1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Συνταγες

Γιατί ασπρίζει η σοκολάτα;


Το άσπρισμα της σοκολάτας

Η σοκολάτα είναι ένα από τα αγαπημένα γλυκά μικρών και μεγάλων, με μοναδική γεύση. Πολλοί, μάλιστα, συνδέουν την έννοια του γλυκού με αυτή της σοκολάτας. Ωστόσο, όλοι μας θα έχουμε παρατηρήσει, ότι πολλές φορές εμφανίζονται στην εξωτερική επιφάνεια της σοκολάτας κάποια άσπρα στίγματα (λέγεται και sugar bloom), με αποτέλεσμα να μπαίνουμε στο δίλημμα αν πρέπει να την καταναλώσουμε ή όχι. Αυτό το φαινόμενο είναι κυρίως σε συσκευασίες σοκολάτας που έχουν ανοιχτεί, χωρίς ωστόσο να περιορίζεται μόνο εκεί.

Η απάντηση στο πρώτο ερώτημα είναι ασφαλώς και μπορούμε να την καταναλώσουμε. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που επηρεάζει μόνο οπτικά, επομένως παραμένει ασφαλής για κατανάλωση.

Γιατί ασπρίζει η σοκολάτα;

Η πρώτη αιτία, του φαινομένου αυτού, οφείλεται στη ζάχαρη που περιέχει σε συνδυασμό με τη υγρασία που έρχεται σε επαφή. Η ζάχαρη στην επιφάνεια έρχεται σε επαφή με την υγρασία και διαλύεται στο νερό. Στην συνέχεια εξατμίζεται ξανά το νερό από την επιφάνεια, αφήνοντας τα άσπρα στίγματα, που ουσιαστικά είναι ζάχαρη. Αυτό μπορεί να συμβεί εάν αποθηκεύσουμε την σοκολάτα σε περιβάλλον με υγρασία ή την εναλλάσσουμε από υγρό περιβάλλον σε θερμό.

Η άλλη αιτία, που είναι και η πιο συχνή, οφείλεται στο λίπος που περιέχει η σοκολάτα. Το βούτυρο κακάο, λοιπόν, διαλύεται και βγαίνει στην επιφάνεια της σοκολάτας. Όταν εξατμιστεί θα αφήσει στην επιφάνεια την γνωστή λευκή σκόνη. Αυτό συμβαίνει όταν η σοκολάτα παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αποθήκευση-Συντήρηση

Για να αποφύγουμε αυτή την οπτικά δυσάρεστη εικόνα, μπορούμε να εφαρμόσουμε κάποια μέτρα κατά την αποθήκευση της σοκολάτας. Δεν τοποθετούμε στο ψυγείο την σοκολάτα μας, καθώς εκεί έχει υψηλά επίπεδα υγρασίας. Αντιθέτως, επιλέγουμε ένα ξηρό και δροσερό μέρος. Στην ιδανική περίπτωση, η θερμοκρασία θα πρέπει να είναι σταθερά γύρω στους 15°C έως 18°C.

Άμα έχουμε διαθέσιμο έναν περιέκτη που κλείνει ερμητικά, την τοποθετούμε εκεί. Επίσης, κρατάμε την σοκολάτα μακριά από το φως και τρόφιμα με έντονη μυρωδιά.


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα