1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Διεθνη

Πως ο Τραμπ κατάπιε το δόλωμα της Χάρις


Το ντιμπέιτ στις ΗΠΑ: Πως ο Τραμπ κατάπιε το δόλωμα της Χάρις και πέρασε μια δύσκολη νύχτα
Republican presidential nominee former President Donald Trump watches as Democratic presidential nominee Vice President Kamala Harris speaks during an ABC News presidential debate at the National Constitution Center, Tuesday, Sept. 10, 2024, in Philadelphia. (AP Photo/Alex Brandon)

Τα περισσότερα Αμερικανικά και διεθνή μέσα θεωρούν ότι αυτή τη φορά ο Ντόναλντ Τραμπ την πάτησε. Με μια υπερβάλουσα αυτοπεποίθηση, διολίσθησε στην προσπάθεια να ταυτοποιήσει την Κάμαλα Χάρις, χωρίς ισχυρά επιχειρήματα, ως “μαξίστρια” και “επικίνδυνη” για την Αμερική και τον κόσμο, ενώ εκείνη κινήθηκε με μαεστρία σφυρηλατώντας σε διάφορα επίπεδα, με επιμονή και διάρκεια, το βασικό της επιχείρημα: ότι ο πρώην πρόεδρος είναι ακατάλληλος για  πρόεδρος των ΗΠΑ.

Στο ντιμπέιτ το βράδυ της Τρίτης (04:00 Τετάρτης ώρα Ελλάδας) η Καμάλα Χάρις πόνταρε σε μία στρατηγική που είχε στόχο  να τρολάρει τον Ντόναλντ Τραμπ ενώπιον ενός εθνικού τηλεοπτικού κοινού εκατομυρίων ψηφοφόρων, αφήνοντας τον αντίπαλό της να την ακολουθεί εκτιθέμενος σε υπερβολές και ψέματα.

Δεδομένης της επιθετικότητας και της ευελιξίας που επέδειξε η Χάρις στη σκηνή, ως πρώην εισαγγελέας, κατάφερε σταθερά να κατευθύνει το ντιμπέιτ ώστε να προβάλλει τη συμπεριφορά του Τραμπ και το ιστορικό του και όχι τη δική της, όχι ακόμη πλήρως διαμορφωμένη πολιτική ατζέντα. Ήταν μια βραδιά κατά την οποία το ύφος ξεπέρασε την ουσία. Και ενώ το ντιμπέιτ εξελίχθηκε περισσότερο με τους δικούς της όρους παρά με τους δικούς του, στη συνέχεια – ως κερασάκι στην τούρτα – προκάλεσε τον Τραμπ σε δεύτερο ντιμπέιτ.

Ακόμη και σε στιγμές που ο Τραμπ θα έπρεπε να έχει το πλεονέκτημα, όπως σε ζητήματα οικονομίας ή απόσυρσης των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, η Χάρις κατάφερε να τον εκνευρίσει αρκετά ώστε οι επιθέσεις του εναντίον της να μην πιάσουν πλήρως τόπο. Ταυτόχρονα, η συχνά σαστισμένη έκφρασή της έδειχνε ότι αρνιόταν να τον πάρει τόσο σοβαρά όσο τον είχαν πάρει οι προηγούμενοι αντίπαλοί του. «Ο Τραμπ κατάπιε το δόλωμα και αυτό ήταν εμφανές στην ολοένα και πιο εχθρική γλώσσα που χρησιμοποιούσε για να περιγράψει τους ανθρώπους που μισεί», δήλωσε μετά το ντιμπέιτ ο επί πολλά έτη δημοσκόπος των Ρεπουμπλικανών Frank Luntz.

Η Χάρις σε ρόλο εισαγγελέα

Η Χάρις επέλεξε το  ρόλο εισαγγελέα σχεδόν από την αρχή, πλαισιώνοντας το ντιμπέιτ με προκαταρκτικές παρατηρήσεις που έμοιαζαν με εναρκτήρια αγόρευση δικαστηρίου:

  • «Θα σας πω σε όλους όσοι παρακολουθείτε αυτό το ντιμπέιτ απόψε, ότι θα ακούσετε (από τον Τραμπ) το ίδιο παλιό κουρασμένο εγχειρίδιο», είπε. «Ένα μάτσο ψέματα, παράπονα και χαρακτηρισμούς. Αυτό που θα ακούσετε απόψε είναι ένα λεπτομερές και επικίνδυνο σχέδιο που ονομάζεται Σχέδιο 2025 και το οποίο ο πρώην πρόεδρος σκοπεύει να εφαρμόσει αν εκλεγεί ξανά».

Στη συνέχεια, καθ’ όλη τη διάρκεια του ντιμπέιτ, αντέκρουσε, διέψευσε και αναδιατύπωσε τους ισχυρισμούς του Τραμπ καναφερόμενη στην εναρκτήρια τοποθέτησή της: «Για άλλη μια φορά, όπως είπα στην αρχή αυτού του ντιμπέιτ, ακούτε ένα σωρό ψέματα από αυτόν τον συνάδελφο, και αυτό είναι άλλο ένα», είπε η Χάρις, αναφερόμενη στον ψευδή ισχυρισμό του Τραμπ ότι είχε διαπραγματευτεί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Πως πάτησε την πεπονόφλουδα ο Τραμπ

Η υποψήφια των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές οδήγησε τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό της να υπερασπιστεί με αυταρέσκεια τις καταδίκες του για κακουργήματα, τον πλούτο του και τον ρόλο του στην ανατροπή του ομοσπονδιακού δικαιώματος στην άμβλωση, θέμα που απασχολεί πολλές Αμερικανίδες. Και τον ειρωνεύτηκε για την επιμονή του να μιλάει διαρκώς για τον ενθουσιασμό του πλήθους των υποστηρικτών του στις συγκεντρώσεις του, αλλά επίσης για την τάση του σε εξωφρενικές δηλώσεις, πολλά ψέματα και θεωρίες συνωμοσίας.

Χρειάστηκαν μόνο λίγα λεπτά για να πατήσει την πεπονόφλουδα ο πρώην πρόεδρος μπαίνοντας στη λογική των προσεγγίσεων της αντιπάλου του. Έτσι οΤραμπ διολίσθησε σε μια συζήτηση για τη μετανάστευση και την ασφάλεια των συνόρων χρησιμοποιώντας ως επιχειρήματα αβάσιμες διαδικτυακές φήμες για μετανάστες χωρίς χαρτιά, οι οποίοι, όπως είπε, τρώνε τώρα τα κατοικίδια των ανθρώπων σε ένα προάστιο του Οχάιο.

«Οι άνθρωποι που ήρθαν εδώ, τρώνε τις γάτες. Τρώνε τα κατοικίδια των ανθρώπων που ζουν εκεί. Και αυτό συμβαίνει στη χώρα μας και είναι ντροπή», επέμεινε, ακόμη και όταν ένας από τους συντονιστές του ντιμπέιτ, ο Ντέιβιντ Μιούιρ του ABC News, σημείωσε ότι οι ισχυρισμοί δεν ήταν αληθινοί.

Η νύχτα δεν πήγε καλά για τον Τραμπ

Η ανάλυση της συζήτησης που ακολούθησε (μετά το ντιμπέιτ) στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επικεντρώθηκ στα ξεσπάσματα του Τραμπ, επαναφέροντας έτσι την προσοχή της κοινής γνώμης στο βασικό επιχείρημα της Χάρις – ότι “ο πρώην πρόεδρος είναι ακατάλληλος για τη δουλειά”.

Τα σημάδια ότι η νύχτα δεν είχε πάει καλά για τον Τραμπ ήταν πολλά: Ο Ρεπουμπλικάνος εμφανίστηκε στο λεγόμενο spin room (στο χώρο των εκπροσώπων του Τύπου) για να διακηρύξει τη νίκη του, ακόμη και όταν έβριζε τους συντονιστές του ντιμπέιτ ως άδικους και άφησε να εννοηθεί ότι δεν ήταν διατεθειμένος να συμμετάσχει σε άλλο ντιμπέιτ. «Ήταν μια στημένη συμφωνία, όπως άλλωστε, υπέθετα ότι θα ήταν, διότι όπως είδατε οι συντονιστές  διόρθωναν τα πάντα σε μένα και δεν διόρθωναν ποτέ αυτήν», δήλωσε ο Τραμπ το πρωί της Τετάρτης σε συνέντευξή του στο Fox News.

Την ίδια ώρα, οι πιθανότητες του Χάρις να κερδίσει τις εκλογές αυξήθηκαν στον ιστότοπο στοιχημάτων PredictIt σε 56%, από 53% πριν από το ντιμπέιτ. Ακόμη και η ποπ σταρ Τέιλορ Σουίφτ επέλεξε τη στιγμή να μπει στην πολιτική μάχη και να υποστηρίξει την υποψήφια των Δημοκρατικών…


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα