1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Tips

Αυτή είναι η καλύτερη ώρα για να πιεις καφέ


Φτιάχνεις κι εσύ καφέ με το που ξυπνάς; Ίσως να μην κάνεις πολύ καλά, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες που έρχονται να ρίξουν φως στο ερώτημα που έγινε viral τελευταία στο TikTok και το οποίο λέει πως υπάρχει περίπτωση για τη νύστα που νιώθουμε αργά το μεσημέρι-νωρίς το απόγευμα να φταίει το πόσο νωρίς πίνουμε καφέ.

Αν και όπως εξήγησε στους New York Times η Marilyn Cornelis, ερευνήτρια καφεΐνης στο Northwestern University Feinberg School of Medicine, «ο κάθε οργανισμός ανταποκρίνεται διαφορετικά στην καφεΐνη», οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι η καφεΐνη ανταγωνίζεται την αδενοσίνη, μια φυσική χημική ουσία στο σώμα που προάγει την υπνηλία.

Ο Michael Grandner, διευθυντής του ερευνητικού προγράμματος ύπνου και υγείας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, δήλωσε στους Times ότι χρειάζονται περίπου 20 έως 30 λεπτά για να νιώσουμε τις επιπτώσεις της καφεΐνης αφού απορροφηθεί στην κυκλοφορία του αίματος. Γι’ αυτό, πρόσθεσε, ο ίδιος περιμένει 30 έως 60 λεπτά αφότου ξυπνήσει για να φτιάξει τον πρώτο καφέ της ημέρας.

Η ιδέα είναι ότι δεδομένου ότι η αδενοσίνη συσσωρεύεται κατά τη διάρκεια της ημέρας, το να πίνεις καφέ με το που ξυπνάς το πρωί θα σου έδινε «λιγότερη έκρηξη» επειδή τα επίπεδα αδενοσίνης βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο.

Η Dr. Deborah Lee, ειδικός στον ύπνο της βρετανικής εταιρείας Get Laid Beds, συμβουλεύει επίσης να πίνουμε τον πρώτο μας καφέ τουλάχιστον 45 λεπτά αφού ξυπνήσουμε. «Η ορμόνη της κορτιζόλης [του στρες] ακολουθεί έναν ρυθμό που είναι συγκεκριμένος για τον κύκλο ύπνου του καθενός», εξήγησε η ίδια στη Mirror. «Τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης μπορεί να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και αν είναι ήδη στο αποκορύφωμά τους όταν ξυπνάμε, η κατανάλωση καφέ με το που ανοίξουμε τα μάτια μας μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Μπορεί ακόμη και να προκαλέσει ανοσία στην καφεΐνη για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Πηγή: New York Post 


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα