1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Παιδι

Γιατί είναι απαραίτητος ο έλεγχος των δοντιών πριν από την επιστροφή στο σχολείο


Τι προσφέρει και πώς μπορεί να βοηθήσει το παιδί. Τι να προσέξετε.

Η επιστροφή στο σχολείο πλησιάζει με γρήγορους ρυθμούς και πολλοί γονείς έχουν ήδη αρχίσει να προγραμματίζουν τους ιατρικούς ελέγχους που πρέπει να κάνουν έως τότε στα παιδιά τους. Συχνά όμως αμελούν να κλείσουν ραντεβού με τον οδοντίατρο, μολονότι τα γερά δόντια είναι πολύ σημαντικά για την υγεία.

«Ο ετήσιος έλεγχος των δοντιών είναι απαραίτητος στα παιδιά. Κατ’ αρχάς, μετά από ένα καλοκαίρι ανεμελιάς και ενδεχομένως βιαστικής φροντίδας των δοντιών, είναι πιθανό να έχει αναπτυχθεί τερηδόνα. Είναι επίσης ευκαιρία να γίνει καλός καθαρισμός στα δόντια του παιδιού», αναφέρει η Dr. Natasha Flake, πρόεδρος της Αμερικανικής Εταιρείας Ενδοδοντολόγων (AAE).

Επιπλέον, τα δόντια μεγαλώνουν μαζί με το παιδί. Αυτό είναι σημαντικό εάν λ.χ. φορά  προστατευτικό στόματος κατά την άθληση. Αν υπάρξει ραγδαία ανάπτυξη, απώλεια ενός δοντιού ή ανατολή νέου δοντιού το προστατευτικό στόματος που έχει μπορεί να μην εφαρμόζει πλέον καλά.

Επιπλέον, εάν υπάρξει κάποιο πρόβλημα, ο τακτικός έλεγχος θα το εντοπίσει εγκαίρως. Ο οδοντίατρος θα έχει επίσης την ευκαιρία να ελέγξει αν τα δόντια του παιδιού αναπτύσσονται ομαλά. Αν, εξ άλλου, το παιδί φοράει σιδεράκια, απαιτείται προληπτικός έλεγχος για να βεβαιωθεί ο οδοντίατρος ότι όλα πάνε καλά.

Η επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι επίσης μια καλή ευκαιρία να θυμηθεί το παιδί πόσο σημαντικό είναι να βουρτσίζει προσεκτικά τα δόντια του. Και φυσικά είναι ευκαιρία για να θυμηθεί τι πρέπει να κάνει σε περίπτωση που του συμβεί ατύχημα και του βγει ένα δόντι.

Ένας συχνός τραυματισμός

Η πτώση ενός μόνιμου δοντιού είναι ένας από τους συνηθέστερους τραυματισμούς στα παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών, εξηγεί η Dr. Flake. Αν ένα παιδί κτυπήσει και βγει ένα δόντι πρέπει να κάνει τα εξής:

  • Να το βρει αμέσως. Ύστερα πρέπει να το πιάσει προσεκτικά από την μασητική επιφάνεια (όχι από τη ρίζα). Αν είναι πολύ λερωμένο, να το ξεπλύνει προσεκτικά με νερό.
  • Να εισαγάγει το δόντι στη θέση του το συντομότερο δυνατό. Όσο πιο γρήγορα το δόντι επανέλθει στην υποδοχή του, τόσο περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν να επιβιώσει. Σπρώξτε απαλά το δόντι στην θέση του με τα δάχτυλά σας. Κρατήστε το στη θέση του πιέζοντάς το απαλά ή αφήστε τον παιδί να το δαγκώσει απαλά. Μπορείτε επίσης να βάλετε μία διπλωμένη γάζα πάνω στο δόντι, για να την δαγκώσει το παιδί.
  • Να διατηρήσει το δόντι υγρό. Αν το δόντι μείνει έξω από το στόμα, θα στεγνώσει. Αν δεν μπορεί το παιδί ή ένας ενήλικας να το ξαναβάλει στη θέση του, τοποθετήστε το σε ένα ειδικό κιτ συντήρησης δοντιών ή σε γάλα. Εάν καμία από αυτές τις επιλογές δεν είναι εφικτή, χρησιμοποιήστε νερό.

Απαραίτητο είναι, τέλος, μετά τις πρώτες βοήθειες να συμβουλευτείτε τον οδοντίατρο για να σας πει τι να κάνετε στη συνέχεια.

Φωτογραφία: iStock

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα