1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Παιδι

Τι συμπτώματα προκαλεί η long COVID σε παιδιά και εφήβους


Παρατηρούνται σημαντικές διαφορές αναλόγως με την ηλικία των παιδιών, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Τα συμπτώματα που προκαλεί η εμμένουσα λοίμωξη από τον κορωνοϊό (Long COVID) παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των παιδιών και των εφήβων, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι στα παιδιά ηλικίας 6 έως 11 ετών, τα πιο συχνά επίμονα συμπτώματα της COVID είναι προβλήματα ύπνου και γαστρεντερικά ενοχλήματα. Οι έφηβοι, όμως, είναι πιθανότερο να αναφέρουν κόπωση και πόνο.

«Οι περισσότερες έως τώρα μελέτες για την εμμένουσα COVID είχαν διεξαχθεί σε ενήλικες. Αυτό οφειλόταν στην λανθασμένη αντίληψη ότι τα παιδιά δεν την εκδηλώνουν», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Rachel S. Gross, αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Στη νέα μελέτη, η Dr. Gross και οι συνεργάτες της ενέταξαν 5.367 ανηλίκους. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονταν 751 παιδιά 6-11 ετών και 3.109 έφηβοι 12-17 ετών με ιστορικό νόσησης από τον κορωνοϊό. Οι υπόλοιπο συμμετέχοντες δεν είχαν νοσήσει.

Οι ερευνητές εξέτασαν πόσοι από τους ανηλίκους που είχε αρρωστήσει ο κορωνοϊός είχαν τουλάχιστον ένα σύμπτωμα που διήρκησε επί περισσότερο από ένα μήνα και υπήρχε ακόμα όταν διεξήχθη η μελέτη.

Τα ευρήματα

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση JAMA. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, στα μικρότερα παιδιά η Long COVID προκαλούσε συχνότερα:

  • Προβλήματα ύπνου
  • Δυσκολίες στη συγκέντρωση
  • Γαστρεντερικά ενοχλήματα, όπως πόνο στην κοιλιά, ναυτία, έμετος, δυσκοιλιότητα

Τα συμπτώματα αυτά ήταν πολύ συχνότερα στα παιδιά που είχε αρρωστήσει ο κορωνοϊός, έναντι σχεδόν 150 συνομηλίκων τους που δεν είχαν πάθει COVID.

Αντίστοιχα, στους εφήβους τα πιο συχνά εμμένοντα συμπτώματα ήταν:

  • Πόνος
  • Κόπωση
  • Απώλεια γεύσης ή όσφρησης

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν γιατί ο κορωνοϊός προκαλεί διαφορετικά εμμένοντα συμπτώματα αναλόγως με την ηλικία. Ενδέχεται, όμως, να παίζουν ρόλο οι διαφορές στο ορμονικό και στο ανοσοποιητικό σύστημα των ανηλίκων, εκτίμησε η Dr. Gross.

Ενδέχεται επίσης οι έφηβοι να μπορούν να περιγράφουν καλύτερα υποκειμενικά συμπτώματα, όπως η κόπωση. Αντιθέτως στα μικρά παιδιά γίνονται πιο εύκολα αντιληπτά εμφανή συμπτώματα, όπως ο έμετος.

Φωτογραφία: iStock

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα