1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Χωρίς κατηγορία

Αγία Μαρίνα Βόνης: Ο θρύλος για το πώς χτίστηκε η Μονή


Η Μονή της Αγίας Μαρίνας στην Βόνη, που πανηγυρίζει σήμερα (17/7) συγκεντρώνει κάθε χρόνο, τέτοιες μέρες, το περισσότερο πλήθος πιστών από οποιοδήποτε άλλο μοναστήρι στην Κρήτη.

Το μοναστήρι έγινε γνωστό για την θαυματουργή εικόνα της Αγίας Μαρίνας. Η χάρη και τα θαύματά της είναι τόσο ξακουστά, που την περίοδο της εορτής της Αγίας, πιστοί από όλο το Ηράκλειο σχηματίζουν ουρές χιλιομέτρων για να προσκυνήσουν.

Πολλοί είναι και αυτοί που έχουν τάμα στην Αγία Μαρίνα και έρχονται πεζή ως το μοναστήρι από το Ηράκλειο ή άλλες περιοχές. 

Οι ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι η μονή χτίστηκε το 1895 από τον Ιωάννη Καπαρουνάκη από το Θραψανό. Μαρμάρινη επιγραφή στην είσοδο του μικρού ναού αναφέρει: «Ο ιερός ούτος ναός ωκοδμήθη ευλάβει εισφορά και φροντίδι του ευσεβούς Ιωάννου Α. Καπαρουνάκη εκ Θραψάνου εν έτει 1901». Ο λόγος, όμως, για τον οποίο ο Καπαρουνάκης έχτισε την μονή, περιτριγυρίζεται από διάφορους θρύλους. 

Σύμφωνα με έναν τοπικό θρύλο, ο Καπαρουνάκης περνούσε από τη θέση του σημερινού μοναστηριού για το χωριό του και σταμάτησε στο σημείο για να δροσιστεί, διότι δεν ένιωθε καλά. Ήπιε από το άγιασμα και αμέσως εξαφανίστηκαν τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε. Υπήρχε ήδη ένα μικρό εκκλησάκι του 14ου-15ου αιώνα, στο σημείο που ανάβλυζε το αγίασμα, αλλά ήταν ιδιοκτησία ενός Τούρκου, του Χοσρέφ Πασά, ο οποίος δεν ήθελε να αφήσει την ανέγερση του μοναστηριού. Λέγεται ότι η Αγία Μαρίνα τότε επενέβη και τιμώρησε τον Τούρκο, καθώς αρρώστησαν και τα τρία του παιδιά. Αφού κατάλαβε τι είχε συμβεί, ο Τούρκος βρήκε τον Καπαρουνάκη και του παραχώρησε την ιδιοκτησία.

Ένας άλλος τοπικός θρύλος λέει ότι πολλά χρόνια πριν ακόμα πάρει τη σημερινή του μορφή το μοναστήρι, οι Τούρκοι κατείχαν τα εδάφη της Βόνης. Εκεί που βρίσκεται σήμερα το μικρό εκκλησάκι, υπήρχε μονάχα ένα μικρό ιερό που είχε καλυφθεί από τους θάμνους. Όταν οι Τούρκοι πουλούσαν τα κτήματά τους, κάποια νύχτα η Αγία Μαρίνα εμφανίστηκε στον ύπνο του Καπαρουνάκη.

Τον προέτρεψε να αγοράσει αυτός τα κτήματα για να μην πέσουν στα χέρια κάποιου Τούρκου που ενδιαφερόταν. Ο άνθρωπος αυτός βρήκε το ιερό που είχε καλυφθεί από τους θάμνους και το 1901 κτίστηκε το μοναστήρι. Από τότε άρχισαν τα θαύματά της. Σε καθημερινή σχεδόν βάση οι κάτοικοι ρωτούσαν ο ένας τον άλλον τί θαύμα έκανε η Αγία Μαρίνα. Σήμερα μπορούμε να δούμε τμήμα του παλιού ναού στην αψίδα του ιερού, όπου σώζονται λίγες τοιχογραφίες.

Η Αγία Μαρίνα θεωρείται προστάτιδα των άρρωστων παιδιών και υπάρχουν μαρτυρίες για θαύματα στη μονή. Εντύπωση προκαλεί το δωμάτιο με τα διάφορα προσωπικά είδη όσων έζησαν το θαύμα τους, όπως π.χ. πατερίτσες.


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα