1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Διεθνη

Βάζει στο στόχαστρο την Κύπρο για τη στήριξη στο Ισραήλ


Η Χεζμπολάχ δηλώνει παρών στην κρίση που είναι σε εξέλιξη στην περιοχή ενώ την ίδια στιγμή βάζει και την Κύπρο στο στόχαστρο.

Η φωτιά συνεχίζει να καίει στη Μέση Ανατολή οκτώ μήνες μετά την εισβολή της Χαμάς σε ισραηλινό έδαφος και τον πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή της Γάζας. Στο πλευρό της Χαμάς βρίσκεται και η λιβανέζικη Χεζμπολάχ η οποία επιτίθεται με ρουκέτες προς το Ισραήλ δηλώνοντας παρών στην κρίση που είναι σε εξέλιξη στην περιοχή ενώ την ίδια στιγμή βάζει και την Κύπρο στο στόχαστρο.

Ο αρχηγός της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα τόνισε την Τετάρτη (19/6) ότι εάν η Κύπρος εξακολουθήσει να επιτρέπει στο Ισραήλ να χρησιμοποιεί τα αεροδρόμια και τις βάσεις της για στρατιωτικούς σκοπούς, αυτό θα σήμαινε ότι «έχει γίνει μέρος του πολέμου» και η Χεζμπολάχ «θα το αντιμετωπίσει» αναλόγως.

Ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ προειδοποίησε ότι θα πολεμήσουν «χωρίς κανόνες» και «χωρίς όρια» σε περίπτωση ενός ευρύτερου πολέμου με το Ισραήλ και ότι πουθενά στο Ισραήλ δεν θα είναι ασφαλές από τις επιθέσεις της Χεζμπολάχ.

Επίσης, σύμφωνα με το Reuters, σε τηλεοπτικό διάγγελμα είπε ότι περιλαμβάνονται πιθανοί στόχοι στη Μεσόγειο Θάλασσα. Ο Νασράλα επιπλέον, απείλησε για πρώτη φορά την Κύπρο, λέγοντας ότι η Χεζμπολάχ θα μπορούσε να τη θεωρήσει «μέρος του πολέμου».

Νίκος Χριστοδουλίδης: «Δεν εμπλεκόμαστε στις πολεμικές συρράξεις»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε, στο περιθώριο της τελετής αποφοίτησης του Πανεπιστημίου Κύπρου, ότι «αυτό που έχω να απαντήσω είναι ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εμπλέκεται με κανένα τρόπο στις πολεμικές συρράξεις».

Επιπλέον πρόσθεσε: «Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι μέρος του προβλήματος, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέρος της λύσης και ο ρόλος μας αυτός, όπως εκδηλώνεται, για παράδειγμα, μέσα από τον ανθρωπιστικό διάδρομο, αναγνωρίζεται όχι μόνο από τον αραβικό κόσμο, αλλά από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας. Άρα, επαναλαμβάνω, η Κύπρος, η χώρα μας δεν εμπλέκεται σε καμία απολύτως περίπτωση και δεν είναι μέρος του προβλήματος. Αντίθετα, μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες αποδεικνύουμε στην πράξη ότι είμαστε μέρος της λύσης».

Πάντως, ερωτηθείς αν υπάρχει ακόμα δίαυλος επικοινωνίας είτε με τη Χεζμπολάχ είτε με την κυβέρνηση του Λιβάνου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε: «Φυσικά υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας και με την κυβέρνηση του Λιβάνου και με την κυβέρνηση στο Ιράν. Υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας μέσω της διπλωματικής οδού».

Σε ερώτηση αν τον ανησυχούν οι δηλώσεις του Χασάν Νασράλα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέφερε: «Δεν είναι ευχάριστες οι δηλώσεις, αλλά δεν ανταποκρίνονται σε καμία απολύτως περίπτωση σε αυτό που επιχειρείται, στο να παρουσιαστεί μια εικόνα ότι η Κύπρος εμπλέκεται στις πολεμικές επιχειρήσεις. Σε καμία απολύτως περίπτωση».

Τέλος, ερωτηθείς αν θα έχει επικοινωνία με ξένους ηγέτες για αυτές τις τοποθετήσεις του επικεφαλής της Χεζμπολάχ, ο Νίκος Χριστοδουλίδης απάντησε: «Σίγουρα, μέσω της διπλωματικής οδού αλλά, επαναλαμβάνω, το τι πράττει η Κυπριακή Δημοκρατία είναι δημόσιο, δεν είναι εν κρυπτώ. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος».

Οι απειλές του Ισραήλ για ολοκληρωτικό πόλεμο

Είχαν προηγηθεί οι απειλές από την πλευρά του Ισραήλ με τον υπουργό Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ, να ανακοινώνει πως η απόφαση για έναν ολοκληρωτικό πόλεμο κατά της Χεζμπολάχ πλησιάζει. 

Η κλιμάκωση της ρητορικής ήρθε μετά τη δημοσιοποίηση βιντεοσκοπημένου υλικού από την υπερπτήση ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους παρακολούθησης της Χεζμπολάχ πάνω από τη βόρεια πόλη Χάιφα, το οποίο περιλαμβάνει εικόνες από ευαίσθητες τοποθεσίες και γειτονιές πολιτών, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «The Guardian».

Η μετάδοση του υλικού ερμηνεύτηκε ευρέως ως μια ελάχιστα συγκαλυμμένη απειλή κατά της Χάιφα και έρχεται καθώς συνεχίζονται οι διασυνοριακές ανταλλαγές μεταξύ των δύο πλευρών. Την περασμένη εβδομάδα το βόρειο Ισραήλ επλήγη από το σφοδρότερο μπαράζ της Χεζμπολάχ στον πόλεμο μετά τη δολοφονία από το Ισραήλ ενός ανώτερου διοικητή της λιβανέζικης οργάνωσης.

Μετά τις απειλές του επικεφαλής της Χεζμπολάχ, Σαγιέντ Χασάν Νασράλα, να καταστρέψει τα λιμάνια της Χάιφα που διαχειρίζονται κινεζικές και ινδικές εταιρείες, ο Κατζ δήλωσε σε ανάρτησή του στο Χ (πρώην Twitter): «Πλησιάζουμε πολύ κοντά στη στιγμή που θα αποφασίσουμε για την αλλαγή των κανόνων του παιχνιδιού εναντίον της Χεζμπολάχ και του Λιβάνου».

«Σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο, η Χεζμπολάχ θα καταστραφεί και ο Λίβανος θα υποστεί σοβαρή ήττα», πρόσθεσε.

Ο στρατός του Ισραήλ δήλωσε αργότερα ότι «τα επιχειρησιακά σχέδια για μια επίθεση στο Λίβανο εγκρίθηκαν και επικυρώθηκαν και ελήφθησαν αποφάσεις για τη συνέχιση της αύξησης της ετοιμότητας των στρατευμάτων στο πεδίο της μάχης».

Τα σχόλια του Κατζ ήρθαν καθώς οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) δήλωσαν την Τρίτη ότι είχαν εγκρίνει τα σχέδια μάχης στον Λίβανο. Οι IDF δήλωσαν ότι οι στρατηγοί πραγματοποίησαν αξιολόγηση, κατά την οποία «εγκρίθηκαν τα επιχειρησιακά σχέδια για μια επίθεση στο Λίβανο», συμπεριλαμβανομένης της «επιτάχυνσης της ετοιμότητας των δυνάμεων στο πεδίο».

Οι προειδοποιήσεις ήρθαν λίγες ώρες αφότου η Χεζμπολάχ δημοσίευσε πλάνα εννέα λεπτών από drone που συγκεντρώθηκαν από την υπερπτήση παρακολούθησης περιοχών στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων των λιμανιών και των αεροδρομίων της βασικής βόρειας πόλης Χάιφα.

Η απόφαση να μεταδοθεί το υλικό, το οποίο είχε εικόνες από κατοικημένες και στρατιωτικές τοποθεσίες στη Χάιφα και γύρω από αυτήν, συμπεριλαμβανομένων λιμενικών εγκαταστάσεων, φάνηκε να απευθύνεται τόσο στο ισραηλινό κοινό όσο και σε ένα ευρύτερο διεθνές κοινό.

Την περασμένη εβδομάδα η Χεζμπολάχ εκτόξευσε εκατοντάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ρουκέτες, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 200 σε μία μόνο ημέρα, και ο ισραηλινός στρατός έπληξε στόχους της Χεζμπολάχ σε αντάλλαγμα.

 


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα