταθερή πηγή ενέργειας.

Περιέχει επίσης βιταμίνες και φυτικές ίνες που συμβάλλουν στη γενική ευεξία και μπορούν να τονώσουν την ενέργειά μας κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Βοηθά και στην ενυδάτωση: Τα μήλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, που συμβάλλει στην ενυδάτωση του σώματος, κάτι που είναι σημαντικό για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου και την ενεργητικότητα.

Συμπερασματικά, αν και το μήλο δεν περιέχει καφεΐνη και δεν έχει την άμεση διεγερτική επίδραση που έχει ο καφές, μπορεί να παρέχει μια πιο ήπια και σταθερή πηγή ενέργειας μέσω των φυσικών σακχάρων και των θρεπτικών συστατικών του. Για κάποιους ανθρώπους, αυτό μπορεί να είναι πιο ευεργετικό για τη διατήρηση της ενέργειας και της συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ωστόσο, η ενέργεια και η εγρήγορση εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το άτομο και τις προτιμήσεις του. Κάποιοι μπορεί να προτιμούν την άμεση επίδραση της καφεΐνης, ενώ άλλοι μπορεί να βρίσκουν ότι ένα μήλο τους δίνει μια πιο σταθερή πηγή ενέργειας.

Και άλλα κόλπα για να ξυπνάμε καλύτερα

Πέρα από τα κλασικά, να τηρείς σταθερό ωράριο ύπνου, πηγαίνοντας στο κρεβάτι πάνω-κάτω την ίδια ώρα ακόμα και τα Σαββατοκύριακα, να κοιμάσαι από 7 έως 9 ώρες, ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού σου, και να διατηρείς το υπνοδωμάτιο δροσερό, σκοτεινό και ήσυχο, υπάρχουν μερικά ακόμα κόλπα που θα κάνουν τα πρωινά σου ξυπνήματα καλύτερα και πιο εύκολα.

Φυσικό φως:
– Έκθεση στο φως του ήλιου: Προσπάθησε να εκτίθεσαι στο φυσικό φως του ήλιου το πρωί. Αυτό βοηθά να ρυθμιστεί το βιολογικό ρολόι του σώματος και να ξυπνήσεις πιο εύκολα.
– Απόφυγε την έντονη τεχνητή φωτεινότητα τη νύχτα: Περιόρισε την έκθεση σε οθόνες (κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές, τηλεοράσεις) πριν τον ύπνο.

Σωματική δραστηριότητα:
– Πρωινή άσκηση: Ακόμη και μια σύντομη βόλτα ή μερικές διατάσεις μπορούν να κάνουν θαύματα στα πρωινά σου επίπεδα ενέργειας.
– Τακτική άσκηση: Η τακτική άσκηση κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να βελτιώσει τη συνολική ποιότητα του ύπνου.

Υγιεινή διατροφή:
– Ισορροπημένο πρωινό: Ένα υγιεινό πρωινό που περιέχει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπη μπορεί να σου δώσει την ενέργεια που χρειάζεσαι για να ξεκινήσεις την ημέρα σου.
– Απόφυγε τα βαριά γεύματα πριν τον ύπνο: Ένα ελαφρύ βραδινό γεύμα μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη ποιότητα ύπνου.

Ρουτίνα πριν τον ύπνο:
– Χαλαρωτικές δραστηριότητες: Ασχοληθείτε με χαλαρωτικές δραστηριότητες όπως διάβασμα, διαλογισμό ή ένα μπάνιο πριν τον ύπνο.
– Απόφυγε την καφεΐνη και το αλκοόλ: Προσπάθησε να περιορίσεις την κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ τουλάχιστον 4-6 ώρες πριν τον ύπνο.

 


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα