1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Αγροτικα Νεα

Με υποδειγματικό τρόπο στον ψεκασμό του αμπελιού το αυτόνομο Yanmar YV01 – Profi


του Βασίλειου Σοφού

Στην παραγωγή περισσότερων με περιβαλλοντική βιωσιμότητα και εξοικονόμηση πόρων στοχεύει το νέο ρομπότ της Yanmar, το οποίο πρόσφατα κυκλοφόρησε και διασχίζει το έδαφος αφήνοντας καλύτερο αποτέλεσμα ψεκασμού με φιλικότητα στο περιβάλλον.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το Profi Σεπτεμβρίου 2024

Ο στόχος πίσω από το YV01, το αυτόνομο ρομπότ της Yanmar που διασχίζει το έδαφος, είναι δώσε πλήρη ελευθερία στον χειριστή αλλά παράλληλα να σέβεται το περιβάλλον διασχίζοντας το έδαφος και εφαρμόζοντας το αμπέλι. Σε αυτό συμφωνεί η Yanmar Vineyard Solutions, η θυγατρικής της Yanmar για την τεχνολογία οίνου με έδρα το Épernay της Γαλλίας, όσο και ο συνεργάτης της, Maison Moët & Chandon.

Η εν λόγω συνεργασία ξεκίνησε το 2019, σε μια εποχή που η αμπελουργία μόλις είχε αρχίσει να εξερευνά τις δυνατότητες της ρομποτικής βοήθειας στον αμπελώνα. Η Moët & Chandon παρείχε ένα σύνολο προδιαγραφών για ένα μηχάνημα ικανό να λειτουργεί σε απαιτητικό έδαφος με απότομες, πλαγίες κλίσεις.

Σταθερότητα σε κλίσεις έως και 45 μοιρών

Αυτό οδήγησε στην παρουσίαση του πρώτου πρωτοτύπου του YV01 τον Οκτώβριο του 2021, το οποίο υποβλήθηκε με επιτυχία σε πολυάριθμες δοκιμές πεδίου και εισήλθε στην αγορά στις αρχές του περασμένου έτους.

Το ιαπωνικό ρομπότ κινείται από έναν δικύλινδρο, βενζινοκίνητο κινητήρα της Honda, ικανό να αποδίδει 25,3 ίππους. Ταξιδεύει με μέγιστη ταχύτητα 4 χιλιομέτρων την ώρα, διατηρώντας πάντα υψηλό βαθμό πρόσφυσης χάρη στις ερπύστριές του. Μπορεί να αντιμετωπίσει διαμήκεις κλίσεις έως 45% και εγκάρσιες κλίσεις έως 20%.

Προηγμένος ψεκασμός και δεξαμενή 200 λίτρων

Η Yanmar έχει δώσει μεγάλη προσοχή στο σχεδιασμό του YV01, εξοπλίζοντάς το με δύο βραχίονες και τρία ύψη ακροφυσίων με κλίση 45%. Με αυτόν τον τρόπο, το ρομπότ είναι σε θέση να ψεκάζει και τις δύο πλευρές της σειράς καθώς και μία πλευρά της σειράς στα δεξιά και μία πλευρά της σειράς στα αριστερά. Είναι εξοπλισμένο με μια δεξαμενή 200 λίτρων που αναμειγνύει συνεχώς το προϊόν κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας, για να εξασφαλίσει τη μέγιστη απόδοση.

Επιπλέον, το σύστημα ψεκασμού είναι αναδιπλούμενο, ώστε να μπορεί να φιλοξενηθεί άλλος εξοπλισμός επί του YV01, εξασφαλίζοντας μέγιστη ευελιξία.

Με τη βοήθεια GPS-RTK

Η αυτοκινούμενη μονάδα της Yanmar κινείται εντελώς αυτόνομα μεταξύ των σειρών, είτε πρόκειται για πλατιές είτε για στενές σειρές και αυτό είναι εφικτό χάρη στην τεχνολογία πλοήγησης GPS-RTK, η οποία προσφέρει μέγιστη ακρίβεια σε κάθε κίνηση, αντιμετωπίζοντας σχολαστικά κάθε φυτό χωρίς την ανάγκη ανθρώπινου ελέγχου.

Με αυτόν τον τρόπο, η Yanmar λύνει το πρόβλημα της έλλειψης εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού, ενώ παράλληλα αυξάνει την ασφάλεια των αγροτών, οι οποίοι δεν χρειάζεται να έρχονται σε επαφή με τα προϊόντα που ψεκάζονται.

Πληροφορίες από meccagri

Κοινοποιήστε το:


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα