1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Παιδι

Άκρως επικίνδυνη για τα παιδιά η καθιστική ζωή


Από τι κινδυνεύουν, τι μπορεί να αντισταθμίσει τον κίνδυνο

Η καθιστική ζωή κρύβει σοβαρότατους κινδύνους και για τα παιδιά, αφού τα παιδιά που κάθονται περισσότερο από έξι ώρες την ημέρα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής λιπώδους ηπατικής νόσου και κίρρωσης του ήπατος μέχρι να γίνουν νεαροί ενήλικες, υποστηρίζει νέα μελέτη.

Τα παιδιά έχουν 15% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν λιπώδη ηπατική νόσο μέχρι την ηλικία των 25 ετών για κάθε μισή ώρα καθιστικής ζωής επιπλέον, άνω των 6 ωρών καθημερινά, ανακάλυψαν ερευνητές.

Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η ελαφριά σωματική δραστηριότητα μπορεί να έχει προστατευτική δράση.

Οι πιθανότητες σοβαρής λιπώδους ηπατικής νόσου μειώνονταν κατά 33% για κάθε μισή ώρα ελαφριάς σωματικής δραστηριότητας επιπλέον, πέραν των τριών ωρών την ημέρα, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

«Το πιο αποτελεσματικό αντίδοτο στις καταστροφικές επιπτώσεις που έχει για την υγεία η καθιστική ζωή στην παιδική ηλικία δεν είναι η πολυδιαφημιζόμενη μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα των 60 λεπτών την ημέρα, αλλά μάλλον μια ελαφριάς έντασης σωματική δαστηριότητα 3-4 ωρών την ημέρα», ανέφερε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Andrew Agbaje, αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας και υγείας του παιδιού στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας.

Παραδείγματα σωματικής δραστηριότητας ελαφριάς έντασης είναι το παιχνίδι σε εξωτερικό χώρο, στην παιδική χαρά, η βόλτα με τον σκύλο, τα ψώνια, το περπάτημα και η ποδηλασία, ανέφεραν οι ερευνητές.

Πώς επηρεάζει το συκώτι η καθιστική ζωή

Για τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από σχεδόν 2.700 παιδιά στη Βρετανία που φορούσαν κατά διαστήματα συσκευή καρπού για να παρακολουθούν την καθημερινή τους δραστηριότητα από την ηλικία των 11 έως τα 24 χρόνια τους.

Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε υπέρηχο ήπατος στις ηλικίες των 17 και των 24 ετών, για να αξιολογηθεί το λιπώδες ήπαρ και να ελεγχθούν για ενδείξεις ουλοποίησης στο συκώτι.

Σύμφωνα με την Cleveland Clinic, η συσσώρευση λίπους στο συκώτι μπορεί να προκαλέσει ουλές, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε δυνητικά θανατηφόρες καταστάσεις, όπως η ηπατική ανεπάρκεια και ο καρκίνος του ήπατος.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, περίπου το 20% των συμμετεχόντων είχαν αναπτύξει λιπώδη ηπατική νόσο μέχρι την ηλικία των 24 ετών. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Agbaje, το εύρημα αυτό είναι εντυπωσιακό, επειδή ο κίνδυνος λιπώδους ηπατικής νόσου οκταπλασιάστηκε μέσα σε μόλις επτά χρόνια, τη στιγμή που, σύμφωνα με τον ίδιο, κάτι τέτοιο δεν θα αναμενόταν πριν από την ηλικία των 45 ετών.

Οι μισοί από τους 24χρονους με λιπώδη ηπατική νόσο είχαν σοβαρή νόσο, διαπίστωσαν επίσης οι ερευνητές. Ένας στους 40 νεαρούς ενήλικες είχε ήδη σημάδια ουλών στο ήπαρ και τρεις στους 1.000 θα μπορούσαν να διαγνωστούν με κίρρωση.

«Το ευρύ κοινό πρέπει να γνωρίζει αυτόν τον κίνδυνο της καθιστικής ζωής για την υγεία των παιδιών, των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων», υπογράμμισε ο Agbaje. «Η προχωρημένη λιπώδης ηπατική νόσος και η κίρρωση του ήπατος, που είναι σοβαρές ουλές και σκλήρυνση του ήπατος, θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο μελλοντικού καρκίνου του ήπατος ή μεταμόσχευσης ήπατος».

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Gut and Liver και παρουσιάστηκε ταυτόχρονα στο ετήσια συνέδριο της Ενδοκρινολογικής Εταιρείας στη Βοστώνη.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σάρα Φέργκιουσον: Δηλώνει «καλύτερα από ποτέ» μετά τη διάγνωση δύο καρκίνων

Μελάνωμα: Τι είναι ο κανόνας ABCDE που βοηθά στην έγκαιρη διάγνωσή του

Το μυστικό για μία ευτυχισμένη σχέση μπορεί να κρύβεται σε μία μάσκα

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα